Calitate VS. Marketing – Cum le deosebesti?

Citești in: 5 minute

Traim intr-o perioada in care vedem reclame peste tot: la TV, pe retelele sociale, pe strada, in cutia postala si asa mai departe. Desigur, nu e ceva foarte rau sa le spui oamenilor despre afacerea ta, sa ii instiintezi ca existi si ca vinzi anumite produse ori servicii.
Insa reclamele ar trebui sa fie realiste: sa prezinte produsele asa cum sunt si sa iti spuna cu ce te vor ajuta in viata ta de zi cu zi. Din pacate, asta nu se intampla mereu.
Iar atunci cand vorbim despre unele branduri, pe care desigur ca nu le voi numi in cele ce urmeaza, calitatea produsului nu se ridica la standardele descris in reclama.
Asadar unde se termina marketingul si unde incepe calitatea? Sau mai bine zis, daca pui in balanta calitate VS. marketing, cum le deosebesti?

Calitate VS. Marketing

1. Ingredientele

Atunci cand este vorba despre produse alimentare, bauturi sau chiar hrana pentru animalele de companie, ar trebui sa citim eticheta si lista de ingrediente.
Unele produse par – daca te uiti la reclame sau chiar la eticheta –ca ar fi sanatoase, dar ingredientele le dau de gol. Exista si produse destinate copiilor, despre care unii parinti inca mai cred ca sunt sanatoase, ori cel putin nu sunt atat de rele, insa in realitate sunt doar alimente de tip junk food, care nu au cum sa constitue mese echilibrate si sanatoase nici pentru cei mici, nici pentru cei mari.
Insa o citire rapida a ingredientelor ne va furniza toate informatiile de care avem nevoie. Mai departe, decide fiecare pentru el cate E-uri considera ca sunt prea multe.
La hrana pentru animale, tot ingredientele fac diferenta. Cainii si pisicile sunt preponderent carnivore, deci au nevoie de multa carne, putine legume si putine cereale sau deloc.
Conform art. 18 din regulamentul 1169/2011 al Parlamentului European si al consiliului din 25.10.2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, “lista ingredientelor cuprinde toate ingredientele din produsul alimentar, în ordinea descrescătoare a ponderii lor în momentul utilizării lor la fabricarea produsului alimentar”.
Mai exact, daca primul ingredient este orezul, hrana respectiva contine orez in procent mai mare fata de restul ingredientelor. Daca zaharul este primul ingredient, inseamna ca a fost folosit in proportie mai mare decat oricare ingredient din lista.
Aceasta metodologie se aplica atat la mancarea pentru oameni, cat si la cea pentru animale.

Calitate VS. Marketing

2. Review-uri si recomandari

Aici este o capcana foarte mare: ai zice ca daca un produs are review-uri bune, este bun. Iar daca multe persoane, spre exemplu multi influenceri il recomanda, inseamna ca merita investitia.
Din pacate acest lucru nu este mereu adevarat. Unele magazine online au review-uri false, iar unii influenceri pot sa recomande produse pe care nu le-au folosit niciodata.
Anumite magazine online le permit clientilor care posteaza review sa puna si o poza cu produsul. Este un lucru bun, deoarece pe langa faptul ca vezi cum arata produsul real, fara lumini de studio si editare Photoshop, ai confirmarea ca parerea postata apartine unui client real.
Cat despre produsele recomandate de influenceri, daca o persoana recomanda un produs pe Instagram o data, apoi nu mai zice nimic despre el cateva luni la rand, e clar ca l-a promovat pentru ca a avut campanie. Nu inseamna neaparat ca produsul e prost sau instagramerul e mincinos, dar este un detaliu demn de a fi urmarit.
Daca persoana respectiva revine peste un timp si vorbeste din nou despre acea crema, acel parfum, magazin de haine etc., e destul de clar ca e un produs pe care il foloseste constant. Dumnezeu mi-e martor (El si cei care ma urmaresc pe Instagram) de cate ori am mentionat in ultimele luni despre aplicatia Voxa , cremele Cerave sau seria de carti Bridgerton.
Daca urmaresti constant un creator de continut, e usor sa iti dai seama ce produse promoveaza pentru ca le foloseste si e multumit de ele si ce produse promoveaza pentru ca a fost platit pentru asta. 

