O concluzie dupa prima zi cu Pagina de joburi

Citești in: 3 minute

Pagina de joburi s-a nascut ca o concluzie a mai multor mesaje din partea celor care ma citesc, daca pot sa-i ajut si eu sa isi gaseasca un job mai bun. Pentru fiecare acest „mai bun” a avut conotatii diferite, de la mai bine platit, la o functie mai inalta, de la un job mai de impact la un job mai dinamic, de la mai putin stresant la o adevarata schimbare de cariera.

Dintr-o perspectiva dinamica, de ansamblu, piata muncii este intr-un dezechilibru major, pe de o parte asistam la o scadere a ratei somajului la 225 424 de persoane fara loc de munca in septembrie 2022 versus 234 072 la sfarsitul lunii ianuarie 2022, dintre care 11000 de someri sunt cu studii superioare (mentinandu-se constant nr) si pe de alta parte la o crestere a numarului de joburi cu 28% cel putin in lunile de vara fata de anul trecut.

Pornind de la premisa ca toate statisticile sunt reale si corecte, deduc ca avem un dezechilibru cerere-oferta, adica angajatorii cauta anumite profile, iar cei care isi cauta job au de fapt alte studii, alta experienta decat cea asteptata.

Primul aspect care m-a surprins pe mine, in momentul in care am facut selectia joburilor pe care sa le postez, a fost ca am petrecut mult timp  pe multe site-uri pana am gasit joburi diferite, pentru ca mai toate joburile le-am gasit mult mai usor pe platforme decat pe site-ul propriu. Asta imi spune mie ca om de date, ca se investeste mai mult in relatia cu agentiile de recrutare, cu platformele de joburi decat in site-ul propriu. 

M-am intrebat care e logica din spate, daca tine de aspectele tehnice, ca e nevoie ca cineva sa actualizeze mereu joburile, ca e posibil dintr-o perspectiva de IT sa fie probleme de integrare cu ATS-ul unei companii sau e un aspect de strategie, ca o agentie aduce mai multi candidati, deci potentiali angajati decat o face site-ul propriu.

Cert este ca avantajul competitiv se castiga si prin diferentiere, nu doar pe aceeasi cale batatorita si de aceea este cu atat mai important sa facem employer branding cum trebuie.

A doua concluzie este ca oamenii aleg joburile la care se aplica cel mai usor, eventual cu un simplu upload de CV. Etapa in care incarcai cvul, mai raspundeai la 5-6 etc intrebari legate de job, eventual erai nevoit sa pui si scrisoare de intentie a trecut si orice angajator care are mapat ATS-ul pe o cheie unica gen numar de telefon, pentru a evita dublurile de cvuri, are un prim mic succes ca brand. Pentru ca un proces simplu si usor transmite o valoare – suntem o companie eficienta, ne pasa de timpul tau si de timpul nostru. 

A treia concluzie dupa prima zi cu Pagina de joburi este ca cererea de joburi pe zona de HR este mult mai mare decat o lasa sa se intrevada piata, iar eu fix asta am vrut sa testez, de aceea am ales si joburile – sa fie cat mai diversificate, sa acopere cat mai multe nevoi, sa fi auzit de bine de companiile respective sau sa imi fi placut site-ul, profilul, industria.

A patra concluzie este legata de cele mai accesate joburi: HR Business Partner, Head of HR si Junior Recruitment.

Nu ma pot pronunta de ce acest top 3 si nu altul pentru ca intentia nu este a unui studiu de piata sau sa compar companiile, ci sa transmit o informatie despre o nevoie din piata si anume ca sunt multi oameni care isi doresc sa inceapa o cariera in domeniu si aleg recrutarea ca poarta de intrare pentru ca li se pare mai accesibila,  dar sunt si oameni care fie isi doresc sa promoveze, fie activeaza ca manageri de HR si vor sa schimbe industria.

Faptul ca HR Business Partner este pe locul 1 ne arata ca HR-ul isi face loc, daca pana acum cativa ani se concentra preponderent pe zona de admin, la aceeasi masa cu liderii de business si isi doreste sa aiba un cuvant de spus in deciziile de business. Capacitatea de a influenta, creativitatea, gandirea de tip strategic si expunerea la nivel international par sa fie atuurile castigatoare pentru un astfel de job.

In concluzie, imi puteti scrie pe Oanahrp@gmail.com in privinta noilor tipuri de joburi pe care sa le selectez si promit sa revin curand.

Surse:

Statistica Ministerul Muncii pe 2022

Site-ul acesta pentru date despre cerere si oferta

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!