Undelucram.ro este platforma online pe care o folosim drept reper cand ne dorim sa stim cum se situeaza jobul nostru din punct de vedere salarial, cum este mediul de lucru intr-o noua companie. Intrucat angajatii sunt cei mai buni ambasadori ai companiilor in care lucreaza, avem incredere sau macar avem un ochi mai critic inainte de a merge la interviu, dupa ce ne informam pe Undelucram.ro
Am remarcat evolutia platformei catre o arie noua, cea in care sa integreze si joburi, in care citim articole de specialitate, scrise de oameni de HR cu o vasta experienta, cum este Corina Neagu.
Am lasat provocarea lui Costin Tudor, fondatorul Undelucram si a iesit un nou interviu de colectie, cum imi place sa ii spun.
Pe langa empatia si deschiderea de care a dat dovada Costin in acest interviu, am descoperit ca inca de la 10 ani si-a dorit sa fie antreprenor si are o viziune foarte faina despre leadership „Liderul ideal este o persoană care ştie să facă balanţa între empatie şi KPIs”.
1. Cum ți-a venit ideea platformei Undelucram?
„Ideea platformei Undelucram a venit dintr-o nevoie pe care o aveam ca angajator. La momentul respectiv eram activ în procesul de recrutare al companiei unde lucram și am realizat că petreceam foarte mult timp explicându-le candidaților cine suntem noi, ce roluri avem deschise, ce salarii oferim, de ce să ne aleagă pe noi. Mi-aș fi dorit ca cei care se prezentau la interviuri să știe deja un minim de informații despre compania la care au aplicat.
Astfel s-a născut ideea unei platforme care să găzduiască informații despre companii, informații venite chiar din partea angajaților acestor companii.
2. Din punctul meu de vedere a avut o evoluție de la o platformă unilateral dezvoltată, adică adresată doar angajaților către o platforma multilaterală, care să includă și angajatorii. Care a fost scopul acestei integrări?
Evoluția platformei s-a realizat în primul rând pe baza feedback-ului pe care îl primeam de la utilizatori, atât candidați/angajați, cât și angajatori.
Am realizat că unul din obiectivele platformei trebuie să fie acela de a crea și menține un spațiu de dialog între părți, un dialog cât mai transparent posibil. De asemenea, este important ca acest dialog (care de fapt reprezintă conținutul pe care platforma îl găzduiește, fie că este din partea angajaților, fie din partea angajatorilor) să fie util celor care vizitează și se informează pe Undelucram.
De aici și această direcție a noastră în a implica toate părțile active în piața muncii.
3. În ce măsură se păstrează transparența opiniilor angajaților în acest nou context?
Opiniile angajaților sunt publicate și rămân pe platformă atât timp cât sunt respectate cele două drepturi pe baza cărora funcționează platforma: dreptul la liberă exprimare și dreptul la imagine. Cele două drepturi nu sunt absolute, din contră, sunt drepturi complementare. Altfel, nicio terță entitate nu poate altera conținutul utilizatorilor.
4. Au apărut și joburi, cumva Undelucram începe să funcționeze că o platformă de joburi. Care rămân avantajele competitive față de platformele tradiționale de joburi?
Undelucram este gândit în momentul de față ca un one-stop-shop pentru candidații care se uită în piața muncii.
Ei pot găsi pe platformă toate informațiile de care au nevoie pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză: listări de joburi, informații despre mediul de lucru, informații despre salarii și beneficii, informații despre procesele de recrutare, articole realizate de contributori cu expertiză pe subiectele de interes din piața muncii, precum și instrumente de comparare a salariului.
În același timp, Undelucram este soluția perfectă de employer branding și recrutare online pentru angajatorii care vor o targetare cât mai eficientă și pentru angajatorii care doresc să își cunoască cât mai bine audiența interesată de aceștia.
5. Cum arată viitorul pentru Undelucram?
În momentul de față suntem prezenți în 14 țări în Europa și în regiunea arabă. Avem în plan continuarea extinderii noastre internaționale și replicarea tuturor serviciilor pe care le avem în România.
De asemenea, lucrăm la funcționalități noi, atât pentru candidați și angajați, cât și pentru angajatori.
6. Țînând cont de review-urile angajaților, de cum reacționează ei legat de angajatori, consideri că există schimbări la nivel de engagement, de pretenții, de așteptări, de atitudine? Adică remarci un anumit trend?
Să fiu sigură că m am făcut înțeleasă – de exemplu cei care declara că sunt IT-iști sunt ei mai pretențioși legat de așteptările față de angajatori decât erau acum ceva ani?
Cred că orice formă de a face lucrurile în mod transparent duce până la urmă la schimbări în bine.
Nivelul de implicare al angajaților este clar mai mare, la fel și așteptările acestora. Angajații sunt mai vocali, au mai multă încredere, negociază pe baza unor informații concrete, nu mai acceptă jumătăți de măsură, au nevoie de comunicare constantă din partea angajatorilor.
Și toate aceste lucruri au făcut ca și companiile să își calibreze acțiunile pe care le pot întreprinde în relația lor cu candidații și angajații.
7. O întrebare de HR – cel mai mare eșec și cea mai mare realizare profesional pentru tine.
Din punct de vedere profesional Undelucram reprezintă de departe cea mai mare provocare a mea.
Este un proiect care a plecat de la stadiu de idee și care a ajuns să fie scalat internațional. Și pot spune că nu a fost, respectiv nu este deloc ușor.
Faptul că reușim să contribuim la dezvoltarea și informarea candidaților și a angajaților dornici să găsească angajatorul potrivit, respectiv compania care să îi merite, consider că este o motivație de a merge înainte cu toate pânzele sus.