Un simplu search pe google sau chiar si pe Linkedin după sintagma „dezvoltare personala” ne aduce sute sau chiar mii de articole pe această temă și persoane cu această ocupație. Sa zâmbim ușor ironic sau să fim recunoscători ca avem atâtea posibilități de alegere ? Oricum am reacționa, concluzia este aceeași, izvorâtă dintr-un principiu economic simplu: la o cerere mare pe piața, oferta încearcă să se adapteze si reprezentantii ei sa crească volumele.
Drept urmare nu am avea atâția life coach, mentori si traineri de dezvoltare personala pe piata dacă nu ar exista solicitări. Întrebarea evidenta este: DE CE ?
Răspunsurile multiple dar variațiuni pe aceeași temă globală – TEAMA. Ea este atât frână cât și motor pentru acțiunile noastre.
Frana pentru că de multe ori rămânem blocați in situatii sau relații nefavorabile de teama necunoscutului. Motor pentru ca antrenează resursele de care dispunem si ne ajută să progresam, să fim azi mai buni ca ieri.
Mecanismul în care teama acționează este atât conștient și de regulă izvorăște din comparația noastră cu ceilalti cât și inconștient, caz în care anumite evenimente și-au pus amprenta asupra noastră fără să le percepem la acel moment dăunătoare sau în vreun fel anume.
Teama conștientă generează nesiguranță iar nesiguranța are nevoie de aprobarea din partea celorlalți. Una dintre soluții în acest caz este apelarea la un coach, mentor pentru că ei sunt third party, sunt „obiectivi” si spre deosebire de prieteni, părinți sau alte cunoștințe, ei nu ne judecă.
Next step este alegerea trainerului sau a altor metode de dezvoltare personală. Pe ce criterii alegem trainerul dintr-o paleta atât de largă ?
- Reputație în piața de profil
- Tariful
- Experienta de viață
- Articolele citite, conferințele la care a participat persoana care alege sau recomandări de la prieteni
Avem datoria fata de noi înșine de a ne face fericiți, de a fi mulțumiți de alegerile făcute, de a simti ca azi suntem mai buni ca ieri și dacă un mentor, coach sau oricine altcineva ne poate ajuta in acest demers, de ce să nu apelam? In urmatorul articol o recomandare a catorva carti si site-uri.
Deci despre dezvoltare personala numai de bine.
🙂
[…] fie ca vorbim de una fizica si/sau spirituala. Si asa cum am promis intr-un articol recent: Despre dezvoltarea personală numai de bine voi intocmi o lista cu articolele, site-urile cartile care m-au inspirat, m-au determinat sa […]