Citești in:4minutePandemia si-a diminuat considerabil efectele, asa ca „noua normalitate” pare sa fie reintoarcerea la birou, la activitati offline, lucru in echipe care se vad fizic, nu doar virtual. Aruncand un ochi pe trenduri in HR si viitorul in domeniu, iata cateva concluzii:
Mod de lucru hibrid
Angajatii isi doresc sa lucreze in continuare de acasa, dar sunt deschisi si sa vina la birou pentru socializare, pentru activitati in echipa. Potrivit unui studiu efectuat de Capgemini in 2021, 72% dintre angajati se asteapta ca angajatorii sa le furnizeze in continuare echipamente pentru lucrul de acasa si 68% dintre ei sa primeasca suport financiar pentru lucrul de acasa.
Mai mult decat atat lipsa flexibilitatii privind modul de lucru hibrid a condus, cel putin in Statele Unite, la cresterea nivelului de atritie.
Cu siguranta modelul de lucru hibrid este unul dintre trenduri in HR, care va deveni parte din „employee experience” tot atât de uzual cat sunt bonurile de masa.
Microlearning sau „bite sized learning” este unul dintre cele mai importante trenduri in HR
Microlearning schimba complet modul in care functioneaza zona de learning and development in organizatii. Cursurile sunt mult mai concentrate ca informatii, sunt mult mai orientate spre storytelling prin diverse grafice, continut video si adopta modelul Agile. Dupa cum se stie metodologia Agile spre deosebire de Waterfall functioneaza in sprinturi, adica nu mai astepti sa ai gata un produs ca sa il testezi, ci fiecare mica componenta o testezi cu clientul si o ajustezi in timp real. La fel si in microlearning, setezi un skill, parcurgi un curs strict pentru a imbunatati skill ul respectiv si abia dupa o perioada mai lunga vezi daca ai atins obiectivul de a cunoaste de exemplu o anumita tehnologie.
Dovada ca microlearning este un trend in HR o reprezinta investitiile serioase facute de platforme precum Udemy – 50 de milioane de dolari in ultimii doi ani, Skillshare si Udacity care au anuntat ca urmeaza investitii intre 71 si 75 de milioane de dolari.
Digitalizarea HR este unul dintre trenduri in HR care vor cunoaste o crestere accelerata
Digitalizarea este un fenomen normal in ultimii ani si cu atât mai mult cand business-ul creste. In HR impactul se vede in costuri, eficienta si mutarea atentiei pe zona strategica.
Automatizarea procesului de onboarding, a anumitor procese birocratice cum este obtinerea de adeverinte, cererilor de concediu samd, a recrutarii in privinta feedback-urilor automate trimise de sistem sunt pasi inainte. Cateva exemple de succes precum Google, IBM le regasiti si in articolul „Sa nu va fie teama de transformarea digitala a HR-ului”.
HRBP este data driven
Este unul dintre trenduri in HR care imi plac foarte mult pentru ca, in sfarsit HR-ul va avea loc la aceeasi masa cu liderii din business. In loc sa spunem „cred cavom creste cu un numar de oameni in perioada urmatoare si asta implica aceste costuri si vom genera x venituri intr un anumit orizont de timp” , vom putea in sfarsit sa spunem „datele arataca vom putea sa ne indeplinim targetul de headcount in x luni si tot datele ne arata ca aceste costuri se ridica la suma X”. Mi-am luat o carte publicata de Harvard Business Review despre „HR data analytics basic pentru manageri”, asa ca sper ca intr-o luna doua sa am timp si liniste sa studiez si sa va povestesc mai multe.
Mai multa atentie pe starea mentala a angajatilor
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Pandemia a crescut cu 25% incidenta cazurilor de anxietate si depresie la nivel global, demonstrand totodata si nivelul scazut al investitiilor Guvernelor in sanatatea mentala.
Cum era de asteptat in acest context, responsabilitatea se rasfrange pe umerii angajatorilor, care devin constienti ca oamenii sunt un intreg, nu doar cei care produc valoare in organizatie si ca intr-o casnicie, au inceput sa le fie alaturi si la bine, dar si la rau.
Un articol al celor de la BenefitsPro arata ca 90% din companii au crescut nivelul de investitii in programe de sanatate mentala pentru angajati si apropo de trenduri, Telemedicina este unul dintre ele.
Programul Peace conceput de Andreea Gazdaru si Stefan Feldmann, ambii cu zeci de ani de experienta in psihoterapia, precum si cresterea pietei de asigurari, in 2021 cu 7,78% a valorii primelor intermediate fata de aceeasi perioada a anului 2020, de la 1,92 miliarde lei la 2,07 miliarde lei sustin acest trend in HR. Angajatorii au nevoie de angajati deopotriva eficienti si sanatosi.
Automatizarea joburilor
Am lasat la urma, desi este poate cel mai evident dintre trenduri in HR. Joburile cele mai afectate sunt cele care presupun multa munca repetitiva, multe hartii si HR-ul se poate lauda din acest punct de vedere ca arhivele fizice ale dosarelor de personal vor deveni curand istorie, chiar si pentru firmele mai mici.
Cei de la McKinsey au publicat un studiu in care spun ca pana in 2030 urmatoarele joburi vor disparea: travel agent, casier magazin, sofer de taxi, al acelora care pregatesc mancarea in fast food-uri.
Am anumite rezerve ca in Romania se vor intampla lucrurile cum zice studiul respectiv, dar e de luat in calcul ca atata timp cat ai o munca repetitiva, poti fi inlocuit mai usor cu un robot, caruia i se creeaza algoritmul si poate face activitatea respectiva uneori chiar mai bine decat noi.
Ne asteapta schimbari semnificative si de aceea cred ca dintre calitati, cea mai importanta dupa a ne mentine sanatosi, ramane deschiderea la tot ce e nou, la a ne imbunatati permanent. Tot despre subiectul trenduri poti citi si in articolul de mai jos.
Citeste si Lumea HR-ului dupa pandemie