Casa activă AIA eficienta energetic

Casa activă economiseste energie și răspândește speranță

Citești in: 5 minute

Conform unor studii străine de specialitate, prima teama a unui om este cea de moarte, urmată de teama de a vorbi in public. Eu clar sunt excepția de la regulă, singura mea teamă fiind cea de bătrânețe.

Când ești bătrân, te agăți de orice firicel de speranță

Și când mă gândesc la bătrânețe, nu zecile de riduri, colăcei, pielea lăsată sau alte aspecte estetice mă sperie, ci pachetul pe care îl aduce bătrânețea: probabilitatea singurătății dacă ajungi la o vârstă înaintată și nu mai ai pe cineva, bolile fizice și uneori psihice asociate, reducerea funcțiilor cognitive îndeosebi a memoriei, lipsurile financiare.

Când ești bătrân, te agăți de orice firicel de speranță, ești mai vulnerabil, mai predispus la depresie și mai legat de casa în care ai locuit. Bătrânețea este în esență anotimpul amintirilor și unele pot fi chiar dureroase. 

De exemplu când, fie silit de conjunctură, fie pentru că nu mai ai rude în viață, ajungi la un cămin de bătrâni.

Cămin de bătrâni vechi

Din păcate, mare parte dintre acestea arată dezagreabil, nu oferă toate facilitățile necesare, au pereții albi, ca de spital, nu sunt deloc primitoare pentru a-ți face plăcuti ultimii ani din viață. Există și cămine private, care arată foarte bine, dar sunt puțini cei care își permit o astfel de opțiune, la o pensie de câteva milioane de lei pe lună.

Casa activă economiseste energie si răspândește speranță

Pentru ei, pentru bătrânii noștri, pentru o viață mai frumoasă, dominată de iubire, căldură, speranță as construi casa activă! 

Dacă vă întrebați de ce am ales un astfel de proiect, casa eficienta energetic si nu una obișnuită, motivele sunt legate de: nevoile lor, costurile pe termen lung si protejarea naturii.

V-ați uitat vreodată în ochii părinților voștri, mai ales cei care aveți părinți mai in vârstă? Ce ați citit pe chipul lor și ce v-au zis? La ai mei am citit dorința de a nu fi uitați, de a li se oferi respect, recunostinta și iubire și dorința unei locuințe călduroase.

Cu trecerea anilor, sistemul circulator deficitar în combinație cu alte afecțiuni îi face să resimta mai rapid schimbările climatice. Sunt mai frigurosi și ii vezi înfofoliti de abia li se mai văd ochii lor frumoși și blânzi. Sunt convinsa și observ în mijloace de autobuz bătrâni care întrunesc aceleași nevoi ca și părinții mei.

De aceea, casa activă ar fi ideală pentru ei, căci s-ar păstra căldura in interior și la un consum foarte mic de energie, valoarea facturilor, cel puțin ale celor de pe timp de iarnă, ar fi chiar decentă.

Casa activă este un cămin adevărat atât pentru bogați cât și pentru săraci

Casa activă nu ar face discriminare între un bătrân cu resurse financiare și altul cu o pensie derizorie, costurile ar fi minime pentru ambii, căci miza nu este business-ul în sine. Miza este confortul lor, starea de bine, sentimentul de „acasă” pentru ei, protejarea resurselor și mediului, astfel încât și generațiile viitoare de vârstnici, tineri și copii să se bucure de natură și de toate bogățiile oferite de aceasta.

Un proiect de casă poate fi împiedicat de birocrație!

Un proiect de o asemenea anvergură este complicat și nu mă refer aici doar  la partea de arhitectura sau materialele de construcție  care ajută la consum energetic minim, cât mai ales la aspectele birocratice, de care mereu mi-a fost groaza.

Din dorința de a înțelege complexitatea unei asemenea lucrari, am intrat pe site-ul primăriei și m-am documentat referitor la actele necesare pentru obținerea autorizației de construcție.

Inițial am fost socata: certificat de urbanism, studiu geotehnic,  documentație tehnica proiect de autorizare incluzând aici arhitectura, structura de rezistenta și instalatiile, aviz de Mediu si avize din partea furnizorilor de utilități, depunere proiect de casa complet pentru obținerea autorizatiei.

Sa mai zic și de timp pierdut – alergat pe la diverse instituții sa obțin hârtiile respective, mers la Primărie, refuzat dosarul, reluat dosarul și tot asa. Parca as fi un șoricel care se plimba pe o roata pana pica lat.

IMG_20190313_124602-min

Și vreți sa mai am energie sa realizez un proiect umanitar extraordinar pentru vârstnici, după toată aceasta alergatura?

Casa activă se proiectează cu AIA Proiect

Ei bine, pentru ca nu vreau sa fiu eu șoricelul, as apela cu încredere la biroul de arhitectură  AIA Proiect.

sigla-AIA-2016-1024x523

Specialiștii lor sunt toți arhitecti membri ai Uniunii Arhitectilor din România și ma pot ajuta atât în perioada de pre-execuție, cu obținerea certa a autorizației de construcție, cât și post execuție cu: cadastrul și intabularea noii case pentru vârstnici, cu avizul de incendiu  ISU, cu certificatul și auditul energetic și cu idei de amenajare interioara.

Dincolo de complexitatea serviciilor oferite, i-aș alege pentru ca împărtășim cel puțin două valori comune: grija pentru mediu și ascultarea activă, în cazul de față a ideilor mele, aspirațiilor legate de casa activă ce răspândeste speranță.

