În weekend colecționăm amintiri
Trăim în secolul vitezei și resimțim din plin acest lucru. Suntem asaltați de informații, de sarcini concomitente și de urgențe, de tehnologie și parcă nu mai avem timp pentru noi, pentru cei dragi. Așteptăm cu nerăbdare weekendul, pentru că atunci „hrănim” din plin sufletul cu momente frumoase, creăm amintiri alături de cei dragi. Zâmbetele sincere, bucuria din ochii noștri, glumele bune și activitățile distractive, jocurile fac parte din rețeta weekend-ului nostru perfect.
Jocurile de societate dezvăluie personalitatea și fac parte din rețeta unui weekend perfect
Fie că ne fac prietenii noștri o vizită, fie că mergem noi la ei la grătar, la casa lor din Domnești, avem întotdeauna la îndemână un set de cărți, cutia cu rummy sau câteva opțiuni de jocuri de societate (board games).
Cel mai frecvent, începem cu pregătirea biletelor pentru mimă și organizarea seturilor de șervețele, pentru că se lasă mereu cu lacrimi de râs. Ne luăm un moment de respiro abia când ne așezăm la masă. Ne facem siesta în hamacele dispuse frumos în grădina plină de flori a Andei și spre seară trecem la jocurile de strategie. Ele sunt cele care ne aprind spiritul de competiție, dar ne și consolidează relația de prietenie.
Jocurile spun mereu despre noi ceea ce nu am exprimat în cuvinte, de exemplu de ce anume ne temem, cum ne planificăm viața, resursele, dacă facem alegeri riscante, șamd.
Cunoscând aceste lucruri, am reușit să ne sprijinim între noi când am avut cel mai mult nevoie.
Jocuri noi și captivante de weekend – Qwirkle și Port Royal de la Oxygame
De curând, prin intermediul competiției Superblog, am descoperit două jocuri de la Oxygame, care s-ar încadra perfect în rețeta noastră de weekend. Prietenii noștri vor fi în mod sigur încântați de Qwirkle și Port Royal în varianta simplă sau cu Extensia Port Royal: Doar încă un contract.
Qwirkle – când formele și culorile dau naștere unui joc palpitant
Qwirkle, desemnat Jocul Anului în Germania în 2011, va fi primit cu entuziasm de către gașca mea de prieteni pentru că este palpitant și se învață foarte repede, având reguli simple.
Jocul se desfășoară în maxim 4 jucători si conține 108 piese care au imprimate șase forme diferite în șase culori diferite. Fiecare jucător primește la început câte șase piese, trase aleatoriu din săculeț și are drept obiectiv să le plaseze corect pe rând, în vederea acumulării de puncte. Un rând are minim două și maxim șase piese, care au toate fie aceeași formă, fie aceeași culoare. Într-un rând de piese de aceeași formă fiecare piesă plasată de jucător trebuie să fie de culoare diferită, după cum, într-un rând cu piese de aceeași culoare, el va plasa piese cu forme diferite.
Ca și în viață, ne confruntăm cu alegeri și fiecare alegere costă. De exemplu, un jucător poate să schimbe de la 1 până la 6 dintre piesele sale, trăgând pe nevăzute „piese de schimb” din săculeț, dar turul lui se încheie odată cu această mișcare.
Să fie oare atât de simplu, voi ce părere aveți? Lansați provocarea și copiilor voștri, dacă au cel puțin 6 ani! Eu una abia aștept să îl joc cu prietenii mei !
Port Royal – un mix de abilități, o lume aparte și o doză de emoție
Al doilea joc, Port Royal, ne va scoate în evidență abilitățile de strategie și ne va purta în lumea expedițiilor, navelor și a unor personaje specifice. Aici întâlnim marinari, pirați, amirali, domnițe, dame, coloniști, negustori, preoți, căpitani, guvernatori și măscărici. Fiecare dintre aceste personaje are un anumit cost de angajare, anumite abilități și ne aduce un anumit număr de puncte de victorie. Cum nimic nu scapă ochiului vigilent al statului, ne confruntăm și aici cu majorări de taxe (4 cărți) .
Adelina va fi extrem de încântată de joc, căci își va pune la bătaie experiența de negociere acumulată în profesia de achizitor, în timp ce Sorin își va reaminti cu drag și nostalgie de peripețiile sale pe vas. Eu îmi reamintesc cu drag de copilărie, când mă cuibăream în brațele vânjoase ale bunicului meu și el îmi spunea povestea Portului Royal, unul dintre cele mai bogate orașe din lume în secolul XVII. Va fi deopotrivă palpitant și emoționant pentru noi să jucăm Port Royal!
Port Royal – un joc în care strategia și norocul fac casă bună împreună
120 de cărți pentru maxim 5 jucători, două faze de joc-descoperire și negoț, adrenalină, risc, noroc și strategie la un loc!
