Talent Center curs de recrutare

Talent Center, primul pas spre un vis împlinit în recrutare!

Citești in: 5 minute

Cu câțiva ani în urmă, mai exact acum 7 ani băteam la ușile HR-ului și speram să mi se deschidă macar una dintre ele, dar din păcate se închideau una cate una când pronunțam fraza magica: „nu am experiență”. Aveam studii în domeniu, dar nu știam ce înseamnă să fac sourcing, unde să găsesc candidați buni, cum să îi conving să participe la interviu și cum să gestionez relația cu clienții, mai ales cu cei dificili. Nu știam decât că îmi doresc să lucrez în resurse umane. Aveam un vis și aveam o voință de fier pe care mi-am pus-o din plin la încercare, până am ajuns să fiu primul angajat în HR, pe recrutare într-un startup din domeniul medical. Ca mine a fost și Adina Mesteacăn, cu diferența că ea a ajuns în 2 luni să își împlinească visul pentru că a urmat un curs excelent de recrutare organizat de Talent Center, care a pus accentul pe ceea ce își dorește orice angajator: experiență practică, nu doar teorie.

Prelucrare Canva

Despre visul Adinei și cum a ajuns să îl împlinească am ales să povestesc în acest prim articol:

1. Cine este Adina și cum a ajuns ea să îndrăgească domeniul resurselor umane?


„Cred că Adina este un om care îndrăgește oamenii în primul rând și care a ales domeniul resurselor umane pentru a-i ajuta să își găsească job-ul potrivit nevoilor lor. Sunt absolventă a facultății de Psihologie din Brașov, în prezent urmez masterul de Psihologia Muncii și Organizațională în cadrul aceleiași facultăți și între timp am făcut demersuri să mă pregătesc pentru domeniul resurselor umane și în afara facultății, din acest motiv am fost foarte încântată de cursul oferit de Talent Center


2.De ce ai ales recrutarea? Ce calități are, din punctul tău de vedere, un recrutor bun?


În momentul în care m-am înscris la cursul de recrutare organizat de Talent Center a trebuit să trimitem și o scrisoare prin care să motivăm alegerea acestui drum. Încă de atunci am susținut faptul că îmi doresc să identific omul potrivit la locul potrivit. De foarte multe ori, oamenii care nu se identifică cu job-ul pe care îl au, sunt nefericiți, au tendința de a manifesta comportamente contraproductive sau chiar renunța la locul de muncă respectiv.

Îmi doresc să ajut oamenii să fie fericiți prin prisma job-ului lor. Cred ca un bun recrutor are puțin din toate, pentru a se putea adapta diverselor tipuri de oameni cu care interacționează zilnic. Are nevoie de flexibilitate pentru a găsi varianta cea mai bună atât pentru candidat, cât și pentru angajator; empatie și deschidere pentru a fi înțelegător cu interlocutorul său și pentru a reuși să îl asculte activ; are o atitudine non-judicativă, lăsând deoparte orice bariere de acest tip și este organizat deoarece este implicat în mai multe proiecte de recrutare și are nevoie de o bună gestionare a timpului.

Totodată este motivat în ceea ce face și are dorința continuă de a se dezvolta profesional. Mai exact, nu se oprește niciodată din a învăța. Este adevărat că uneori e greu să întrunim toate aceste cerințe, dar, cu siguranță, cu toții încercăm să dăm tot ce avem mai bun și învățăm din greșeli.


3. Cum ai ajuns să urmezi acest curs și de unde ai auzit despre el?

Acest curs a apărut când aveam cea mai mare nevoie de el, într-o perioadă în care îmi doream descopăr recrutarea dincolo de cărți sau articole de specialitate, dincolo de teorie. Am auzit despre curs de pe Facebook, de pe profilul Alexandrei Badea. Am considerat că este o oportunitate pentru mine și nu am stat pe gânduri atunci când am hotărât să aplic.


4. Ce ai apreciat la curs și care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat?


Este destul de dificil să aleg „cele mai importante” lucruri pe care le-am învățat deoarece a fost o experiență extraordinară ca întreg. Cred că, pe lângă noțiunile despre recrutare, am învățat lucruri care acum, mi se pare că fac diferența. Am avut ocazia să observ atitudinea și modul de a aborda situația a unor oameni pasionați de ceea ce înseamnă recrutare. Am învățat importanța feedback-ului, trainerii de la Talent Center ne acordau feedback de fiecare dată și acest lucru era foarte motivant pentru mine.

