– Buna ziua doamnelor si domnilor! Il avem astăzi invitat in platoul emisiunii noastre pe Marius Albu, câștigătorul celui mai ravnit premiu Nobel din lume si anume „Premiul pentru Generozitate„! Este primul român care câștigă acest premiu si este astazi alături de noi pentru a ne impartasi despre pasiunile lui, cum a ajuns la aceasta performanta si cine l-a ajutat.
– Buna ziua, va mulțumesc pentru invitație. Am foarte multe emoții pentru ca nu am vorbit niciodata public despre fapte bune, de regula le fac mereu si le pastrez pentru mine.
Am pornit oficial în aceasta aventura acum 10 ani, implicandu-ma ca voluntar in departamentul de fundraising al unei asociatii care și-a propus sa ofere un strop de speranță și bucurie sutelor de copii din centrele de plasament din București. A urmat apoi Asociatia Tara Tinerilor Uniti, cu care am rezonat cel mai bine.
Neoficial, am început dupa ce am plecat de la Casa de Copii. Acolo mi-am petrecut copilăria si am descoperit ca trebuie sa ai mana iute daca vrei sa prinzi un colt de paine sau o lingura de ciorba, ca luand apărarea, risti sa fii tu pedepsit, ca „bomboanele” sunt „daruri din Rai” si le primim doar o data la câțiva ani si ca trebuie sa zambim frumos „cand vin domnii din lumea „buna”.
Asta pana intr-o zi, cand o doamnă frumoasa ca o zeița si buna la suflet ca painea lui Dumnezeu m-a luat „acasă” si „m-a învățat” cum e sa ai o „familie”, să iubești și să fii iubit de „mama”. N-am uitat nicio clipa de prietenii mei de la orfelinat, la care ne duceam periodic cu hainute, dulciuri, carti. Multi dintre ei mi-au zis ca, datorita meditatiilor pe care le-am dat gratuit, carților si mai ales perseverentei mele de a le oferi speranța si incredere în viitor, „si-au făcut un rost în lume”, au un job si o familie si nu îngroașă rândurile celor fara adapost. Nu va închipuiți ce mulțumire sufletească am, știind ca am contribuit si eu catusi de putin la schimbare in comunitate: reducerea nivelului de abandon scolar, sustinerea tinerilor talentati din centrele de plasament pentru a-si urma vocatia, promovarea incluziunii sociale.
Intr-o era supratehnologizata, in care cuvintele „eficienta”, „deadline”, „rezultate” sunt pe buzele tuturor si concurăm chiar si cu „robotii” pentru performanta, „SENTIMENTELE” ne diferențiază, ne reamintesc de ce suntem „specia superioara” pe Pamant. Acel „curcubeu” de bunătate, iubire, empatie, curiozitate si curaj, pe care îl văd în ochii copiilor imi țin sufletul plin si ma ambiționează să mă perfecționez.
Când am demarat prima campanie de fundraising, incercand sa conving mai multe hipermarketuri sa doneze pentru „Campania lui Moș Craciun”, mi-era teama sa si vorbesc, dar cu „curcubeul” în gand, am progresat enorm.
Acum e mai simplu, îți infiintezi ONG si faci crowdfunding, adica promovezi cauza in mediul online si oamenii care cred în ea, fac donatii online. Nu mai alergi pe la toate institutiile, totul elegant si securizat.
– Extraordinara poveste de viață, de-ar fi cât mai mulți ca dumneavoastră domnule Albu ! Printre atatea fapte bune, cand mai aveti timp pentru dumneavoastră și cum îl petreceti ?
– Multumesc, eu fac din inima totul si atunci gasesc timp și pentru gătit, jucat fotbal cu baietii mei, curățenia orasului sau jucat la bursa. Da, imi place la nebunie să joc, investesc sume variate de la 5 pana la 1000 lei si ma uit cum creste IFB, adica indicele faptelor bune!
Va vad mirat, nu e o bursa obisnuita intr-adevar! Este BURSA BINELUI, organizata de Banca Comercială Română în parteneriat cu Euplatesc.ro si este singura platformă de donații online necomisionate din Romania.
Scopul acesteia este sa aducă impreuna organizatiile non guvernamentale, care au nevoie de sustinere pentru proiectele lor si oamenii care vor sa faca fapte bune in comunitate, sa contribuie la dezvoltarea ei prin donații online pentru cauzele in care cred, voluntariat sau promovând proiectele de suflet din platforma. Totul se desfasoara sub forma unui campionat, ONG-urile isi prezinta proiectele, acumulează fonduri de la cat mai multi donatori diferiti, iar primele 3 sunt răsplătite de BCR cu dublarea sumei, pana in limita a 5000 euro fiecare.
Cum sa nu devin „Acționar la Bursa Binelui„, cand sunt atâtea proiecte frumoase pentru comunitate de la cele de incluziune, hidroterapie, cele pentru copii la cele de gazduire in case traditionale samd si le pot sustine atât de rapid si usor, doar la un click distanta si cu ajutorul cardului?
In maxim 5 minute mi-am făcut cont, am răsfoit proiectele, mi-am ales de exemplu MagicHome, „un acasă departe de casă” pentru familiile copiilor cu afecțiuni grave de sănătate, am dat click pe Doneaza si am completat datele cardului pe Eu plătesc.ro.
Zero comisioane, zero griji pentru că BCR este inrolat in sistemul 3DSecure si astfel cardul meu este protejat de furturi online si mai presus de toate „O INIMA CURCUBEU!”
– Incredibil domnule Albu, atata energie, entuziasm si perseverenta într-o singura inima rar mi-a fost dat sa vad, desi moderez emisiunea de ani buni! Pentru ca ne apropiem din pacate de sfarsitul spatiului de emisie, aveți un indemn pentru telespectatori?
– Da ! Dragii mei donati, fiti voluntari, promovati proiectele de dezvoltare a comunității, faceti fundraising, orice dar IMPLICATI-VA ! IUBITI, DARUITI SI CREATI CURCUBEU DE FAPTE BUNE !
*Superblog2018
*Poze BCR si arhiva personala, ca membru al Asociatiei Tara Tinerilor Uniti
[…] că sunt ONG-istă până în măduva oaselor. Îmi place acest mediu- aici am lucrat și am făcut voluntariat încă din timpul facultății. Iar ideea din titlu e o concluzie personală pe care o voi […]