Lectia smereniei in business, oferită de Bianca Dorobanțu, Forbes România

Citești in: 3 minute

La doar 24 de ani, când cei mai mulți tineri ies de pe băncile facultății debusolați, căutând un job doar pentru a se întreține și nu neapărat din pasiune pentru domeniul respectiv, Bianca Dorobanțu este un exemplu de voința, ambiție, pasiune și multa munca.

A acumulat deja 3 ani de experienta în jurnalismul economic, câștigată în cadrul unor companii serioase și cu renume în acest domeniu: Ziarul Financiar respectiv Forbes România.

Va invit sa parcurgeți un interviu de colecție din care avem de învățat, mai ales noi profesioniștii din HR, cel puțin o lecție – cea a smereniei.

1. Cine este Bianca Dorobanțu și care este parcursul ei profesional? 

Am 24 de ani, lucrez de aproape 3 ani și jumătate în jurnalism, în presa de business, și simt că încă mai am multe povești de descoperit. Primul job serios într-o redacție l-am avut în anul III de facultate, la Ziarul Financiar, unde am stat 1 an și jumătate, după care a urmat o scurtă perioadă într-o agenție de PR și comunicare, iar de peste 1 an și jumătate scriu la revista Forbes România și cred că este cel mai potrivit loc unde aș fi putut fi.

2. De ce cariera de jurnalist și nu altceva? Dacă ai fi ales alta carieră, ce ai fi ales?

Dintotdeauna am avut o înclinație spre jurnalism, însă ideea pe care o asociam acestei profesii nu seamănă deloc cu ceea ce fac acum. Pentru mine jurnalismul însemna să lucrez în televiziune, însă odată cu șansa pe care am avut-o de a lucra la cel mai important cotidian de business din România, am descoperit frumusețea jurnalismului economic. După terminarea liceului, am dat admitere atât la facultatea de Farmacie, pentru că mă gândeam că trebuie să am „un job serios”, cât și la Jurnalism, unde am ales să și rămân. Dacă nu aș fi făcut ce fac acum, m-aș fi îndreptat, probabil, tot către ceva care seamănă cu activitatea pe care o am în prezent, ceva care să îmi permită să nu stau doar la birou, să intru în contact cu cât mai mulți oameni, să aflu povești. Poate aș fi ales psihologie sau ceva care să presupună utilizarea mai multor limbi străine.

3. Cum schimbi comunitatea? Ce înseamnă Forbes România pentru tine?

Îmi place să cred că aceasta este misiunea noastră – să schimbăm comunitatea prin ceea ce transmitem, prin poveștile altora să schimbăm viețile câtorva oameni care, de exemplu, nu au curaj să își înceapă propria afacere, deși au o idee de mult timp. Citind începuturile altora, poate și ei prind curaj. Iar acesta este doar un exemplu. Presa de business este diferită de orice altă ramură a jurnalismului și consider că este un privilegiu să lucrez în acest domeniu, și în special, la Forbes. Aici este locul unde oamenii cu care vorbesc, de la antreprenori tineri, aflați la început de drum, până la executivi de top, îmi deschid de bunăvoie ușa și mă lasă să intru în universul lor, împărtășindu-mi deopotrivă povești, gânduri, reușite, eșecuri sau strategii de business. Forbes este locul unde nicio zi nu seamănă cu alta și locul de unde îmi iau energia.

4. Care sunt planurile de viitor ?

Încercăm să ne ridicăm la dimensiunea așteptărilor și în fiecare an ne dorim și mai mult, astfel că organizăm evenimente și conferințe din ce în ce mai mari, ca amploare. Ce pot să îți spun este că ediția Forbes 30 sub 30 de anul acesta va fi cu adevărat specială.

5. Care sunt cele mai importante lecții de management sau de dezvoltare personală pe care le-ai învățat din interviurile pe care le-ai realizat?

Cred că una dintre cele mai valoroase lecții de leadership am învățat-o de la Daniel Dines, cofondatorul și CEO-ul UiPath, start-up care a reușit performanța remarcabilă de a deveni primul unicorn românesc (companie din tehnologie care a atins valoarea de 1 miliard de dolari). În conferința de presă în care a făcut anunțul privind evaluarea UiPath, el spunea că esența companiei pe care a fondat-o este smerenia (humbleness, din engleză). Oricât de mult succes ai avea, nu te poți dezvolta decât dacă rămâi umil, adică să îl înțelegi pe cel de lângă tine. Tot Dines spunea că este important ca atunci când îți construiești o afacere, să ai o viziune globală asupra dezvoltării acesteia, să nu te limitezi la contextul local.
De asemenea, spre surprinderea mea, am văzut că unii manageri de top străini au o părere mai bună despre România decât o avem noi, românii. Sunt optimiști cu privire la evoluția țării noastre și consideră că, în prezent, contextul actual este mult mai bun.

6. Ținând cont de propria experiență și de piața muncii, dacă ai fi antreprenor pe ce ai paria tu ca având o ascensiune în următorii ani?

Cred că este cel mai bun moment pentru o afacere în IT, deoarece acesta este cel mai mare atu pe care îl avem, ca țară. În plus, spre deosebire de resursele disponibile în urmă cu ceva ani, acum cei care vor să își transforme pasiunea pentru tehnologie în business au la dispoziție diferite instrumente, precum incubatoarele sau acceleratoarele de afaceri, mentori și finanțare, care le vin în ajutor și le oferă ghidaj. Totuși, având în vedere că suntem o țară aflată în dezvoltare, oportunitățile de business sunt încă multiple, inclusiv când vine vorba de antreprenoriat social.

Articolele scrise de Bianca Dorobanțu le puteți citi aici

 

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!