Am învățat cum trebuie să ne pregătim înaintea demarării căutărilor pentru un post, să ne îmbunătățim munca în echipă, să ne organizăm mai bine, să gestionăm situații mai puțin plăcute (de exemplu, când un candidat nu apare la interviu), să abordăm un posibil candidat (fapt ce pe mine m-a scos din zona de confort), analizăm CV-uri și să le alegem pe cele relevante pentru poziția pentru care recrutăm.

De asemenea, am învățat și lucruri care mă ajută și în viața de zi cu zi și aici am un exemplu care mi-a rămas întipărit în minte. La unul dintre cursuri, ni s-a spus că noi alegem să fim fericiți sau triști și mi s-a părut o modalitate tare utilă de a ne raporta la ceea ce se află în jurul nostru. 

5. Te-a ajutat cursul de la Talent Center să obții un job? Dacă da, ce anume ai folosit din curs pentru a „te vinde” în fața recrutorilor?


Cu siguranță cursul m-a ajutat să îmi găsesc un job. Sincer, cred ca deja erau 6 luni de când îmi căutam un loc de muncă în resurse umane și încă speram că ceva va apărea și pentru mine, însă oportunitatea întârzia să apară, în special pentru că nu aveam experiență în domeniu, doar studii de specialitate.

Deja din a doua lună de curs, începeam activitatea la actualul loc de muncă, ceea ce spune clar cât de mult m-a ajutat cursul. Încă de la faza de CV am utilizat ceea ce am învățat la curs, mai exact construirea unui CV vizibil și atractiv pentru recruiteri. Am avut suportul Alexandrei aici. A alocat timp fiecăruia dintre noi să ne construim un CV bun și pot spune că efortul ei nu a fost în zadar.

Acest curs reprezenta, de asemenea, singura mea experiență profesională, așadar m-am raportat doar la ceea ce am acumulat în cele 3 luni pentru a putea răspunde întrebărilor recruiterului. Și o parte pe care poate nu se pune foarte mare accent în general, dar poate face diferența, este atitudinea. Am învățat la curs și cum să ne prezentăm la interviu, din acest punct de vedere. Trainerii susțineau simulări de interviu cu noi în momentul în care știau că urmează să ne prezentăm în fața unui recruiter. Acest lucru m-a ajutat mult să fiu relaxată și să las emoțiile deoparte.

6. Cum este in jobul real versus ce ai învățat la curs?

Desigur că există și diferențe, dar cred ca lucrurile de bază (interacțiunea cu diferiți oameni, lucrul în echipă și procesul de recrutare) sunt asemănătoare, ceea ce demonstrează relevanța și eficacitatea practicii din cadrul cursului.

7. Care sunt cele mai importante 3 întrebări pe care le-ai pune unui candidat pentru a ști dacă să îl angajezi sau nu?

Sincer, nu cred că pot alege 3 întrebări general valabile pentru că oamenii sunt diferiți, la fel și job-urile, și trebuie să vorbim punctual despre fiecare caz în parte. O întrebare poate fi relevantă în cazul unui candidat, iar pentru altul mai puțin. Am învățat că trebuie să fiu flexibilă și să ies din acel set de întrebări prestabilit pentru un interviu și să mă adaptez în funcție de omul pe care îl am în față.

8. Ce îți dorești să faci pe mai departe în HR?

Îmi doresc să mă dezvolt și să evoluez în tot ceea ce înseamnă resurse umane. Vreau să învăț continuu pentru a mă putea adapta pieței muncii care este întotdeauna în schimbare. Îți mulțumesc pentru oportunitatea acestui interviu!”

Și eu îi mulțumesc Adinei pentru sinceritatea și deschiderea de a ne împărtăși povestea unui vis împlinit. Dacă și tu visezi să lucrezi în resurse umane, să faci recrutare în mod profesionist și să te angajezi rapid, fară să mai fii refuzat pentru lipsa de experiență, alege cu încredere cursul organizat de Talent Center!  Vei avea alături o echipă de 4 traineri (Iulian, Daria, Andreea și Alexandra) cu experiență vastă în recrutare și nu numai, care îți vor călăuzi pașii spre visul tău!

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!