Cristina Ursu este invitata mea la Interviuri de colectie. Am avut ocazia sa o cunosc personal, sa descopar capacitatea ei de a rezolva situatii complicate cu diplomatie si curaj.
Cine e Cristina in plan profesional si personal?
Cristina este un om obișnuit care iubește nespus viața. Mă entuziasmează extraordinar de mult activitățile ce presupun interacțiunea cu oamenii. Poate că sună clișeic acest „interacțiune cu oamenii”, însă mă definește extrem de bine. Poate și de aceea simt cumva că planul personal și cel profesional sunt destul de contopite în prezent. Ce ciudat, acum când am spus asta îmi dau seama cât de mult s-a schimbat viața mea în ultimii ani.
Pe vremuri, când încă freelancingul pentru mine nu exista nici măcar în vis, viața mea profesională era foarte clar demarcate și nu se amesteca cu cea personală. Ieșeam destul de rar cu colegii de birou (bine, nici ei nu se organizau foarte mult) desi toți îmi erau dragi. Dar aveam eu probabil un pitic pe creier care îmi spunea să le țin pe cele două separate.
Însă acum, încă de dinainte să fondez The Betterist, păstrez o legătură foarte strânsă cu oamenii cu care interacționez și cu care rezonez. Fie că sunt prieteni, fie că sunt actuali sau foști clienți în coaching sau terapie, îmi face plăcere să aflu de ei, să știu că sunt bine, să-i susțin și încurajez cu tot ce pot.
Dacă ar fi să sumarizez cine e Cristina în plan personal și profesional, cel mai probabil aș spune că este ENERGIE ☺.
De unde vine motivatia ca, pe langa job, sa faci si workshopuri?
Nici nu știu dacă s-o numesc motivație sau „a way of life”. Adică simt că respir și trăiesc realmente atunci când observ o nevoie de dezvoltare, când gândesc fiecare părticică a workshopului ce răspunde acelei nevoi, când sunt printre oameni (chiar și virtual) și când îi văd luminându-se și bucurându-se de rezultatele pe care le obțin și de momentele A-HA pe care le au.
De la ce vine Betterist?
Betterist este „being better”. Vine de la dorința mea de a ajuta oamenii să-și găsească calea.
Ce inseamna pentru tine diplomatie?
Hmmm, bună întrebare. Cred că dincolo de toate principiile diplomației, cel mai important din punctul meu de vedere sunt două aspecte:
- Asumarea: atunci când decizi să comunici ceva într-un mod mai mult sau mai puțin diplomat, să fii conștient de potențialele consecințe și să fii capabil/ă să ți le asumi.
- „Păsarea” (ciudat cuvânt în română, nu?): atunci când îți pasă de cealaltă persoană, când te interesează de părerea ei, de sentimentele ei, de păstrarea relației, cu siguranță vei avea mare grijă la modul în care îmbraci mesajul astfel încât să poți transmite corect și asertiv ceea ce ai de transmis.
Într-un mod meschin îmi amintesc de acea explicație pe care multă lume i-o atribuie în mod eronat lui Churchill: diplomatie este capacitatea de a-i spune cuiva să se ducă dracului în așa fel încât se întoarce să îți ceară indicații.
Este diplomatia ceva ce se invata? Daca da, care sunt principiile pe care, daca le incalci, poti pierde relatia cu persoana respectiva?
Cu siguranță se învață, fără nici cel mai mic dubiu. Înainte să ajung în prima corporație în care am lucrat eu și diplomația eram două linii paralele. Auzisem una de cealaltă însă nu ne intersectasem aproape niciodată. Și-am avut de pierdut relații, joburi, oportunități. Sunt 7 principii in diplomatie pe care dacă le respectăm, în funcție de situație și context, ne putem asigura succesul:
- Ascultarea activă;
- Inteligența emoțională;
- Empatia (ca o extindere a EQ-ului);
- Asertivitatea;
- Raportarea corectă la celălalt și la situație;
- Politețea;
- Neluarea lucrurilor personal.
Din punctul meu de vedere principiul care are ponderea cea mai mare în păstrarea relației cu celălalt este inteligența emoțională. Capacitatea de a înțelege ce simți și de a-i spune celuilalt asta fără a-i răni sentimentele.
Ce ai invatat despre tine de cand tii workshopuri?
Că nu e niciodată despre mine. Este despre participanți. Este PENTRU participanți. Pentru satisfacerea nevoilor lor, pentru susținerea și ghidajul lor.
Care ti-e cel mai drag workshop si unde te poate gasi lumea?
Complicat pentru că toate sunt bucățele din mine. Dar probabil că top 2 sunt programele Betterize Yourself – Dezvoltarea ta, prioritatea ta (module de dezvoltare personala pe diferite tematici) și cel de Public speaking. Îți mulțumesc tare mult pentru interviu și oportunitate.
Pot fi găsită (în caz de nevoie) pe www.betterist.ro sau cristina@betterist.ro