Câteva motive să iubești viața – când îți deschizi sufletul cu totul
Câteva motive să iubești viața este o carte scrisa de Matt Haig cu sinceritate, curaj și emoție despre simptomele depresiei și ale anxietății, boli cu care s-a confruntat la 24 ani, când viața lui părea perfectă. Teoretic tabloul se prezenta ideal: avea părinții sănătoși, o iubită pe nume Andrea cu care se înțelegea in cea mai mare parte a timpului foarte bine și un job de vara în Ibiza, raiul petrecerilor și al vieții de noapte.
Totul se schimba într-o zi la 360 de grade, fără sa existe, cel puțin aparent, vreun indicator al acestor boli. Rememorand momente din copilărie, Matt își da seama ca fusese excesiv de îngrijorat încă de mic, fără un motiv anume, manifesta o teama de separare, plangea destul de des, avea episoade de somnabulism, simptome cărora nu le-a acordat nimeni vreo atenție mai detaliata decât cea de moment.
Acum însă tabloul era mult mai complex – ii era teama sa iasă din casa și sa meargă pana la magazinul din coltul străzii, dorea sa închidă socotelile cu viata, se simțea inutil și resimtea dureri atât la nivel fizic, cât și psihic. „O gaura neagra” părea sa ii afecteze luciditatea și sa îl deturneze de la orice activitate.
Simptomele depresiei și anxietății din perspectiva lui Matt Haig
Un tablou complet al simptomelor puteți remarca direct din prezentarea proprie:
Scrisa cu atâta sinceritate și durere, cartea Câteva motive să iubești viața este tulburătoare pe alocuri și te face sa te gândești cât de întortocheata, greu de înțeles este mintea umana, chiar și pentru neurologi sau specialiști în boli psihice, darămite pentru oameni care nu au aceste suferinte. Conform unui studiu menționat în carte, pana și faptul ca te lovești la un deget sau ca ai fost pe cale sa faci accident stârnește mai multa compasiune din partea oamenilor decât dacă spui ca suferi de depresie.
Sfaturi pentru a depăși depresia și anxietatea
Dar este și un manifest de optimism, oferindu-ti sfaturi de depășire a depresiei și anxietății, încercate pe propria piele:
- Sa practici yoga, alergat, sa apelezi la tehnici de meditație, de respirație, cam orice te-ar ajuta sa îți redirecționezi gândurile spre altceva.
- Sa citești, sa scrii, sa vorbești deschis despre aceste suferinte, pentru ca nu ești singurul din univers căruia i se întâmplă. The man who couldn’t stop, scrisa de David Adam este unul dintre cele peste 40 titluri citite, care l-au ajutat sa își înțeleagă mai bine suferința.
- Sa te înconjori de iubire! Este de departe cea mai buna metoda, el o numește chiar salvatoare, mulțumindu-i și mentionand eforturile deosebite ale prietenei în perioada respectiva.
- Sa te accepți pe tine asa cum ești, sa accepți depresia în viata ta, sa înțelegi ca ai anumite gânduri negative, care vor trece cu timpul și ca tu ca întreg nu însemni strict aceste ganduri.
- Sa îți infrunți temerile cele mai mari, ceea ce el face într-o conjunctura total nefericita. Rămâne singur în casa, când Andrea se duce sa își interneze mama bolnava de cancer în spital.
- Sa te apleci spre ceilalți, oferind bunătate pentru ca asa îți dai seama cât de „mic” ești în univers și simți ca ești „util cuiva”
- Sa iei tratamentul indicat de medic dacă asta funcționează în cazul tau. La el nu a mers deloc, fiindu-i teama ca va fi letargic și va cădea și mai rapid în „prăpastie”.
Depresia necesita tratament personalizat
La câteva motive să iubești viața sunt indicate toate care pot motiva, de la familie, copii, părinți la prieteni, pentru care tristetea ar fi și mai mare dacă ai dispărea decât dacă „ai trai cu durerea”. De la posibilitatea de a admira natura la a juca sportul favorit, de la a asculta muzica de suflet la a te bucura de o noapte pasionala cu partenerul/partenera etc. Ideea principala este ca fiecare funcționează diferit și o atenție conștientă de sine, cât și ajutorul extern într-o anumita forma pot ajuta la identificarea celor mai bune metode de tratament.
La ce folos atâta pledoarie despre cartea Câteva motive să iubești viața?
Dacă nu v-am pierdut încă pe drum, când încercam sa fac o sinteza a cărții, aflati ca:
Depresia afectează peste 2 milioane de români, 300 de milioane de oameni din întreaga lume și cauzează pierderi în economia globala de 1 miliard de dolari americani pe an!
Organizația Mondiala a Sănătății
Dintre cauzele generatoare de depresie la locul de muncă, conform ISHN (Industrial Safety and Hygiene News), următoarele sunt responsabile cel mai des de efectele negative:
Neconcordanta cu postul
Lipsa unui echilibru profesie – viata personala
Deadline-uri nerealiste pentru sarcini
Fenomenul de bullying
Munca într-o companie în care nu se apreciază valoarea sau exista discordanta între valorile angajat – companie
Pe site-ul Unde Lucram se menționează si singurătatea, în sensul în care tehnologia accentuează „deconectarea de la interactiunea umană”. Efectele negative ale tehnologiei sunt investigate și de Matt Haig. Este posibil ca „mintea umana sa fi rămas la stadiul oamenilor peșterilor” și depresia sa apara tocmai ca reacție la aceste schimbări tehnologice. Omul pus în fața atâtor schimbări nu se poate adapta, nu mai are timp sa se asculte pe sine.
Ce ne rămâne de făcut?
La nivel individual, dacă identificam simptomele la colegul sau colega de munca, e important sa acționăm cu tact, sa îl\o ascultăm, sa fim empatici.
Dacă ii suntem șefi, poate chiar schimbam sau modificam rolul ori sarcinile. Este important sa nu stigmatizam, sa înțelegem ca este o boala și nu „fițe, toane, angajat puturos” etc.
La nivel de companie, în măsura în care facem parte din departamentul de HR, sa avem contract cu un psiholog sau un psihoterapeut și sa facem un screening angajaților măcar o data pe an.
Citește și interviul cu psihoterapeut Andreea Stroe-Matauan: Stresat la job, relații dificile? Apelează cu încredere la psihoterapeut!
De asemenea discuțiile unu la unu pot ajuta în fazele incipiente ale bolii.
Închei cu doua citate din Câteva motive să iubești viața, care mi-au plăcut foarte mult:
Poate că iubirea înseamnă, pur și simplu, să găsești acea persoană cu care poți fi tu însuți, oricât de neobișnuit ai fi.
Adu-ți aminte ca secretul vieții pe pământ este schimbarea. Mașinile ruginesc. Hârtia se îngălbenește. Tehnologia rămâne în urma. Omizi se transforma în fluturi. Nopțile se transforma în zile. Depresia pleacă, iar momentul în care simți ca nu ai timp sa te relaxezi e chiar momentul în care ai cea mai mare nevoie sa te relaxezi.
Câteva motive să iubești viața de Matt Haig
Dupa ce am citit articolul tau, am intrat imediat pe Bookster sa vad daca o gasesc, insa nu am vazut-o. Cu siguranta o sa mi-o cumpar, am mare nevoie de ea!
Dacă ești în București, vorbim în privat și ți-o împrumut.