- Cel mai ușor in ziua de azi este sa critici, iar tu te regăsești cu succes în acest trend ! Întotdeauna găsești termen de comparație, ceva mai bun la alții si de aici se naște incapacitatea de a mai vedea progresele făcute până atunci, devalorizarea mea si a muncii depuse !
-
Ca de obicei iei totul personal ! Eu ti-am zis doar că strategia asta de a pregăti ospătarii 3 luni pe banii noștri, ca apoi să plece la concurență sau în străinătate este sortită eșecului! Tu îi înveți bunele maniere, cum sa preia o comandă, cum să servească la masă, îi înveți elemente de contabilitate, ce e o casă de marcat si ce primești la schimb? Comenzi incurcate, note de plata gresite, rest dat clientului in mod eronat, vom da faliment mai curând decât crezi !
-
Orice om, până învață, face greșeli, nu s-a născut nimeni învățat! V-ati invatat toti sa cereti experienta de la angajati, dar nu investiti deloc in ei! Facem socoteala acum, cât am pierdut din cauza erorilor de începători versus cât am câștigat, scădem toate cheltuielile – cu salariile, utilitățile, produsele perisabile, bauturile, decorul restaurantului, chiria, impozitele la stat si vedem cu ce am rămas.
-
Stai tu liniștit ca am făcut asta deja și din ce ne-a rămas nu ne putem permite nici măcar o vacanță de 4 zile in extrasezon în Grecia !
-
Deci așa de rău stăm…ce propui? Să inchidem tot și să ne găsim din nou de lucru de la 9 la 18 ? Cu cei mici cum rămâne, ii mai vedem doar seara 1 oră și in weekend?
-
Da asta vom face!
-
Stați, nu vă grăbiți, nu e totul pierdut! Mi-ar părea atât de rău ca restaurantul ăsta în care am adunat atâtea amintiri frumoase sa se închidă, le spun eu cu vocea sugrumata de emoție! În timp ce le ziceam, mă gândeam că aici mi-a serbat mama prima dată ziua de naștere cu prieteni, aici l-am intâlnit pe primul meu prieten, am făcut primul plan de carieră, aici am mâncat din primul salariu și tot aici l-am cunoscut pe el, Fat Frumos.
Era un restaurant mostenire de familie, care crescuse încet și frumos, dar în ultimii ani fusese afectat de problemele specifice intregii țări în industria Horeca și nu numai: deficit acut de personal, cel existent slăbuț pregătit, iar cei buni au plecat în străinătate unde câștigă mai bine. Amândoi se uitau cu ochii mari la mine si cu speranță.
- După nume si figură ma știți sigur, Oana sunt, dar nu cred ca v-am spus cu ce mă ocup ! Sunt consultant de resurse umane și mi-aș dori să vă dau o mână de ajutor ! Sunt convinsă că putem salva împreună acest local! Voi avea nevoie de câteva informații, atât financiare, cât și legate de personal, meniu, frecvența comenzilor, intervalele cele mai aglomerate.
-
Da, iți punem tot ce e necesar la dispoziție, măcar să îl readucem pe linia de plutire. Știi, tatăl meu nu ar fi fericit să știe ca fiica lui nu a reușit să ducă mai departe munca lui de o viață! Apoi se uita către soțul ei cu tristețe și îi cuprinse chipul în mâini incurajandu-l:”Vom reuși! „
Am petrecut împreună circa 3 ore cercetând, analizând, făcând calcule peste calcule și le-am promis că revin cu o soluție. Le-am explicat ca voi face si câteva vizite pentru a studia atitudinea personalului si intregul proces.
A cincea zi ne-am băut cafeaua împreună și am început să pregatesc terenul pentru schimbare:
- Dragii mei, ma bucur foarte mult ca mi-ati acordat votul vostru de încredere si sper ca doriti sa facem impreuna cateva schimbari benefice pentru soarta acestui local si a acestei familii. In urma discutiilor si a vizitelor avem cateva concluzii importante:
- Restaurantul are nevoie de o vizibilitate mai bună in piata de profil. Aveți un portofoliu de clienti fideli de ani de zile, cu vârste pana in 27 ani si peste 44 ani, dar nu stati atât de bine la cei cu varste intre 27 si 42 ani. Degeaba aveți cel mai bun gulaș, cele mai bune placinte cu măsline si ciuperci, daca nu vi s-a dus vestea. In acest caz, cu ajutorul unui buget minimal pentru campanii pe Facebook, dar și o mai mare deschidere din partea voastra, vom face minuni. Pentru cei cu varste intre 27 si 42 ani, sunt importante atat decorul restaurantului, aspectul si gustul mancarurilor, criterii la care sunteți în top, dar mai ales calitatea interactiunii cu chelnerul si rapiditatea acestuia. Aici s-au plâns că vor sa mai comande suplimentar si chelnerul „a venit prea tarziu” sau „au cerut nota acum” si li s-a adus cu pana la 15 minute întârziere.
