Cum iti cresti increderea in tine

Citești in: 4 minute

Sunt momente in viata cand ne e teama sa luam anumite decizii, ne culpabilizam excesiv pentru lucruri marunte, ne e teama sa facem altfel decat se asteapta de la noi, ne e teama sa vorbim in public si nu de putine ori suntem catalogati ca fiind lipsiti de stima de sine in situatiile respective. Componentele stimei de sine sunt: iubirea de sine (de a te respecta indiferent de ceea ce ti se intampla, de a tine cont de nevoile si aspiratiile tale) conceptia despre sine (de a crede in capacitatile tale) si increderea in sine (de a actiona fara teama excesiva de judecata altora).

Nathaniel Branden sustine ca stima sine se susține pe 6 piloni:

1. Trăire conștientă nu refugiu intr-o lume ideala

2. Autoacceptare

3. Autoresponsabilizare

4. Autoasertivitate

5. Alegerea unui scop pentru a trai

6. Integritatea personala

Pentru a identifica daca nivelul stimei de sine este mai scăzut îți poți pune următoarele 4 întrebări:

Ce părere am despre propria-mi persoana?

Cum ma văd cei din jur – de la prieteni la cunostinte sau chiar persoane pe care le-am văzut doar 1 data in viață?

Cât de des folosesc cuvinte cu conotație negativa la adresa mea?

Cand m-am simtit ultima oara mandru de mine sau deceptionat ?

Ideal este testarea acestor percepții pentru a vedea cât de departe suntem de modul in care suntem percepuți versus imaginea pe care ne dorim sa o avem in fata celorlalti.

Nu exista oameni care au incredere si altii care nu au, oameni sortiti esecului si altii plini de succes. Exista in fiecare dintre noi samburele neincrederii doar ca unii dintre noi il activam mai des pentru ca ne lasam mai mult condusi de forte externe sau de propriile perceptii negative, de cele mai multe ori cu origine mai indepartata.

Am auzit deseori ipoteza ca un eveniment mai neplacut din copilarie marcheaza atat de puternic persoana incat ajunge sa nu aiba incredere in propriile forte dar privind diferit lucrurile – daca aceasta ajunge sa constientizeze ce anume a influentat-o sa fie intr-un anumit fel, nu este oare si un motivator la fel de puternic pentru schimbare ? Exista si o zicala – ceea ce te-a adus aici nu te va duce mai departe mai ales daca vrei alte rezultate, ca atare nu ar fi mai simplu sa incepi schimbarea decat sa invinovatesti trecutul pe care oricum nu il mai poti schimba?

Provocarea de a fi diferit dupa ce ani de zile ai ales ce voiau parintii, prietenul, prietenii etc este imensa dar de ce sa nu contorizam si beneficiile unei astfel de abordari – cum ar fi asumarea pentru ce ai ajuns, cum ai ajuns, pentru deciziile luate. Iar mai presus de toate pentru sentimentul de usurare pe care l-ai trait cand ai fost tu insuti si ai vazut ca nu ai ramas singur, ca nu te-a blamat nimeni pentru ca ti-ai sustinut punctul de vedere, pentru ca ai refuzat sa mergi la petrecerea aceea despre care toti vorbesc ca ceva wow si tu o crezi un mare fas.

Iti dau dreptate daca zici ca sunt importanti factorii externi – viata e o insiruire de evenimente externe pana la urma dar noi decidem cum  reactionam – sa zicem ca descoperi ca prietena ta cea mai buna cu care lucrezi in aceeasi companie de 4 ani, mai slaba ca inteligenta dar mai carismatica este promovata pe postul pe care ti-l doreai. Daca tu vei rupe prietenia, daca ii vei zambi in fata dar in suflet si pe la spate o vei vorbi de rau, daca vei da vina pe Dumnezeu ca nu te-a facut si pe tine cu gropite in obraji si dantura perfecta si mai ales daca te vei desconsidera, apostrofandu-te cu apelative de genul „Ce fraier(a) sunt! N-am fost in stare sa profit de oportunitate”  este STRICT ALEGEREA TA. Doza de incredere ti-o atribui tu nu evenimentele externe, care nici macar nu te-au vizat in acest caz.

Poate fi si un mecanism de aparare pana la urma – este mai simplu sa justifici o neimplinire prin chestii pe care crezi ca nu le poti schimba decat sa te confrunti cu teama, indoiala si mai ales incercarea de a obtine acel post cu calitatile tale !

De aceea pentru tine om temator si mai putin iubitor al propriului sine iti recomand cateva trucuri simple:

  • Stai pe langa un narcisist – el te invata sa te iubesti neconditionat si te vei amuza cum gaseste el in fiecare defect o calitate
  • Confrunta-te cu teama – iti e frica sa iti dai demisia din jobul actual pentru ca te crezi incapabil(a) sa primesti altul ? Analizeaza bine la ce esti bun(a) sau cere-i sfatul unui prieten cu simt critic, strange bani pentru zile negre si la momentul potrivit confrunta-ti teama! Suna a cliseu dar ai 1 singura sansa sa fii fericit(a) pe lumea asta si trebuie sa profiti de ea!
  • Fa-ti inventarul zilnic al lucrurilor bune pe care le-ai facut si redescopera-te la capitole precum calitati, pasiuni, deschidere la ideile altora
  • Implica-te voluntar in diverse lucruri, situatii noi care sa te scoata din preconceptiile tale negative. Extinzandu-ti orizontul, vei deveni incet incet mai sigur(a) pe tine!
  • Citeste carti de psihologie care sa te ajute sa te intelegi, sa simti cand esti pe cale sa te subapreciezi. Iti recomand 3 autori foarte buni, pragmatici – Cristophe Andre si Francois Lelord – Cum sa te iubești pe tine , Marie Haddou – Cum sa spui nu si Nathaniel Branden – Cei 6 piloni ai stimei de sine.

Increderea in tine este ca mersul pe bicicleta sau ca la patinaj – vei avea nevoie de multe cazaturi si julituri – doar sa vrei sa ti le iei – pana cand vei stapani tu propriile miscari fie ele pe bicicleta sau patine !

 
*Alege Legea Drepturilor de autor in locul plagiatului !
* Poza este de aici
 
 
 

2 Comments

  1. […] Sunt mulți psihologi care pun problema încrederii în sine în baza relațiilor parinti-copii. Dacă părintele a avut teama, nu a lăsat copilul sa experimenteze, nu l-a apreciat, atunci încrederea in  sine a copilului va fi fragila. Am scris despre asta și aici: Cum îți crești încrederea în tine?  […]

    Răspunde
  2. […] Sunt mulți psihologi care pun problema încrederii în sine în baza relațiilor parinti-copii. Dacă părintele a avut teama, nu a lăsat copilul sa experimenteze, nu l-a apreciat, atunci încrederea in  sine a copilului va fi fragila. Am scris despre asta și aici: Cum îți crești încrederea în tine?  […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!