5 lectii de simplitate

Citești in: 4 minute

Leonardo da Vinci spunea ca „simplitatea este cel mai sofisticat lucru” si in asentimentul sau a fost si Steve Jobs: „Aceasta a fost una dintre mantrele mele: concentrarea pe simplitate. Sa obtii ceva simplu este mult mai dificil decat sa obtii ceva complicat. Trebuie sa muncesti din greu si sa iti purifici gandirea pentru a obtine ceva simplu. Dar in cele din urma merita, pentru ca odata atinsa aceasta tinta, poti muta muntii din loc.”

De cele mai multe ori alegem cai batatorite de altii, modele de gandire si de viata care nu se potrivesc cu personalitatea si experienta noastra pentru ca, dupa o anumita perioada, sa ne dam seama cat de „simplu” ar fi fost daca ne ascultam de la inceput „vocea interioara”. Am participat de curand la un workshop sustinut in cadrul Learning Network Festival si am avut ocazia sa fac cunostinta si cu Connie Larkin, o persoana deosebita care a trecut prin diverse experiente de viata dificile, pana sa invete ca simplitatea decurge din capacitatea de a fi autentic. Din perspectiva dumneaei sunt 2 zone ale mintii: „cea constienta” sau „rationala” unde regasim „succesul, comparatia cu ceilalti”, modalitatile traditionale de a obtine starea de bine si implinire in viata si cea „nonconscious” unde regasim „putere, fericire, implinire”. Pentru a face trecerea de la o zona la alta este nevoie de autenticitate, sa trecem de la „a-i blama pe altii pentru insuccesele noastre” la constientizarea propriei puteri interioare si crearea de experiente, care sa ne ajute. Spre exemplu, ne putem alege un domeniu in care ne simtim cel mai putin impliniti si sa parcurgem circuitul „constientizarii” pentru a ne regasi propria autenticitate:

  • In ce domeniu ma simt cel mai putin implinit?
  • De cand persista aceasta situatie ?
  • Ce element spiritual lipseste din ecuatia implinirii, element a carui prezenta, ar produce o schimbare semnificativa in viata mea? (pentru unii poate fi curajul de a se implica intr-o noua relatie, pentru altii poate fi teama de esec etc)
  • Ce experiente pot crea in viitorul apropiat pentru a folosi acest element?
  • Cum va arata viata mea in viitorul probabil, daca voi regla acea arie in care sunt acum putin sau deloc satisfacut?

Viata mi-a demonstrat ca acesti pasi sunt esentiali, dar este nevoie si de alte elemente pentru a atinge starea de simplitate:

  1.  Filtreaza sfaturile celorlalti prin propria esenta! Sa zicem ca te hotarasti sa deschizi o afacere cu produse de tip jocuri online, prin care ajuti corporatiile sa faca evaluari de performanta, sa imbunatateasca anumite skilluri ale angajatilor. Iti pui la bataie finantele, ideile, participi la diverse sesiuni de networking, studiezi concurenta si lansezi produsul sau serviciul. Cel mai probabil vei primi o multime de sfaturi de la modul de abordare a clientilor pana la campaniile de marketing, depinde de tine sa filtrezi ceea ce se potriveste cu esenta business-ului tau! Daca vei alege sa te promovezi pe Facebook doar pentru ca altii au reusit asta, pentru ca asa ai fost sfatuit s-ar putea sa ai o mare surpriza, si inca una nu foarte placuta. Un exemplu este cel al gingantului american Ebay, care s-a hotarat sa intre pe piata din China si a fost distrus de competitia concurentului local Taobao, pentru ca a ignorat specificul pietei, nevoia clientului chinez de a interactiona online cat mai mult cu furnizorul de servicii.
  2. Percepe greutatile ca pe niste oportunitati! De cele mai multe ori avem tendinta de a ne victimiza, de a considera ca ceea ce ni se intampla noua este cel mai grav si renuntam destul de usor la planurile pe termen lung doar pentru ca socul esecului pe termen scurt este prea puternic. Imagineaza-ti ca intri pe piata produselor de cofetarie, demarezi afacerea si cativa ani la randul ai un succes teribil, pana cand cel mai puternic concurent din piata isi amplaseaza sediul la cativa metri de tine si observi cum, in fiecare luna, profitul tau este din ce in ce mai mic si ajungi chiar sa vii cu bani de acasa pentru a rezista. Ai posibilitatea de a inchide business-ul sau de a te reinventa, depinde de tine sa vezi o noua oportunitate in situatia data! stones-801756_960_720.jpg
  3. Amanarea merge mana in mana cu resemnarea! La inceput de an iti intocmesti o lista de prioritati, de obiective si mai ales de dorinte personale. Pe parcurs remarci ca prestezi ore suplimentare, copilul de acasa iti solicita atentia si energia dupa program, partenerul sau partenera iti reproseaza ca nu iti mai faci timp pentru activitati de cuplu si te gandesti ca, pentru fiecare lucru pe care ti l-ai propus, trebuie sa iti injectezi o doza de resemnare. Ai devenit „un drogat al resemnarii si amanarii” si continui sa traiesti din inertie. Care este costul de oportunitate al unei astfel de alegeri? Cat timp esti dispus sa mai irosesti?
  4. Paradoxul fericirii sociale! Social media este un mod prin care impartasim celorlalti fericirea noastra – zeci de poze din vacanta de vis, altele cu prietenii, familia si toate pline de zambete. Paradoxul este, potrivit studiilor psihologice, ca viata reala si mai ales stima de sine ne este afectata intr-un mod negativ, aspect sesizat de peste 50% dintre cei intervievati, cu varste cuprinse intre 28 si 73 de ani. Mai mult decat atat, Natalia Lusinki atrage atentia asupra scaderii interactiunilor reale din viata de cuplu, mediul virtual creandu-le impresia ca stiu totul unul despre celalalt. Legea simplitatii se refera, in acest context, la a trai in acord cu cine esti, la a pune semnul de egalitate intre „realitatea virtuala” pe care o oferi celorlalti si cea pe care o traiesti zilnic, fara sa te simti vinovat, fara ca stima de sine sa aiba de suferit.
  5. Petrece timp de calitate cu cei dragi! Oboseala si stresul sunt cele mai frecvente scuze pe care le invocam atunci cand, dupa programul de munca, alegem televizorul in loc unei alergari in parc, oferim telecomanda copiilor pentru serialul preferat in locul unei activitati in comun samd. La inceput simple modalitati de descarcare, ele devin in timp obiceiuri, pe care le mai schimbam doar cand ajungem in situatii critice: doctorul a constatat ca suntem supraponderali, psihologul ca al nostru copil are probleme de interactiune cu ceilalti, pierdem pe cineva drag samd. Simplitatea inseamna sa oferi timp, iubire, respect si mai ales atentie celor cu care interactionezi, celor dragi. Astfel iti iei si tu doza de multumire sufleteasca, de bucurie si iubire, te intaresti din punct de vedere mental. Viata este o calatorie cu doua sensuri – nu poti pretinde la nesfarsit ceea ce tu nu oferi ! 

         Alege simplitatea !

  • Surse articol:

https://www.techinasia.com/3-biggest-reasons-foreign-companies-fail-china

http://www.huffingtonpost.com/entry/social-medias-impact-on-self-esteem_us_58ade038e4b0d818c4f0a4e4

https://www.familiesforlife.sg/discover-an-article/Pages/30-Ways-to-Spend-More-Family-Time.aspx

*Respecta Legea Drepturilor de autor in locul plagiatului!
*Pozele de pe Pixabay

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!