Evaluarea performanței poate fi un proces prietenos

Citești in: 4 minute

De cele mai multe ori când auzim sintagma evaluarea performanței, o asociem cu un proces desfășurat anual, pe alocuri birocratic, oarecum obositor pentru că implică un volum mare de muncă, la finalul căruia angajații sunt apreciați și recompensați în funcție de nivelul de îndeplinire al obiectivelor. Ambele părți – manager și angajat, vor să scape cât mai repede, pentru că au multe priorități de rezolvat în perioada respectivă. Și totuși, eu cred că evaluarea performanței poate fi un proces prietenos.

Argumentele mele se leagă de două aspecte – perioada de desfășurare a evaluării și instrumentele utilizate în acest proces, incluzând tool-urile folosite.

Cum ar fi dacă ați utiliza un instrument prin care să măsurați performanța în mod continuu, nu doar o dată pe an?

La finalul anului performanța se filtrează prin filtrul înșelător al memoriei

Cum ar fi să oferiți feedback constructiv right on time, adică imediat după acțiune, sarcină îndeplinită, când totul e proaspăt în memorie? La sfârșitul anului e posibil să rămânem doar cu impresii și mai puțin cu fapte concrete, să ne scape detalii semnificative în evaluare sau sa ne lăsăm influențați de comportamentul angajaților din ultimele două trei luni.

Cum ar fi să resimțiti perioada evaluărilor ca una normala din an, să constatați că evaluarea performanței poate fi un proces prietenos și extrem de ușor de realizat?

Nu eram convinsa că acest proces poate fi simplu, eficient și plăcut, dar am cerut informații in acest sens comunitatii de oameni faini de pe HR Hub. Asa am ajuns la Mirro.

Mirro, soluția software Zitec pentru o evaluare prietenoasă

Mirro se adresează companiilor de orice dimensiune, de la foarte putini – minim 10, pana la mii de oameni și a fost lansat tocmai pentru a acoperi nevoia unui proces de performance management cu human touch.

Pe cât de mult ne dorim să atingem perfecțiunea în muncă, în viata noastră, pe atât de puternic ne dorim sa fim apreciați, respectați, să contam pentru ceilalți. Producem cifre cu multe zerouri și grație minții rulăm mii de scenarii care să maximizeze profiturile oricărei companii, dar nu ne identificăm cu cifrele, nu ne place să fim asociați doar cu marca, cu CNP-ul.

Suntem EMOȚIE, chiar și atunci când vrem să părem nepăsători!

Iar cel mai tare doare când primim feedback și mai ales când nu e unul constructiv. Și de regulă este cu atât mai puțin constructiv cu cât trece timpul, pentru că practic ce rămâne este un resentiment, o nemulțumire persistentă față de cineva, ce va exploda la prima scânteie, la prima neconcordantă de idei.

Mirro, soluția software produsă de Zitec preîntâmpină aceste aspecte neplăcute prin faptul că poți oferi feedback în mod continuu, cu un simplu click de log in în aplicație, poți recunoaște calitățile angajatului sau colegului tău printr-un sistem de endorsement și poți vedea/seta valorile echipei tale, organizației din care faci parte. Transparența proceselor este întreținută prin faptul că ai acces la obiective, în funcție de nivelul tău ierarhic, fiind informat despre obiectivele organizației, departamentului, echipei și ale tale individuale, ceea ce dă mai mult sens, valoare muncii tale.

Ce facem și de ce facem? Când transparența este cheia retenției în organizație

Câți dintre noi, mai ales dacă nu lucrăm neapărat în HR sau în poziții cheie, ne dorim mai multă transparență și claritate cu privire la ce facem și de ce facem anumite sarcini? Suficient de mulți încât să fie nevoie de o schimbare și un software capabil să satisfacă nevoia noastră.

Mai mult decât atât, primele săptămâni de integrare, dacă ești un nou angajat în companie, nu mai sunt derutante. Procesul de onboarding este mult mai simplu când ai acces la rețeaua de colegi, îi identifici ușor în organigramă, îi vezi în poze, vezi structura organizației actualizată în timp real și îți poți fixa întâlniri one to one pentru a clarifica pas cu pas toate aspectele.

Componenta de time and attendance a lui Mirro este și ea bine evidențiată, având posibilitatea sa observi în timp real câte zile de concediu ai de luat, dacă te-ai angajat la jumătatea anului să zicem sau câte ți-au rămas după câteva luni, mai ales dacă ti-ai luat concediu în mod fracționat și nu un calup mai mare de timp. Evident sunt trecute aici călătoriile în interes de serviciu, lucrul de acasă, datele contractuale, istoricul rolurilor deținute, toate informațiile din viața profesională a fiecărui angajat din compania respectivă. În final payroll-ul este exportat și se trimite la procesatorul de plăți.

Evaluarea performanței poate fi un proces prietenos, trebuie doar să fii deschis la variante noi!

Dacă vreți să vă convingeți singuri de utilitatea și plusvaloarea lui Mirro în procesele organizaționale, puteți solicita testarea soluției în mod gratuit pe o perioada de o luna. Odată ce v-ați convins ca este ceea ce va trebuie, plata se va face in functie de numărul de utilizatori activi, care se loghează în cont.

Implementarea va presupune puțin timp alocat din partea voastră pentru pregătirea fișierului cu date ce vor fi importate în aplicație.

Am avut de-a face cu o mulțime de sisteme, din mai multe companii multinaționale și atât managerii, cât și angajații și oamenii de HR se simțeau copleșiți de volumul de muncă de la finalul anului.

Văd în Mirro o soluție pentru a reduce epuizarea specifică perioadei, pentru a clădi puntea de încredere între manager și oamenii săi, pentru a demonstra că suntem mai mult decât cifrele pe care le realizăm.

În mod clar DA, evaluarea performanței poate fi un proces prietenos!

Articolul face parte din seria dedicată sistemelor de HR.

3 Comments

  1. Din punctul meu de vedere, evaluarea trebuie sa aiba loc in fiecare luna, iar la sfarsit de an, sa fie evaluarea care influenteaza, in cele mai multe cazuri, si partea salariala.

    Răspunde
  2. Razvan22 martie 2020

    Evaluarea ar trebui sa fie continua… dar nu e simplu deloc sa faci asta 🙂

    Răspunde
    1. oanahrp22 martie 2020

      Asa este Răzvan și se corelează mult și cu faptul de a da si cum dai feedback

      Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!