- Meniurile sunt prea diversificate si ma refer aici la cele de pranz, ceea ce ingreuneaza si mai mult fluxul comenzilor si contribuie la cresterea costurilor cu alimentele neutilizate. Fie restrangem meniul, orientandu-ne pe variantele cel mai des solicitate (am pregatit aici o lista), fie angajam mai multi bucatari si apelăm la un sistem integrat de gestiune stocuri, precum și un soft care sa permita modificarea rapida a comenzilor.
- Intervalele orare cele mai aglomerate sunt 12.00-14.00 si 19.00-21.00. Regula spune că un ospatar poate servi eficient 20 maxim 25 de persoane. Cu personal redus – un singur ospătar cu vechime, care mai sta si la casa de marcat si 2 noi, abia instruiti, nu puteti face față cu succes in aceste intervale orare. Am tot asistat în aceste zile la diverse gafe – comenzi onorate incomplet si cu întârzieri chiar si de 20 minute, prioritizarea defectuoasa a comenzilor, note de plată gresit alocate, plata cu cardul a mers o ora da si restul nu. In acest caz, va ganditi probabil ca se impune angajarea part time a mai multor ospătari. Ei bine, dat fiind că am făcut și fac in continuare recrutare, va spun ca este o strategie cu multe dezavantaje: comision ridicat pentru recruiter pentru gasirea candidatilor potriviti, timpul de perfectionare înseamnă costuri suplimentare pentru voi si productivitate scăzută fata de clienti, necesitatea de a oferi salarii mari pentru a pastra personalul.
- Am remarcat mai multi clienti care intrebau dacă puteau achita cu tichetele de masa, mai ales că plata cu cardul mergea „greu”.
- O solutie excelenta, in masura sa rezolve o mare parte din problemele mai sus enumerate, ar fi tehnologizarea intregului proces. Eu merg pe mana celor de la Expressoft Technology care va pun la dispozitie un POS restaurant de nota 10 ! Ati auzit de ei?
- Nu.., cine sunt si cum de te-ai gandit la ei?
-
Ei sunt de aproape 20 ani pe piata si dezvolta aplicații de marcaj, gestiune, management și raportare pentru afacerile din industria Horeca, de retail, saloane de înfrumusețare, centre Spa si de agrement. Consider că solutiile lor informatice sunt cele mai bune deoarece:
- Sunt pachete complete (software si hardware), pe care le personalizati cu ajutorul unui consultant tehnic în functie de propriile nevoi
- Au personal dedicat instruirii voastre și a angajatilor voștri, care vor lucra cu aceste sisteme
- Oferă suport tehnic 24/7 prin telefon, email, conectare la distanta sau deplasarea in locatie
- Securitatea datelor este asigurata de o echipa de profesionisti, dovada fiind cei 5000 de clienti.
Haideti sa va arat si site-ul lor si sa va explic cum functioneaza sistemul de preluare al comenzilor.
Cristi, ospatarul vostru cel mai putin experimentat utilizeaza tableta sau telefonul mobil pentru a se loga in aplicatie si pentru a prelua comanda.
Selecteaza, potrivit codului de culori, masa verde întrucât este disponibila, introduce numarul de persoane si comanda aferenta fiecaruia, iar odata cu apasarea butonului „trimite”, se transmite comanda direct la bucătărie si catre bar. Din start un castig pentru voi – reduceti semnificativ timpul de preluare a comenzilor, ospatarul nu devine o „leguma” in fața clientului de la atatea drumuri intre zona de mese si bucatarie si are mai multă disponibilitate si atentie spre nevoile acestuia.
In plus, acest software marcaj restaurant va ofera un control foarte bun al lichidităților si un grad ridicat de satisfactie al clientilor, deoarece factura se emite rapid din POS si au posibilitatea sa aleaga intre diferite metode de plata, nu doar cash sau card ca pana acum: numerar, card, tichete de masa electronice, vouchere, plata cu telefonul mobil, ordin de plata, sau plata in cont. Avand o situatie clara a comenzilor pe persoane fizice si companii, puteți dezvolta un program mai amplu de fidelizare, cu puncte bonus, discount-uri.
- Nu e prea scump ? Ai vazut si tu cat de rau stam !
– Depinde de scopul vostru final ! Sa rămâneți la stadiul de acum, cu scrisul de mana al comenzilor, castigand un client datorita ambientului si mâncării excelente si pierzand alti trei din cauza serviciilor proaste sau sa va pastrati reputația de restaurant excelent si sa faceți profit pe termen lung. Voi alegeti !
- Atunci alegem Expressoft Technology pentru: satisfactie, succes si spor in toate !
*Superblog 2018
Buna, Oana!
Iti multumim tare mult pentru interesul acordat probei noastre si te felicitam pentru documentarea minutioasa pe care ai facut-o.
Iti dorim mult succes, atat in cadrul competitiei Superblog cat si in tot ceea ce intreprinzi!
Cu ganduri bune,
Echipa Expressoft.
Mulțumesc foarte mult !