Casa activă ce răspândește speranță – un vis realizabil

Imi și imaginez bătrâneii stand la soare, înconjurați de copaci, flori, multa verdeață si aer curat, pe băncuțe construite special pentru nevoile lor, unele colorate, cu mesaje motivaționale sau haioase, altele simple.

Casa activă cu verdeață

În fața lor sunt diverse căsuțe realizate din materiale reciclabile, cu acoperișuri din panouri fotovoltaice policristaline, căsuțe purtând diverse denumiri: atelierul de croșetat, de tâmplărie, atelierul muzical, de pictură, de lucru manual, de șah. Practic, în funcție de starea de sănătate și de pasiuni, ei aleg un anumit atelier si desfășoara activitățile aferente.

Casa Activă eficienta energetic cu activități

Pentru a profita din plin de aportul solar, casa activă, acest cămin eficient energetic și plin cu speranță, beneficiază și de o arhitectura inedita.

Casa activă înseamnă casă eficientă energetic

Din exterior, ansamblul pare o floare cu petalele dispuse neuniform, tocmai pentru a asigura consum de energie redus.

Acoperișul este prevăzut cu panouri solare monocristaline și pereții sunt căptușiti cu vată minerală de sticlă, asa încât și  în condiții de ger siberian, bătrâneii să aibă parte de căldură.

Sisteme-de-panouri-fotovoltaice-AIA-Proiect casa actuva

Până și lor le vine sa râdă de plăcuța din bucătărie cu mesajul: „Cine vrea să se bronzeze în mijlocul iernii?”

Spre sud si est, unde influenta solara este mai puternica,  sunt concentrate dormitoarele, sala de lectura, sălile de kinetoterapie și masaj si spre nord baile, sala de mese, camera serverelor, de tehnologie, cabinetele medicale. Cu siguranță,  specialiștii de la AIA Proiect mi-ar oferi un ajutor semnificativ în privința dispunerii, structurii camerelor astfel încât se fie potrivite nevoilor, dar și eficiente energetic. 

Întregul sistem de iluminat, bazat pe tehnologia LED, eficienta energetic si  culorile calde din încăperi, de tipul orange, galben pai, verde praz, bej ii fac să se simtă optimiști, să suporte mai ușor durerile și bătrânețea, boala.

Până și o doamna bolnavă de cancer își trăiește cu demnitate și zâmbet ultima etapă din viață, savurând un ceai cald și admirând peisajul in dreptul ferestrei de termopan, cu emisii scăzute (low E).

Casa activă ce răspândește speranță

Casa aceasta produce mai multă energie decât consumă datorita sistemelor de ventilație cu recuperare de căldură, tehnologiei performante care monitorizează umiditatea și alți parametri, dar mai presus de orice, emană energie pozitivă, speranță.

Aici este locul unde ți-e bine indiferent de anotimp, unde durerile fizice și psihice sunt mai ușor de suportat, unde te încarci cu energie datorită ambientului potrivit, aerului curat și oamenilor din jur, unde singurătatea a rămas blocată în DEX.  

Ma ajută cineva să construiesc casa activă, ce economiseste energie si răspândește speranță  ?

*Surse poze – site AIA Proiect și Unsplash

* Competiția Superblog Spring 2019

 

17 Comments

  1. Almona18 martie 2019

    Foarte frumoasă abordarea. Și bătrânii au nevoie de o casă activă. Mult succes!

    Răspunde
    1. oanahrp18 martie 2019

      Mulțumesc Almona! Sper sa fie bine, am încercat sa punctez și la creativitate, sa vedem acum cum vor aprecia!

      Răspunde
  2. M.C.Simon18 martie 2019

    Imi place abordarea ta. Felicitari si succes!

    Răspunde
    1. oanahrp18 martie 2019

      Mulțumesc la fel Carmen!

      Răspunde
  3. delasexladragoste18 martie 2019

    Si eu ma gandesc la batrani. Si eu vreau toate acestea pentru confortul lor… Sau al mamei, al bunicilor, al meu…

    Răspunde
    1. oanahrp18 martie 2019

      Da…bătrânețea mi se pare teribila fără cineva aproape sau măcar un loc primitor, în care să te simți ca acasă. Am si exemple in familie și chiar e trist..

      Răspunde
  4. Mona18 martie 2019

    Interesantă abordare! Și ai punctat foarte bine. Mult succes!

    Răspunde
    1. oanahrp18 martie 2019

      Mulțumesc Mona!

      Răspunde
  5. Otilia Dima18 martie 2019

    Foarte interesantă direcția în care ai dus tema. Felicitări și succes!

    Răspunde
    1. oanahrp18 martie 2019

      Mulțumesc Otilia, la fel și ție! 🙂

      Răspunde
  6. […] Casa activă economiseste energie si răspândește speranta […]

    Răspunde
  7. carmenbartshantispirit18 martie 2019

    Cine se mai preocupa de batrani in prezent… macar in viitor sa o facem. Sa se implineasca visul! Succes!

    Răspunde
    1. oanahrp18 martie 2019

      Mulțumesc

      Răspunde
  8. lifestylebycata19 martie 2019

    Foarte interesanta abordarea ta. Cred ca majoritatea ne-am gandit la copii, nu la batrani. Felicitari!

    Răspunde
    1. oanahrp19 martie 2019

      Mulțumesc Cata!

      Răspunde
  9. Izabella Stefania Stoica19 martie 2019

    Felicitari! Mi-a placut foarte mult ideea ta!

    Răspunde
    1. oanahrp19 martie 2019

      Mulțumesc 🙂

      Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!