Cum ne afecteaza personal si profesional stima de sine scazuta si tulburarile de dispozitie a fost publicat pe celalalt blog al meu si a fost extrem de apreciat la momentul respectiv. Este mult mai potrivit aici, asa ca il regasiti integral:
Subiectul despre cum ne afectează profesional și personal complexele, lipsa încrederii de sine, tulburările de dispozitie este inspirat și de cartea lui Cristophe Andre, celebrul psihiatru și psihoterapeut francez, carte intitulată „Mă vindec de complexe și deprimari”. Aceasta are un flavour de umor pentru că, știți și voi, nu e bine niciodată să ne luăm prea în serios, datorat în principal caricaturilor realizate de Muzo, coautorul cărții.
Triunghiul Bermudelor sau al eșecului garantat
Nu cred că există cineva în acest univers care să nu fi eșuat măcar o dată, după cum nu cred că există cineva care să nu fi ratat șanse importante in viață. Diferența dintre cei pe care îi numim oameni de succes și ceilalți o face triunghiul Încredere în sine – Asertivitate – Stimă de sine.
Un adevărat triunghi al Bermudelor în care orice mică discrepanta afectează în ansamblu persoana și relațiile ei cu ceilalți.
🎈Încrederea în sine are în vedere modul de gândire legat de luarea deciziilor zilnice, modul în care oamenii privesc capacitățile proprii și o anumită liniște sufletească. Oamenii fără încredere în ei amână momentul luării unor decizii, deși sunt importante pentru binele lor, se tem de eșec și nu consideră că au capacitățile necesare să îndeplinească ceea ce își propun. Comportamentele care se reflectă în exterior sunt de regulă îndoieli constante, procastinare, precauții excesive, renunțarea pe parcurs și ruminatiile.
- Lipsa de încredere în cazul vârstnicilor
🎈De cealaltă parte, stima de sine este raportul intim pe care îl are fiecare cu propria persoană, deseori secretă și uneori inconștientă. Acele persoane cu o slabă stimă de sine cred că se cunosc foarte bine, dar în realitate sunt extrem de autocritice și își concentrează atenția pe eșecuri, pe limite. Comportamentele sunt poziționate la extreme – fie îmbracă haina narcisismului, adică se comportă ca și cum ar fi superiori celorlalți, fie adoptă sindromul impostorului:”Acum am obținut prin noroc aceste rezultate, dar sigur se va vedea curând că sunt o nulitate! „
🎈Legătura dintre cele două laturi este făcută de asertivitate, cea mai vizibilă din perspectiva comportamentelor și care se referă la capacitatea de a spune ce gândești, ce vrei, ceea ce simți fără anxietate excesivă, ținând cont și de ceea ce vrea, ceea ce resimte interlocutorul. Ea este la granița între a nu refuza nimic din partea celorlalți și a folosi tehnici de inimidare pentru a obține ce vrei.
Cum ne afecteaza lipsa de încredere în sine, stima scazuta și asertivitatea redusa
La un nivel macro consider că stima de sine scăzută, lipsa de asertivitate ne duce în postura de a ne fi diminuate drepturile, fără ca noi să comentăm sau să luăm acțiune, în postura de victime care consideră prezentul un dat ce nu poate fi schimbat și viitorul un soi de apocalipsă.
Un studiu realizat pe 12686 de americani cu vârste cuprinse între 14 și 22 ani, având la bază o perioadă de 28 ani de interviuri anuale cu fiecare a evidențiat că oamenii din categoria blue collar cu o stimă de sine ridicată au câștigat cu aproape 7000 de dolari pe an mai mult decât cei cu stimă de sine scăzută. La cei din categoria white collar diferența este și mai pronunțată, mai exact 28000 de dolari pe an în plus pentru cei încrezători.Un alt studiu la nivel global, intins pe o perioadă de 10 ani din 1999 până în 2009 și realizat pe 985000 de oameni – bărbați și femei a arătat că bărbații au o stimă de sine mai ridicată decât femeile, dar și că odată cu vârsta stima de sine crește, dar întotdeauna mai mult pentru ei decât pentru ele. Nu întâmplător și gap-ul salarial pentru aceeași poziție este în favoarea bărbaților, dar mai ales atribuirea pozițiilor de conducere pentru ei, dincolo de orice stereotip cultural.La un nivel individual, fiecărui om căruia îi lipsește încrederea in sine, cu o stimă de sine scăzută și foarte rar asertiv îi trec oportunitățile pe la ureche, le spune nu și rămâne cu regretele pe termen lung. De aceea zilnic vedem oameni fără chef la job, care se plafonează ani buni în același rol, femei care rămân în căsnicii toxice, adesea cu violență sau care, odată divorțate, nu găsesc curajul să își reconstruiască traseul in doi, bărbați care își suprima orice inițiativa de teama de a nu părea ridicoli șamd.Cum ne tratăm?Conform lui Cristophe Andre cel mai important de recuperat este stima de sine, dar în același timp el spune că este și cel mai dificil, pentru că substraturile sunt adânci, subconștiente, de multe ori având originea în relațiile defectuoase din copilărie cu părinții.El propune să începem cu partea vizibilă a icebergului și anume să fim asertivi, pentru că orice mic pas în această direcție duce la creșterea increderii în sine, adică în capacitatea de a face și asta are repercusiuni în stima de sine.
Stim cum ne afecteaza complexele si lipsa increderii in sine, dar ce putem schimba?
Axele majore sunt:
CONFRUNTAREA cu emoțiile, tiparele de gândire care ne blochează mental prin recunoașterea lorJUDECATA în funcție de contextul specific și fără a generaliza un eșec sau a diminua importanța unei reușite
ACȚIUNEA în mod regulat pentru a învinge FRICA, propriile credințe limitative
AUTOACCEPTAREA propriei persoane, adică să ne fim cei mai buni prieteniFii cel mai bun prieten al tău!
Închei acest articol spunându-vă să luați în mână 10 fotografii din ani diferiți, să vă notați fiecare gând care vă trece prin cap legat de ele, dar mai ales emoțiile asociate și la sfârșit faceți o poză complet neagră.Este un album complet, ați primit tot ce v-ați dorit înainte de poza neagră?Dacă nu, dați-vă încă o șansă!
You deserve it!