Creativitate intre limite si Lean 6 Sigma

Citești in: 2 minute

Orice companie se arata incantata de oamenii creativi, capabili sa găsească soluții la orice problema, sa producă mult mai mult decât sunt plătiți.

Exceptând zona de IT unde nu e loc de carpeala nici financiar vorbind nici din punct de vedere al resurselor si ai nevoie sa fii deschis la nou ca sa implementezi o aplicație, un program ale cărui rezultate se vad destul de repede, in celelalte arii de business, creativitatea este încurajata in limite.

Ale cui limite?probabil ca ma veți întreba. Ale managementului, ale industriei si proceselor in care ești implicat? Dar nu vedem zilnic diverse clisee motivaționale gen – „Limita e cerul” sau „Poți face orice daca ai voința sau ți-ai setat drept obiectiv”?

Suna descurajant dar cat timp oamenii cu care lucrezi nu sunt deschisi la a face altfel lucrurile, la a recunoaste ca o noua metoda ar fi mai eficienta ca timp, resurse etc, cat timp niciunul dintre noi nu cauta variante inedite sau diferite de ce s-a făcut pana atunci, creativitatea ramane doar pe hartie.

Creativitatea nu se reduce sau nu ar trebui sa o faca la zona de publicitate, PR, marketing, ci imbraca diverse forme, cea mai noua in companii este „Lean 6 Sigma”. Lean este metoda folosita pentru prima data de cei de la Toyota in anii 70 pentru reducerea „waste-urilor”, a tuturor aspectelor care nu aduc valoare adaugata, raportandu-se la momentul respectiv mai ales in aria de productie. 6 Sigma a fost utilizata pentru prima data de catre Motorola in uzinele sale din SUA, este legata de ameliorarea proceselor prin reducerea variatiilor, eliminarea defectelor. Metoda Lean Six Sigma reduce costurile unei companii in mod semnificativ urmand 6 pasi simpli: definirea problemei si a ceea ce este nevoie pentru satisfacerea clientului, colectarea informatiilor in privinta procesului actual, identificarea cauzelor, implementarea unei solutii si mentinerea, imbunatatirea rezultatelor obtinute.

Xerox pare sa fie printre cele care implementeaza aceasta metodologie cu succes inca din 2009.

Care este legatura intre Lean Six Sigma si  creativitate ? Fiecare dintre noi poate fi creativ, in masura in care avem un manager care sa ne incurajeze sa venim cu idei noi de îmbunătățire a propriei activități si de eliminare a timpilor morți. Ca atare Lean Six Sigma poate fi „cascadat” pana la cele mai mărunte procese in care este implicat tot personalul, de la top management la asistentul de la recepție.

Ce avem nevoie ? Sa vedem procesele in ansamblu precum si fiecare detaliu din activitatea noastra, sa gasim manageri dispusi sa asculte ideile noastre, fara repercusiuni, fara prejudecati, fara abuzuri de autoritate si carora le place sa vadă cea mai buna versiune a angajatilor.

Tu ce fel de manager ești -alergi după angajați care te lingușesc si te „părăsesc la  sensul giratoriu la prima ieșire” sau asculți argumente, tai firul orgoliului si implementezi lucruri noi ?

Tu ca angajat stai in banca ta, te mulțumește sa faci lucrurile „cat sa fie bine ca sa nu fie rău” sau te implici, îți asumi erori si înveți ?

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!