10 motive ca recrutorii sa se orienteze spre oamenii din ONG-uri

Citești in: 4 minute

Pot spune că sunt ONG-istă până în măduva oaselor. Îmi place acest mediu- aici am lucrat și am făcut voluntariat încă din timpul facultății. Iar ideea din titlu e o concluzie personală pe care o voi argumenta în rândurile care urmează.

Știu că uneori oamenii care au lucrat în organizații neguvernamentale (pe scurt ONG-uri) sunt priviți cu un strop de neîncredere, ideea de asociație sau fundație este asociată mai degrabă voluntariatului înainte și după „jobul real”. Ei bine, în realitate lucrurile stau un pic diferit.
Sunt persoane care au lucrat sau încă lucrează în organizații neguvernamentale (cu profil social, cultural, medical, educativ, ecologic etc.) și care pot deveni angajați-resursă pentru orice companie pe viitor. Așadar, dragi profesioniști în recrutare, iată de ce este bine să acordați mai multă atenție candidaților (sau de ce nu, chiar actualilor angajați) cu experiență în sectorul ONG.

1.Creativitate

Această abilitate tot mai căutată de angajatori poate fi găsită de multe ori, la o persoană cu experiență de lucru într-o asociație/fundație. Și aici nu mă refer la acea calitate care ține mai mult de latura artistică, ci la capacitatea de a inova, de a veni cu soluții noi, de a gândi o problemă sau situație din mai multe unghiuri. Într-un colectiv destul de restrâns așa cum au majoritatea ONG-urilor mici, un angajat este de multe ori implicat în numeroase decizii și chiar încurajat să vină cu propuneri și soluții. Angajații din mediul neguvernamental sunt obișnuiți să caute rezolvări cât mai eficiente și creative, pentru că ele pot face diferența între a continua sau a renunța la un proiect, de exemplu.

2.Rezistență la stres

Termene limită strânse, vizite neanunțate din partea finanțatorilor, volum mare de muncă, proiecte și lupta pentru a le păstra și în viitor- cam acestea sunt elementele din ziua obișnuită ale unei persoane care lucrează într-un ONG. Se poate spune, fără să exagerăm, că rezistența la stres face parte din fișa postului și că este o abilitate fără de care nu poți rezista în sectorul neguvernamental. Îmi amintesc și acum de agitația dinaintea fiecărei vizite din partea finanțatorului unui proiect sau de mulțimea de situații neprevăzute cu care m-am confruntat de-a lungul timpului și cărora a trebuit (singură sau alături de colegi) sau le găsim o rezolvare pe loc.

3.Organizare și eficiență

Recunosc, pentru mine nu este deloc o abilitate înnăscută, ci una pe care încerc să o îmbunătățesc permanent. Pot spune cu mâna pe inimă, că activitatea într-un ONG te învață vrând-nevrând ce înseamnă organizarea eficientă. Pentru că, dacă nu organizezi totul la virgulă, e posibil să te trezești că trebuie să fii în două locuri în același timp sau că trebuie să anulezi o activitate pentru că nu ai materialele necesare cu care să o derulezi. Prin urmare, majoritatea oamenilor care au lucrat într-o asociație au fost nevoiți să depună toate eforturile pentru a deveni cât mai bine organizați.

4.Cunoștințe vaste din mai multe domenii

Așa cum am spus deja, cele mai multe ONG-uri au un număr destul de restrâns de angajați, așa că este foarte posibil ca un angajat să fie implicat de-a lungul timpului, în activități destul de diverse (raportări, baze de date, activități cu beneficiarii, fotografii, recrutare, muncă de teren, gestionarea social media, organizarea de seminarii, conferințe) indiferent de poziția ocupată. În funcție de proiectele în care a fost implicată, o persoană dobândește, pe lângă abilitățile din fișa postului, o serie de alte deprinderi conexe. Aici mă refer la cunoștințe din domenii ca: ecologie, artă, educație, drept, sănătate, asistență socială etc.

5.Comunicare și interacțiune

Nimic nu se poate realiza fără o comunicare eficientă. De aceea, în cele mai multe dintre cazuri, oamenii care au activat într-un ONG au abilități foarte bune de comunicare. De asemenea, indiferent că e vorba de ceilalți membri ai echipei, clienți, voluntari – interacțiunea pozitivă (adresarea prietenoasă, respectul, colaborarea, feedback -ul constructiv) este valorizată foarte mult și în timp ajunge să fie o a doua natură a oricărui ONG-ist.

6.Lucru în echipa

De obicei, mai ales atunci când trebuie scris un nou proiect (eventual într-un timp extrem de scurt), membrii echipei fac brainstorming, contribuie cum se pricep mai bine și se organizează cât mai eficient. Cooperarea este ceva uzual, pentru că orice organizarea unei activități complexe (de tip conferință) necesită implicarea mai multor membri ai organizației.