In plus, unii influenceri marcheaza postarea cu fiind Ad, atunci cand e cazul, sau pun #ad sau un hashtag similar.

Un alt semn ca produsul este promovat in cadrul unei campanii platite este ca un brand sau o agentie nu face niciodata campanie cu un singur influencer, deci daca urmaresti mai multi din acelasi domeniu (make-up, lifestyle, auto etc.) vei vedea acelasi serviciu sau produs promovati la mai multi, cam in aceeasi perioada.
Insa faptul ca un produs este promovat in cadrul unei campanii nu inseamna automat ca este de proasta calitate. Aici trebuie sa intervina discernamantul fiecaruia pentru a face o distinctie clara intre “bun” si “nu chiar atat de bun”.
Dar daca va doriti sa simplificati putin lucrurile, as incheia acest subpunct cu ideea ca cele mai bune recomandari sunt cele primite de la prieteni, colegi, persoane cunoscute, pentru ca ele, cel mai probabil, nu au niciun interes sa va recomande produsul, in afara de acela de a va ajuta.

Calitate VS. Marketing

3. Calitatea reclamei

O reclama bine facuta denota interes, dar si respect fata de client. Aici ma refer la reclamele de la radio sau TV, dar si la postarile sponsorizate de pe Facebook sau Instagram, de fapt, la orice tip de content care poate fi considerat reclama.
Asocierea brandurilor cu unii influenceri care nu au tocmai un “dosar curat” este un alt lucru pe care eu il urmaresc si care ma ajuta sa imi fac o parere despe compania respectiva.
Poate calitatea reclamei nu influenteaza in mod direct calitatea produsului, insa ne ofera anumite informatii despre brand: daca nu si-au dat interesul sa faca o reclama de calitate, de ce si-ar fi dat interesul sa faca un produs de calitate?
Acelasi lucru poate fi aplicat si la ambalaje, din pacate: de prea putine ori un ambalaj de slaba calitate contine un produs extraordinar. Insa reciproca nu este valabila, caci exista pe piata multe produse care au ambalaje foarte bune, dar produsul este sub asteptari.

Unde se termina marketingul si unde incepe calitatea?

In realitate, nu ar trebui sa fie o linie clara intre cele doua.
Intr-o lume ideala, un brand face un produs de calitate si il expune publicului interesat: iata ce vindem noi, acestea sunt calitatile si astfel poate sa va ajute. Oamenii ajung la produs prin marketing, sunt multumiti de calitatea acestuia si devin chiar ei ambasadori ai brandului, facandu-i marketing prin faptul ca il recomanda cunoscutilor.
Dar cum nu traim intr-o lume ideala, exista anumite companii care pentru a compensa anumite lipsuri ale produsului sau slaba sa calitate, pompeaza in el un marketing agresiv, incercand sa il faca sa para ceea ce nu este.
Depinde de noi sa intelegem ca margarina nu e unt, hrana pentru caini sau pisici cu 70% cereale nu e acelasi lucru precum hrana cu 70% carne, iar fast-food-urile care servesc mancare nesanatoasa nu ar trebui sa aiba locuri de joaca pentru copii si meniuri speciale pentru acestia.
Depinde de noi sa ne asiguram ca reclamele frumoase si colorate doar ne instiinteaza despre existenta unui produs; documentarea si decizia de cumparare ne apartine.

Despre Ramona spune:

Am studiat Psihologia, dar m-am indragostit de marketing, domeniu in care profesez de 5 ani. Nu am promovat niciodata produse ori servicii in care nu cred sau pe care nu le-as cumpara pentru mine; este o limita morala autoimpusa.
Imi place sa scriu despre dezvoltare personala, filme si carti, povesti din viata mea, iar uneori “la cererea publicului” scriu si despre marketing.
Ideea dupa care ma ghidez in viata este ca fiind sincer este cel mai frumos mod de a trai.


		

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!