Am parcurs mai multe review-uri foarte bune despre Atomic Habits si am zis sa o citesc si eu. Seara nu imi place sa citesc chestii de dezvoltare personala sau profesionala, ci mai degraba de beletristica, insa Atomic Habits a meritat schimbarea obiceiului 🙂
Sa va zic si voua de ce este de neratat.
O data pentru ca te ajuta sa constientizezi mai multe despre tine si obiceiurile tale
Este extrem de simplu sa mergi pe pilot automat – te trezesti, faci cafeaua, mananci, te speli pe dinti si te pui sa scrollezi Facebook, poate putin si pe Instagram si apoi incepi ziua de lucru cu mailuri, telefoane. Au devenit atat de automatizate obiceiurile, ca nu realizezi ca stai jumatate de ora pe Facebook, cand de fapt ai putea sa iti faci plimbarea de dimineata, ca bei cafea desi in ultima perioada ti-a facut mai mult rau samd.
Acum da-te putin in spate si priveste-te: oare de ce faci in ordinea asta lucrurile, de ce anume faci un lucru in detrimentul altuia? Adica constientizezi ceea ce a devenit automat in viata ta si unde e cazul sa intervii manual.
Ca sa treci mai usor prin acest proces, intocmeste o Fisa de evaluare a obiceiurilor, adica treci pe o lista toate obiceiurile si marchezi cu + cele pozitive, – cele negative si = pe cele neutre. Sistemul ti-l poti alege tu, important e sa ajute la constientizarea punctelor blocante.
Tot in Atomic Habits descoperi ca „Strategia de semnalizare si anuntare„, adica cea in care mentionezi verbal actiunile negative si consecintele lor, este utila pentru o mai buna constientizare.
Fii propriul tau detectiv, ai grija la indicii!
Daca ti s-ar cere sa investighezi ceva de unde ai porni? Posibil de la indicii. Cum arata pe masa unei persoane care doreste sa slabeasca, o ciocolata mare si extrem de gustoasa? Un indiciu care o indeamna sa il exploreze cat mai curand. Daca il aplicam in legea schimbarii, va iesi matricea expusa de James Clear:
Identitatea ta nu e cioplita in piatra
Ai descoperit puterea indiciilor, dar oare este suficient? De cate ori nu te-ai apucat de un lucru, ai setat regulile si apoi ai abandonat? Ei bine, ne spune James Clear in Atomic Habits, asta se intampla pentru ca umblam la fond si nu la continut. Mai exact nu schimbam structura interioara, felul in care ne percepem noi si in care vrem sa devenim. E ca si cum vrem sa pictam fericirea si doar punem culori vesele, dar nu transmitem si starea asociata. Clear este ceva mai pragmatic si spune ca atat timp cat identitatea noastra se confunda cu obiceiurile noastre, sansele de schimbare sunt minimale. Intai schimbam convingeri, perfectionam si extindem identitatea si abia apoi trecem la schimbarea proceselor.
Contextul si oamenii care te inconjoara iti pot face viata mai usoara
Subestimam destul de des importanta contextului si a celor dragi, mergand pe ideea ca tine de vointa noastra sa schimbam ceva in propria viata. Ei bine, nu e chiar asa mai ales cand vrem sa eliminam obiceiuri negative. De exemplu, daca ti-ai propus sa te lasi de fumat si iesi cu gasca de prieteni, toti fiind fumatori, care sunt sansele sa rezisti? La inceput s-ar putea sa fie greu spre imposibil sa rezisti. Sau ai frigiderul plin de dulciuri si vrei sa slabesti? Contextul pe care l-ai creat nu prea se pupa cu aspiratiile.
Citeste si: Cum iti vei masura viata
Singura modalitate de a excela este sa devii fascinat de a face mereu acelasi lucru. Trebuie sa te indragostesti de plictiseala
Mi-am amintit de cuvintele Nadiei Comaneci (stiti ca sunt pasionata de gimnastica), cand spunea ca ea nu se plictisea niciodata de exercitii, desi erau aceleasi si avea mii de ore de repetari la activ.
Citind Atomic Habits, am aflat ca nivelul optim al stimularii cognitive se situeaza la mijlocul distantei intre plictiseala si stres. Asta inseamna ca atat Nadia, cat si oricare dintre noi, avem nevoie sa ne angajam in activitati de o dificultate rezonabila, la limita abilitatilor native, sa repetam acele activitati pana cand devin obicei, cautand „noul” chiar si acolo unde nu pare sa mai existe. Cheia este consecventa asociata cu abilitatea noastra de a mentine motivatia savarsirii acelui lucru.
Monitorizeaza progresul
Daca ai un jurnal al evolutiei e perfect. Alege 3 obiceiuri pe care le-ai implementat si monitorizeaza-le constant. Este o recompensa si o sursa de motivatie pentru a merge mai departe.
Inchei recenzia multumindu-ti ca ai avut rabdarea sa citesti pana aici, urandu-ti succes in schimbarile pe care ti le-ai propus si invitandu-te sa dai share mai departe!
Redesign your life so the actions that matter most are also the actions that are easiest to do.
[…] adoptand obiceiuri mici care au inceput sa produca schimbari mari, cum se mentiona si in Atomic Habits, mi-am dat seama ca iesirea din starea de confort este despre pasi marunti, adica acel 1% cu care […]