Teama de a vorbi in public a unui manager

Citești in: 3 minute

Fiecare dintre noi avem anumite temeri cu care traim pana cand vine momentul in care trebuie sa le confruntam si mai ales sa iesim cu brio din situatia respectiva. Unele temeri sunt mai putin evidente, altele dimpotriva, corpul te tradeaza la cel mai inalt nivel!

O astfel de teama este cea de a vorbi in public. Exceptand persoanele spontane si actorii, foarte multi dintre noi avem trac cand suntem prima data in fata unui public si daca nu ne tradeaza vocea plina de emotii, atunci ori palmele transpirate, ori miscarea excesiva dintr-un capat in altul al salii sau gesticulatia exagerata etc pot sa ne dezvaluie frica.

Teama devine constienta iar corpul preia dezechilibrul de la nivel mental si ajungem in punctul in care, oricat de bine ne-am pregatit discursul, nu il putem duce la capat. Variante prea multe nu avem, de fapt doar doua – „da bir cu fugitii sau tine-te tare” cu atat mai mult daca suntem in fata unui public numeros sau ca manageri si avem de prezentat unei comisii rezultatele departamentului nostru.

Intr-o astfel de situatie, fie ca esti manager, fie ca esti elev in clasa a 12 a care sustii una dintre probele orale, miza este acceasi – sa iti prezinti informatia acumulata, rezultatele muncii. Pentru aceasta iti pot impartasi cateva trucuri pe care le-am folosit si m-au ajutat:

  • Structureaza-ti prezentarea sau discursul si noteaza-ti pe o hartie cateva cuvinte cheie pe care sa le tii la vedere, pe diverse post-ituri
  • Evita sa iti realizezi o prezentare in Power point cu multe slide-uri pentru ca teama de moment te va arunca intr-o alta greseala, aceea de a citi materialul in loc sa le vorbesti oamenilor. Participantii sunt acolo pentru ce ai tu de spus nu pentru ce pot citi singuri sau dupa sedinta din documentul Power point !
  • Vorbeste in fata oglinzii – nu trebuie sa iti inveti discursul, poti sa iti imaginezi o situatie cu care te-ai simti confortabil, de exemplu sa le povestesti prietenilor tai despre un film sau o carte care ti-a placut. Fii foarte atent la gesturile pe care le faci si repeta exercitiul dar cu alt scenariu. O astfel de tehnica te ajuta sa iti controlezi gesturile, diversele obiceiuri neplacute cum ar fi trosnitul degetelor, privirea fixata doar asupra unui obiect, persoane etc
  • Exerseaza jocul de rol pe un anumit subiect cu o persoana draga, de preferat cea mai dificila ca personalitate. Ea iti cunoaste toate punctele vulnerabile si poate fie cea mai mare provocare o astfel de discutie dar una ale carei rezultate sunt de durata.
  • Ia-ti diverse pauze mascate – fie ca tragi aer in piept, fie ca bei putina apa intre anumite etape ale prezentarii, este un prilej sa te relaxezi putin.
  • Cu atat mai mult daca esti managerul unui departament si le vorbesti celor din echipa ta despre rezultate, incepe cu vestile pozitive si aprecierea reala si individualizata a fiecarei persoane. Pe de o parte castigi bunavointa celor care te asculta si pe de alta parte devii degajat, spontan pentru ca aprecierile facute vin din munca alaturi de acesti oameni, nu esti nevoit sa improvizezi sau sa pregatesti discursul ca „pe o poezie”.
  • Fii atent la publicul tinta – daca esti in fata superiorului dar si a unor colegi, manageri ca si tine din alte departamente, structureaza discursul astfel incat ideile principale sa fie relevante pentru toata lumea prezenta. Pe unii ii va impacta mai mult, pe altii mai putin prezentarea dar lipsa oricaror remarci poate genera iritare in randul colegilor nebagati in seama pentru ca simt ca isi pierd timpul inutil. Rezultatul – vor incepe sa vorbeasca intre ei suficient de incet sa nu ii intelegi ce zic dar suficient de tare incat sa te deruteze si sa iti amplifice starea de teama.
  • Este posibil sa faci greseli in timpul prezentarii dar important este nu ramai blocat in erorile respective. Una dintre primele lectii pe care le-am invatat cand m-am apucat de studierea si vorbirea in limba germana a fost ca voi face nenumarate greseli de sintaxa, poate si de pronuntie dar important este sa nu ma opresc si ca persoana din fata mea sa inteleaga mesajul principal.
  • Zambeste – pe cat de dificil pare, pe atat de important este pentru ca te relaxezi psihic si le oferi si participantilor o stare placuta, oricat de greu de digerat ar fi informatiile furnizate.
  • Dupa fiecare discurs in public, sa revezi in minte ce anume a fost mai putin bun, ce poti imbunatati data viitoare si daca exista deschidere, cere direct parerea colegilor despre discursul si modul in care l-ai prezentat.
  • Nu uita de recompense ! Nu conteaza varsta sau experienta in management, principiul recompensarii functioneaza pentru orice si oricand ! 

award-7
 
*Pozele sunt de pe site si site-ul Nosweatpublicspeaking

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!