Corporations

Piata fortei de munca in 2017

Extremele financiare si incertitudinea sunt doua aspecte ce caracterizeaza lumea economica de azi. Orientarea spre economisire si spre firme care ofera stabilitatea locului de munca sunt tendinte observabile in diversi indicatori – de la gradul de indatorare (masurat ca raport intre capitalul imprumutat si cel propriu) la numarul de saptamani necesar pentru a ocupa o pozitie mai ales la firme mai mici. Sunt oameni pentru care supravietuirea se masoara in capacitatea de a obtine hrana in mod zilnic dar si in milioane cheltuite zilnic pentru satisfacerea diferitelor nevoi, mai mult sau mai putin exotice.

hotel-1673952_960_720 children-306610_960_720

Raportul pe 2017 al Organizatiei Internationale a Muncii scoate in evidenta aceste derapaje, aceste extreme:

  • Rata globala a somajului va creste la 5.8% in 2017, ceea ce inseamna 3.4 milioane de oameni peste cei 198 de milioane de oameni fara loc de munca din 2016.
  • In al doilea trimestru al lui 2016 aproximativ 6 milioane de oameni din Uniunea Europeana nu au avut loc de munca de circa 2 ani
  • Pentru Europa si in mod deosebit Europa de Est rata mai mica a somajului nu este reflectata de cresterea economica ci mai degraba de reducerea fortei de munca cu 0.7% pentru 2016 – 2018, explicata partial si prin cresterea ratei de emigrare.
unemployment-rate-2017
ILO Geneva – World Employment 2017

Daca adaugam acestor aspecte si intentiile mentionate de noul presedinte american privind politica economica a Statelor Unite, de a suprataxa tarifele pentru importurile din China si Mexic; de a inchide granitele pentru aproximativ 11.5 milioane de imigranti fara documente, ce reprezinta circa 3.5% din populatia SUA, de a se concentra pe intarirea dolarului american prin stimularea cresterii productiei interne in detrimentul importurilor, tabloul economic la nivel mondial este pe cat de complex pe atat de negativ, poate chiar infricosator pentru omul obisnuit, indiferent ca lucreaza in SUA, Europa sau Asia.

Dintr-o perspectiva optimista, Romania pare sa fie pe val anul acesta, cu o crestere economica prognozata la 3.4% de “The Economist”, datorata in principal consumului, care la randul sau isi are radacina in reducerea de TVA si cresterea salariului minim pe economie.

Vazute din perspectiva angajatorului, aceste masuri pot mari decalajul intre companiile puternice, cu putere financiara, care isi vor mari exponential veniturile si cele mici, care fie vor practica mai des munca la negru sau salariu pe carte de munca la nivel minim si diferenta in mana, fie vor fi nevoite sa isi inchida portile.

Pentru companiile mari, in functie de sectorul de activitate si nivelul de profit setat va fi importanta si decizia de a investi in tehnologie – este mai eficient, mai rentabil sa achizitionez un soft, o aplicatie care sa faca munca a mai multor angajati decat sa le cresc salariile celor existenti conform noilor reglementari ?

Pe de alta parte, la nivelul firmelor micute va conta foarte mult balanta intre veniturile aduse de relaxarea fiscala si cheltuielile generate de salarii si in acest caz discutii despre alte beneficii pentru angajati, asa cum ofera multinationalele, se exclud din start. Nu vom vorbi in aceasta situatie de criza de talente, cat mai ales de criza de personal sau multitasking cu ore suplimentare pentru cei existenti.

Intr-un astfel de context, nu este deloc intamplator rezultatul studiului desfasurat de Hipo in privinta tendintelor de recrutare – 57% dintre angajatori vor avea sub 10 pozitii noi deschise pentru seniori cu experienta, dar se vor preocupa de angajarea juniorilor, selectati pe baza abilitatilor dobandite din diverse stagii de practica sau “experienta” din alte locuri de munca.

In mod cert piata fortei de munca este guvernata de un climat de instabilitate, reflectand ceea ce se intampla la nivel global – economic si politic de accea singurul aspect pe care il putem controla in calitate de angajati este sa ne facem treaba intr-un mod profesionist si sa fim deschisi la specializarile noi care apar si ne-ar putea ajuta pe termen lung. 

 

 

*Alege sa respecti Legea drepturilor de autor in locul plagiatului !

  • Surse prezentul articol:

Raportul Hipo

ILO Report

Why Trump will find it hard to make economy greater

Trump’s presidency could have ‘mildly positive’ effect for the UK

The Economist: Romania will record the highest economic growth in the EU in 2017

Evoluţia cadrului fiscal, provocarea economică a oamenilor de afaceri în 2016 şi 2017

The Macroeconomic Consequences of Mr. Trump’s Economic Policies

Pozele de aici

1 thought on “Piata fortei de munca in 2017”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s