Am fost ieri la un workshop de 7 ore de Employer Branding cu Cristian China-Birta (alias Chinezu). Pentru aceia dintre voi, putini de altfel, care nu ați aflat încă, Cristian este cofondator al agenției de marketing digital Kooperativa2.0, care oferă consultanta pentru companii si sustine cursuri și workshopuri pe teme de social media.
Ca sa înțelegeți de ce este cel mai vizibil în spațiul online romanesc si de ce are un brand personal atât de puternic, e musai sa veniți sa îl vedeți în plina desfășurare la un workshop de Employer Branding sau la orice speech.
Lăsând la o parte umorul, flerul cu care își tine participanții la curs atenți și cum ii provoacă la discuții challenging, Cristian China-Birta mănâncă social media pe pâine si ofera și celor prezenți cate o porție destul de mare. Depinde de fiecare cât asimilează și mai ales cât va pune în practica după workshop.
Employer Branding in relație cu generațiile și tehnologia
Ca sa fie sigur ca exista o baza comuna de discuție, Christian începe cu plasarea în context. Asta înseamnă să înțelegi puțin diferențele între generații, cu accent pus pe Millennials și Generația Z și comportamentul acestora în mediul online. Pentru mine a fost wow de exemplu sa aflu ca 35% dintre cei care aparțin de generația Z își asculta familia când e vorba de decizii în propria carieră.
Poate va gândiți – ce treaba are generația gadgeturilor cu Employer Branding, ei oricum sunt de multe ori „miserupisti”. Iată că studiile arata exact contrariul și anume ca 69% dintre candidati nu ar lucra pentru o companie cu o reputație proasta, chiar dacă n-ar avea job.
Pam Pam! S-a aprins un beculet la HR! Întrebarea fireasca este cum facem Employer Branding, cum ne păstrăm o reputație bună pe o piață tot mai competitiva în lupta pentru talente.
Ei bine, exista doua optiuni majore: „umanizarea” brandului și prevenția brandului.
„Umanizarea” brandului înseamnă să iei la puricat valorile companiei, oamenii cu potențial de influencer și tot ce ai tu mai bun și sa scoți în față.
Nu mai suntem în epoca în care întrebăm noi recruiterii candidatii: „De ce ai aplicat la acest job?”, ci în situația: „Iată de ce e fain sa vii sa lucrezi la noi în companie, uite ce valori prețuim, uite ce oportunități de învățare, ce hobby-uri, variante de distracție avem!”
Employer Branding pare simplu, dar noi ce postam?
Asta înseamnă să cream conținut de calitate, adecvat fiecărui canal și sa îl distribuim cu o anumita frecventa tot în funcție de specificitatea canalului. Dacă sunteți în pana de idei privind conținutul, iată despre ce puteți posta:
Pare simplu pana aici, așa-i? Dacă răspunsul este da, zic sa nu va grăbiți ca fata mare la măritat, asta pentru ca al doilea aspect de Employer Branding este crucial. Se numește prevenție și este cea mai utila atunci când brandul traversează o criza de imagine. Se face în mod constant, utilizând și instrumente de tip SEO, astfel încât să nu fi prins total nepregătit în fata crizei.
Tipuri de canale și specificul lor
Pentru ca știm deja ce fel de conținut sa postam, Cristian China-Birta ne-a dus la următorul nivel, cel în care sa înțelegem specificitatea fiecărui canal, ce cauta utilizatorii pe acel canal și ce categorii de postări sunt potrivite fiecăruia.
Spre exemplu YouTube, al doilea cel mai folosit motor de căutare din România, este utilizat pentru muzica și asimilarea de noi skilluri. Drept urmare, dacă vrei sa faci conținut fain pe YouTube, te poți gândi la idei de a-i învăța ceva pe ceilalti („how to”). Exemplele date au fost nenumărate, pe fiecare canal: Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube.
Dar ce te faci dacă vezi o postare jignitoare a unui coleg pe Facebook? „Este oare contul lui privat și face ce vrea?” Este el un angajat problematic? Tu ce parere ai?
Angajații și impactul lor asupra Employer Branding
Poate cea mai importanta idee de Employer Branding transmisa de Cristian China-Birta a fost aceasta:
Din moment ce ți-ai asumat identitatea pe rețelele de socializare, fii responsabil și păstrează un comportament demn de compania pentru care lucrezi, chit că ești pe contul personal de Facebook, contul personal de LinkedIn șamd!
Practic fiecare gest, oricât de mărunt, fiecare comportament în social media influențează brandul de angajator și îl influențează pe candidat cu privire la decizia de a lucra sau nu cu compania respectiva. Din acest motiv un document de genul social media policy este absolut necesar și la fel de important ca regulamentul intern sau contractul de munca.
As adauga eu ca, la fel de important pentru brandul de angajator este și comportamentul Recruiterului, de aceea e de preferat ca el sa respecte câteva Reguli de politețe.
Pentru ca la teorie romanul sta excelent, dar la practica mai prost, am făcut și o sesiune cu exemple concrete, inspirate chiar de experientele nefericite ale participanților, în care am venit cu idei clare, tocmai bune de aplicat.
Astfel am descoperit ca social media este o arma cu doua tăișuri, pe care trebuie sa știi sa o mânuiești cu pricepere sau măcar sa vii la un astfel de workshop pana nu o comiți prea grav.
Cam asta a fost experienta mea la workshopul de Employer Branding susținut de Cristian China-Birta, pe care vi-l recomand cu încredere! Sa ne citim cu bine și creativ!
[…] cultură organizațională sănătoasă este bazată și pe un core values. Putem face employer branding pe toate canalele, dacă la noi mediul de lucru este toxic, fiți fără grija ca se afla! Dacă […]
[…] Vom vedea mult mai multe campanii online realizate diferit în funcție de canal și de publicul țintă – asa cum explica și Christian Birta in cursul de employer branding […]