În faza de descoperire, primul jucător trage o carte și o plasează în mijlocul mesei, formând astfel portul. Poate să mai tragă în continuare cărți, asumându-și câteva riscuri, cum ar fi să tragă două cărți reprezentând nave de aceeași culoare, ceea îl obligă să decarteze toate cărțile din port și să rămână la prima fază de joc. Poate evita asta dacă alungă nava cu ajutorul personajului potrivit (marinar sau pirat), a cărui număr de săbii trebuie să fie mai mare decât cel înscris pe navă.
Cărțile de expediție se plasează în mijlocul mesei, separat de port și se revendică dacă ai personajele potrivite. Atât expedițiile, cât și personajele aduc puncte de victorii.
În faza a doua jucătorii pot lua cărți nave, pot angaja personaje, pot revendica expediții, important e să aibă o strategie inteligentă, care să le genereze mai multe puncte de victorie decât galbenii plătiți pentru a intra în posesia lor. Jocul se încheie când un jucător a acumulat 12 puncte de victorie și cel puțin o expediție în zona sa de joc. Cum vi se pare? Ați vrea să vă testați calitățile strategice? Eu una îl consider deopotrivă palpitant și o bună lecție de viață și pentru fetița mea de 8 ani.
Cubul Rubik – îndemânare și inteligență
Dacă acum se joacă cu cubul Rubik, exersându-si îndemânarea și inteligența pentru a aduce fiecare față a cubului la aceeași culoare, mai târziu shopping-ul îi va face cu ochiul.
Atunci ne vom juca Port Royal și ea va înțelege noțiuni economico-financiare greu de explicat în cuvinte pentru vârsta ei: cost de oportunitate, profitabilitate, strategie, risc.
Port Royal:Doar încă un contract pentru un plus de distracție
Pentru un plus de distracție și spre deliciul Adelinei vom juca și Port Royal cu extensia:Doar încă un contract. Aici putem trece de la varianta competitivă la cea colaborativă. Avem 14 personaje noi, 10 nave în plus, 18 cărți de contracte și 15 cuburi de lemn.
Miza este să închidem cât mai multe contracte, îndeplinind condițiile înscrise pe cărțile respective. Sigur Sorin își va dori să închidă contractul „Idolul femeilor”, îmi și imaginez figura lui haioasă, încântată de reușită! Mai mult ca sigur se va antrena pentru asta, jucând varianta solo!
Aștept cu nerăbdare weekendul, să le zic și prietenilor de jocurile minunate de la Oxygame! Mai mult ca sigur, jocurile ne vor ajuta să creăm noi amintiri și să ne distrăm din plin!
Voi ce amintiri colecționati în arhiva sufletului?
Par foarte interesante, m-ai convins chiar și pe mine care nu sunt o mare fană a board games-urilor 🙂
Dacă câștig unul din premii, te invit în gașca mea de prieteni sa jucam împreună 🙂
Accept cu mare drag 🙂
He heee… jocuri noi de incercat!! 🤗
Daa, foarte faine 🙂
Qwirkle si cubul Rubik sunt preferatele mele! Frumos articol ai scris, Oana!!!
Mulțumesc 🙂
Rămân la cub, am șurubelnițe pe măsură 😂 și gata, s-a rezolvat !!
Glumesc. Ai scris frumos, succes !
:)) Multumesc.
Super idee! Mi e dor de board game si de socializarea clasică. Imi amintesc de copilarie
Da și mie 🙂
Si pe noi ne salveaza, in zilele urate sau cand ne apuca virozele si stam in casa, jocurile de societate. Abia asteptam sa-mi mai creasca kiddo sa il putem implica si pe el. Si-s foarte happy ca ii plac. Poate incercam si pe primul din articolul tau: vad ca este de la 8 ani in sus, asa ca…sa vedem, sa vedem 🙂
Mult succes!
Mulțumesc, sa fie!
Imi plac aceste jocuri, aduna prietenii si familia intr-un singur loc.
🙂 da sunt funny
Ce fain ca există încă persoane care joacă astfel de jocuri când se întâlnesc. E o modalitate distractiva și interactivă de a-ti petrece timpul.
Da, ne lungim cu jocurile pana dimineața dar merita pentru toată bucuria pe care ne o aduc.
Ai mare dreptate când spuni că jocurile de societate îți arată personalitatea. Unele peryse manifeste oribil, altele decent. Uneori refuz sa joc cu acele persoane că umilesc pe cei care pierd.
Urat dacă se ajunge la astfel de lucruri. Jocul trebuie sa fie distracție și învățare.
Așa este.
[…] Jocurile de societate, parte din rețeta unui weekend perfect […]
Și noi jucam astfel de jocuri de fiecare dată când avem ocazia.