Este un subiect să ii zicem monden cum primarul capitalei, doamna Firea a decis închiderea școlilor pentru o săptămână, iscând dispute între părinți în privința deciziei, probleme financiare pentru unii dintre ei care nu au unde să își lase copiii și bucuria celor din urmă că „mai trag chiulul de data asta cu îndemn, cu aprobare de la împărăție”.
Motivația invocată te face să zâmbești dacă ești din generația ’80 și să te revolți cu totul dacă esti din generații mai îndepărtate de ’80 – vremea de afară, ninsoarea abundentă, chestii „extrem de periculoase” pentru copii. De parcă s-au născut într-un glob de sticlă și acolo trebuie să rămână închiși toată viața.
Da, să rămână închiși la „minte” că unde nu e informație, nu e acumulare, unde nu se acumulează, nu se prelucrează, nu se fac conexiuni și unde nu se prelucrează, este loc de manipulare. Presa poate manipula tot dar un om cel puțin cu bacalaureatul luat va mai face distincția între sursa și scopul manipulării însă un analfabet va aproba „pozitiv” orice, vorba „cuiva important”. Admit ca exista si exceptii, ceea ce nu e rau dar nu putem face din exceptie o regula.
E deprimant cum se cade dintr-o extremă în alta, cum îi răpim copilului bucuria copilăriei îndopându-l cu informații, manuale și mai ales teme la kilogram dar îl ținem acasă de „frica ninsorii” sau mai pe românește a incompetenței.
Este mai ușor să faci cârpeli decât să repari școli, să dai copiilor căldură, să le asiguri transportul de acasă până la micul lor „job”, este mai ușor să te plângi că nu ai suficiente utilaje de deszăpezire decât să arunci banii pe frunze ca brand de țară, pe drumuri reasfaltate în același loc de sute de ori desi nu era nevoie, pe delegații in „străinătături” fara un obiectiv clar samd.
Dar adevăratul brand de țară il fac ei, cei care azi chiulesc, mâine lipsesc cu voia ta, poimâine privesc la Tv și învață că e mai simplu să fure, să mintă, să nu știe să citească sau să scrie dar să câștige mult mai ușor bani murdari și altii, care peste câțiva ani merg la job ca să producă pentru tine stat fățarnic.
Și care mai are un dram de curaj pleacă spre alte țări, unde respectul și aprecierea eforturilor școlare nu sunt doar mituri, unde vremea nu este un penibil pretext, unde angajatorii îi oferă tot confortul și sprijinul pentru a-si crește performanțele, unde sistemul de sănătate este centrat pe client nu pe cât de larg e buzunarul.
Și cel care rămâne nu are pârghii să aleagă corect și ce e mai bun căci școala i-a tras țeapă la materia viață și dacă mai poartă și cinstea pe umeri o duce greu sau mizerabil căci bunul simț îl împiedică să i-o ardă patronului, (daca il are si pe acesta) cu un simplu: „Mi-e frig și încălzesc frunza la câini deci azi, mâine, poimâine nu vin”….