Teambuilding filmul romanesc care face diferenta

Citești in: 4 minute

Extrem de multe pareri pe retelele de socializare despre filmul romanesc Teambuilding filmul care, cum bine a zis un prieten, face diferenta in privinta nivelului de toleranta. Acel prieten este Emil si ii puteti citi 11 bloguri, mie imi place cel mai mult cel de teatru

Mi-a placut mult ideea lui ca se judeca un om dupa perceptia calitatii sau lipsei acesteia in privinta filmului Teambuilding.

Matei Dima, Alex Cotet si Cosmin Nedelcu sunt regizorii acestui film parodie, Matei si Cosmin avand si calitatea de actori alaturi de binecunoscutul Serban Pavlu, Roxana Condurache si multi altii. 

Subiectul filmului Teambuilding – despre corporatii

Emil (Matei Dima) lucrează prea mult. Asta îi reproșează superiorii săi din corporația PLM Global.

Astfel, pentru a-i mai tempera energia, domnul Oprea (Șerban Pavlu) îl promovează “pe orizontală” și îl face team-leader în departamentul de call center – ingrații corporației, unde liderul neoficial este morocănosul Horia (Micutzu).

Emil nici nu apucă bine să se integreze, că domnul Oprea vine cu o nouă propunere: să restructureze tot departamentul de call center și să-i înlocuiască cu inteligență artificială.

Emil îi propune un pariu: dacă îi aduce Cupa Veseliei, cupa din teambuilding-ul anual care nu a fost niciodată câștigată de bucureșteni, veșnic victorioși fiind ardelenii, Oprea va păstra departamentul.

Dacă nu, îi dă afară pe toți. Astfel, Emil, împreună cu colegii săi, Lorena (Anca Dinicu), Horia (Micutzu), Onel (Nicu Banea), Dorina (Anca Munteanu) și Șerbănel (Vlad Ianuș), pleacă la munte în primul lor teambuilding unde se vor bate pentru Cupa Veseliei cu echipele PLM Global din Ardeal, Moldova și Oltenia.

Dacă la birou se comportau decent, în teambuilding este dezlănțuire maximă, iar Emil nu reușește să-i țină în frâu pe colegii săi “scăpați de acasă”.

Off topic – Propuneri de locatii pentru teambuilding descoperi citind acest articol: Teambuilding pentru angajati fericiti

De unde vine valul de publicitate in Teambuilding sau cum faci un produs sau serviciu sa devina viral? 

Va ziceam in articolul anterior de una dintre cartile de economie comportamentala pe care le citesc si anume Contagios. Ei bine Jonah Berger spune că: “Top of the mind means tip of the tongue.” Exemplul din carte este ca in 1997 NASA a trimis o misiune pe planeta Marte (Mars). Toată lumea vorbea despre această misiune, iar vânzările batoanelor de ciocolată Mars au explodat atunci.

Adaugati acestui factor cel putin alti doi mentionati de Berger ca triggeri pentru ca un produs sau un serviciu sa devina viral si anume: „emotia” indiferent de natura ei si FOMO, adica fear of missing out. Ultimul termen se refera la deciziile pe care le iau altii, de exemplu vezi ca alti 10 prieteni din jurul tau si-au facut abonament la Udemy si eventual se si lauda cate lucruri noi au invatat. Subliminal, tu primesti informatia ca ei au ceva de castigat in urma acestei decizii si de teama sa nu ramai cumva in urma, iti faci si tu abonament. 

Orice mesaj (despre un produs, iar în această categorie intră orice, de la un sandwich cu şniţel la imaginea unui politician) va tinde să se propage exponenţial cu cât gradul lui de vizibilitate publică şi confirmare socială creşte. Adica vizibilitatea publica a filmului Teambuilding a crescut o data cu introducerea lui pe Netflix. Acesta este un alt factor, asa cum se explica si in cartea Contagios, ce face un produs sau serviciu sa devina viral. 

De ce Teambuilding filmul creeaza tabere opuse, de ce apar „prostii” si „desteptii”? 

