Onestitate testata cu Integrity Meter. Interviu de colectie

Citești in: 3 minute

Onestitate. Ce asteptam de la un candidat si ce asteapta si el de la noi intr-un interviu. Dar oare ce mai inseamna onestitate si cum o masuram, intr-un interviu de colectie cu Daniela Corciova, unul dintre oamenii cheie din spatele Integrity Meter:

1. Totul este relativ. Ce mai inseamna in ziua de azi onestitate si unde este granita intre etic si non etic?

Am zice ca onestitatea este mai putin afectata de relativitate. Un om este onest atunci cand prezinta lucrurile asa cum sunt ele de fapt, nu intr-un mod care l-ar avantaja sau care i-ar aduce foloase.

Cand vine vorba de etica, lucrurile se complica putin. De aceea, scopul nostru nu este de a stabili ce este etic si ce nu. Testul nostru ajuta angajatorii sa cunoasca mai bine candidatii si sa judece ei insisi, in cunostinta de cauza, ce decizie vor lua

2. Cum v-a venit ideea utilizarii, aducerii acestui instrument IntegrityMeter la noi? 

Experienta din domeniul resurselor umane si securitatii a ajutat la intelegerea imediata a beneficiilor pe care le poate aduce testul.

Am observat o nevoie a organizatiilor din Romania de a verifica nu doar abilitatile si profesionalismul unui candidat, ci si integritatea acestuia. In trecut, singura varianta de a face o astfel de verificare era un background check sau un test poligraf.

Aceeasi nevoie a fost identificata in urma cu 12 ani in Israel, de catre Menachem Gozlan, expert in investigatii si testari poligraf si Dotan Shavit, expert in dezvoltare software. Impreuna au creat testul IntegrityMeter.

Am petrecut luni bune pentru a ne asigura ca testul este aplicabil pietei din Romania. In acest scop, am trecut prin mai multe procese, printre care traducerea si adaptarea intrebarilor si verificarea testului din punct de vedere legal si al protectiei datelor. 

3. Care a fost cea mai de impact misiune pe care ati rezolvat-o datorita administrarii acestui test?

IntegrityMeter, distribuit de partenerii din Statele Unite- Verensics, se foloseste pentru a angaja personalul penitenciarelor din South Carolina, unde exista in trecut o problema cu retentia angajatilor. Testul a fost descris ca un „game changer” in ceea ce priveste angajarea unor oameni ce vor ramane in cadrul organizatiei, ce vor lua deciziile corect, vor demonstra onestitate si nu vor ajunge chiar ei dupa gratii.

Puteti citi mai multe despre aceasta, accesand linkul

De asemenea, testul este folosit si de catre Procurorul General al Ecuatorului si de catre Politia Federala din Argentina.

4. Un test are nevoie pentru a fi valid si de o anumita perioada de timp la care sa fie administrat. Care sunt algoritmii prin care se verifica veridicitatea raspunsurilor?

Algoritmii de verificare a raspunsurilor au fost verificati de mai bine de 10 ani la nivel international.

In Romania, colaboratorii nostri folosesc IntegrityMeter de aproximativ 2 ani. Pe baza experientei cu acesti clienti si pe baza feedback-ului primit de la ei adaptam si imbunatatim platforma. 

5. Care sunt joburile pentru care recomanzi aplicarea acestor teste de onestitate?

Suntem de parere ca testul poate fi aplicat si poate avea rezultate semnificative indiferent de domeniul de activitate si de pozitia testata.

Noi pornim de la premisa ca majoritatea candidatilor sunt onesti, insa un singur angajat nepotrivit poate dezechilibra o organizatie. Si chiar astfel de situatii ne-am propus sa prevenim. 

6. Care sunt planurile de viitor in privinta IntegrityMeter?

Noi ne-am dori sa aducem integritatea si in practica, nu doar in planul ideal si in pliantele cu valorile companiei.

De asemenea, ne propunem sa incurajam cat mai multe organizatii sa ia decizii informate atunci cand angajeaza un candidat, in loc sa se lase descurajate de frica lipsei de forta de munca.

Ii multumesc Danielei pentru interviul de colectie si va invit sa parcurgeti si blogul IntegrityMeter

Citeste si:

Lantul scurt intre integritate si cultura organizationala

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!