Procter & Gamble a avut la un moment dat o campanie dedicata mamelor, „pentru ca au cea mai grea meserie din lume”.
Pentru curajul, sacrificiile, nopțile nedormite, iubirea lor necondiționată, merita sa le oferim si noi la randul nostru dragoste, înțelegere și mai ales respect.
Ceea ce suntem azi ca adulți este oglinda modului în care mamele ne-au crescut și a „călătorilor ” care au stationat si „la peronul nostru”.
Când ne naștem suntem asemenea unui teren gol pe care agricultorul pune semințele cele mai bune, uda, curata de iarbă locul si zilnic până la culegerea roadelor, veghează procesul de transformare a semințelor. Aidoma, o mama are grijă să nu lipsească copilului nimic și urmărește îndeaproape procesul de maturizare, iar la un moment dat trage linie și vede rezultatul investițiilor sale indeosebi în zona educației. Nu degeaba zicala românească se raportează la primii 7 ani de acasă, acolo este aproape în exclusivitate meritul mamei, după vârsta aceasta intervine si școala care modelează copilul.
Ca atare, dacă vedeți pe strada un adult care arunca hârtiile pe jos, vorbește urât cu cei din jur, eventual în autobuz refuză să ofere locul unei persoane în vârstă, nu va mirati. Pe undeva ” meseria cea mai grea din lume ” a fost practicată superficial. Motivele sunt diverse si complexe- fie că vorbim de nivelul social, spiritual al mamei care atât știe atât a transmis, fie că vorbim de mamele care se descotorosesc de copil pentru ore in sir oferindu-le varianta calculator, tableta sau alt gadget; fie alte motive relaționate cu mediul familial; rezultatul este același.
Nu putem pretinde un adult responsabil, cu bun simt, inteligent emoțional dacă nu am oferit baza pentru astfel de valori.
Si revenind la titlul articolului, consider că voluntariatul este o metodă prin care se poate ajunge la aceste valori. Te poți înscrie tu ca voluntar si arata copilului tau ce înseamnă o zi de lucru – de exemplu să plantezi copaci, să le faci viața mai plăcută unor copii bolnavi sau fără părinți, să oferi din sufletul, mintea și timpul tau unor cauze nobile.
Dacă îi arăți practic copilului tau ce înseamnă:
RESPONSABILITATEA, A DARUI, A AJUTA, A PROTEJA MEDIUL SI RESPECTA PE CEILALȚI, poți să fii sigur ca vei avea un ADULT CU TOATE ACESTE CALITĂȚI!
Recomand cu încredere voluntariatul in asociațiile prin care am trecut:
- Asociatia Young Initiative
- Asociatia Pas spre Dezvoltare
- Asociația Tara Tinerilor Uniti
Voluntariatul nu are varsta, iar examenele vieții nu sunt Capacitatea si Bacalaureatul (examene importante de altfel) ci cele prin care ne însușim valorile si comportamentele prin care construim o societate mai bună !
[…] de buzunar. Dar asta e o solutie buna doar pe termen scurt. Educatia, exemplul personal si chiar voluntariatul ajuta enorm la formarea unui caracter puternic si la sanatatea […]
[…] Care sunt cele mai importante 5 lecții de viata pe care le consideri absolut necesare pentru un parcurs frumos în viata al copilului […]
[…] Scriam pe celalalt blog al meu un articol despre importanta voluntariatului: Scrisoarea unui copil pentru mama lui sau lobby pentru voluntariat! […]