7.ONG-ul accentuează empatia

Cu precădere în mediul asociațiilor și al fundațiilor cu specific social, empatia devine obligatorie. Atunci când lucrezi cu beneficiari vulnerabili aflați în situații de criză, observi că aceștia au nevoie, în primul rând, de sprijin și înțelegere. Și apoi îți dai seama că empatia este la fel de importantă și în relațiile cu ceilalți membri ai echipei. Știu că mulți oameni și angajatori au tendința să pună semnul egal între empatie și slăbiciune și să o considere mai degrabă un defect. Însă dați-mi voie să vă contrazic și să vă spun că empatia este cea care clădește relații armonioase între colegi sau între șefi și subalterni, contribuind în mod semnificativ la creșterea productivității lor.

8. Adaptabilitate și flexibilitate

Așa cum aminteam și la punctul despre rezistența la stres, mediul neguvernamental este unul foarte dinamic, în care schimbările apar la tot pasul. În acest context, oamenii care vin din ONG-uri au deja formate abilitățile, care le permit sa se adapteze ușor la medii și situații diferite.

9.Orientarea către rezultate

Această abilitate este este ridicată aproape la nivel de artă în asociații și fundații. Dat fiind că orice proiect este finanțat doar dacă sunt atinși anumiți indicatori, orientarea spre obținerea de rezultate este o constantă a activităților de zi cu zi ale unui ONG-ist.

10. Managementul timpului și al priorităților

Această abilitate este strâns legată de cele amintite la punctul de mai sus. Astfel, în vederea obținerii de rezultate cât mai bune într-un mod cât mai eficient (să nu uităm că vorbim de o mână de oameni care au de îndeplinit sarcini numeroase și complexe) managementul timpului și prioritizarea activităților sunt chestiuni esențiale pentru a realiza un proiect de succes.

Sigur că fiecare om e unic și nu putem generaliza, însă prin intermediul acestui articol sper doar să aduc un pic mai multă lumină asupra a ceea ce se întâmplă în lumea organizațiilor neguvernamentale din România și mai ales, asupra oamenilor deosebiți care vin din aceste organizații.
Dacă doriți să aflați mai multe povești despre mediul ONG, vă invit să citiți articolele din cadrul campaniei: „Ei fac România mai bună! „

Articol semnat cu drag de o susținătoare înfocata a ONG – urilor, Laura, pe o puteți citi pe Unicornul Albastru

10 Comments

  1. Almona14 martie 2019

    Având în vedere că cei mai mulți angajatori vor oameni cu experiență, ar trebui să caute acolo unde se capătă experiența.

    Răspunde
  2. Otilia Dima14 martie 2019

    Foarte bun articolul tau. Eu am facut voluntariat mult, de cand eram studenta si mult dupa si am invatat foarte multe lucruri si am “crescut” ca om.

    Răspunde
    1. oanahrp14 martie 2019

      E meritul Laurei de la Unicornul Albastru

      Răspunde
  3. delasexladragoste14 martie 2019

    Te rog sa corectezi textul. Ai mici scapari la cuvinte. Poti sa stergi acest comentariu.

    Răspunde
    1. oanahrp14 martie 2019

      OK. Mulțumesc pentru feedback

      Răspunde
  4. delasexladragoste14 martie 2019

    Am facut voluntariat. Muncesti de iti sar capacele si esti mai mult decat un om pe o pozitie, esti o echipa intr-unul, trebuie sa ai 100 de brate si 3 capete.
    Iar influenta Unicornului albastru am simti-o de la jumatatea textului 😀

    Răspunde
  5. Mona14 martie 2019

    Foarte util articolul. Mi-a schimbat un pic perspectiva. Eu cunosd oameni care lucrează de ani de zile în ONG-uri, dar pe poziții cheie, iar acolo procesul de selecție aș putea spune că a fost chiar dur.
    Mulțumesc Oana și Laura!

    Răspunde
  6. Dorina Danila14 martie 2019

    Eu cred c[ădepinde foarte mult de oameni. Am lucrat cu multe ONG-uri și am cunoscut mulți oameni deosebiți, dar s-a întâmplat să dau și peste persoane mai superficiale, dacă pot să zic așa. Cred că e adevărat că omul sfințește locul, oriunde s-ar afla el.

    Răspunde
  7. oanaroman9114 martie 2019

    Nu imi pot da cu parerea, deoarece nu am lucrat intr-un ONG. Dar de vreme ce aceste persoane au atat de multe cunostinte si abiitati, ar fi si pacat ca recrutorii sa le ocoleasca. Sunt aur pentru o firma.

    Răspunde
  8. lifestylebycata16 martie 2019

    Intr-un ONG nu am lucrat, dar am facut o multime de voluntariat in facultate, asa ca am o idee cam cu ce se mancanca. Oricum, satisfactia este uriasa.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!