Am inteles cum a devenit viral, dar de ce oare creaza tabere opuse si chiar strica prietenii? 

Un motiv este cel al limbajului vulgar– sunt fraze comice, dar si multe, prea multe injuraturile care il fac mai „simpatic” apropo de emotii unor oameni cu mai putina scoala si o „porcarie” pentru anumite persoane cu studii superioare.

Al doilea motiv pentru care Teambuilding filmul este plin de „hate” vine din discriminarea facuta oamenilor din corporatii. Imaginea asupra corporatiilor nu lasa loc de ambivalenta, ci ai senzatia daca nu ai lucrat vreodata intr-o corporatie, ca vei intra intr-un loc in care domnesc intrigile, promovarea pe orice alte criterii in afara de performanta, intr-un loc in care trebuie sa te pui bine cu seful oricat de incompetent ar fi, ca in teambuilding te duci pentru alcool si relatii sexuale, nicidecum pentru a-ti cunoaste mai bine colegii.

Cu alte cuvinte corporatiile sunt denigrate si nu prea ai din film ce sa culegi pozitiv ca imagine despre ele. Nu stiu daca s-a dorit parodierea la aceasta extrema, dar efectul de „emotie puternica” oricare ar fi ea s-a obtinut din plin si de aici si faptul ca a devenit viral. 

Corporatista de peste 12 ani, pot sa spun ca imaginea corporatiei este mult denaturata, dar sunt si samburi de adevar.

De exemplu anumite tipologii pe care le regasesti in orice mediu, nu neaparat corporatie – oameni care nu au coloana vertebrala si isi schimba parerile in functie de sefi sau de oameni mai sus pozitionati ca ei material, cum este Nicoleta, angajata din pacate fix din HR. Sau tipologia omului care le stie pe toate, care strange in jurul lui doar pe cei care il lingusesc si ii trateaza diferit pe ceilalti.

Faptul ca anumite departamente sunt mai bine vazute in orice companie este iar o realitate, de exemplu departamentul de vanzari va fi mereu mai apreciat decat HR-ul pe principiul simplist ca unul aduce banii in firma, celalalt doar ii mentine. Asta nu inseamna ca oamenii sunt tratati diferit. 

Cu alte cuvinte, realitatea este mult mai nuantata si impresia fiecaruia despre calitatea filmului Teambuilding va fi influentata de mediul in care se invarte si de relatiile pe care le are cu colegii, de cat de motivat sau demotivat se simte in jobul respectiv, de asteptarile pe care le are in privinta unui film, in speta romanesc.

Revin la ideea cu care pornisem, Teambuilding filmul care face diferenta la nivel de toleranta. Pot intelege ca unora li s-a parut sub orice critica, asa cum altora li s-a parut wow, pot intelege ca unii s-au distrat copios in timp ce altii regreta banii dati la cinema si timpul pierdut, dar nu imi este clar de ce se apeleaza la denigrarea persoanelor si intr-o forma personala atunci cand nu au aceeasi perceptie asupra filmului. 

Am vazut asta intr-un val exponential, am simtit nevoia sa postez tocmai pentru a oferi un indemn acum la inceput de an, acela de a fi toleranti pentru ca diversitatea, incluziunea, acceptarea de catre ceilalti sunt valori pe care toti ni le dorim in vietile noastre, dar nu toti facem eforturi sa le si implementam. Daca noi nu putem tolera prietenului nostru o preferinta diferita, cum putem sa transformam lumea intr-un loc mai bun, cum sa ne asteptam ca oamenii cu diverse dizabilitati, cu o alta orientare, religie samd sa se integreze, cum ne putem accepta pe noi insine daca ii blamam constant pe cei din jur? 

Sursa: Citatepedia

*Poza de cover Facebook pagina Teambuilding

1 Comment

  1. […] Teambuilding – filmul romanesc care a facut furori in cinematografele de la noi. Un film destul de ironic la adresa corporatiilor, […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!