Am primit feedback ca articolul exercitii pentru imbunatatirea comunicarii este usor de implementat si cu rezultate rapide, asa ca mi-am propus sa continui seria cu exercitii pentru imbunatatirea nivelului de rezilienta.
Rezilienta este capacitatea unei persoane de a reveni la normalitate in urma unui soc de natura emotionala, psihologica, sociala sau fizica.
Iata cateva exercitii pentru imbunatatirea nivelului de rezilienta:
- Invata ceva nou in mod constient.
- Gaseste un sens in ceea ce faci sau practica un hobby care sa te ajute in acest sens
- Adopta un mindset flexibil
- Fii in mod constant activ din punct de vedere social
- Asculta-ti corpul
Exercitiul 1 pentru imbunatatirea nivelului de rezilienta: Invata ceva nou in mod constient
Creierul nostru este construit de asa natura incat sa alegem ce e mai usor, ceea ce ne e deja familiar, cu alte cuvinte calea batatorita deja si nu intamplator ne trebuie minim 3 saptamani de practica continuua pentru a schimba un obicei, oricat de mic ar fi el. Cu cât ne antrenam creierul sa fie mai receptiv la schimbare, cu atât ne e mai usor sa sesizam tiparele, credintele limitative si ceea ce ne blocheaza.
Invatarea constienta creste rezilienta pentru ca niciun proces de invatare nu este scutit de eroare, de efort si mai ales de esec.
Alege un lucru care ti place si practica zi de zi, notand la sfarsitul fiecarei zile doua lucruri – ce ai facut diferit fata de ultima data si cum te-ai simtit. Vei remarca ca cu cât se imbunatateste nivelul de competenta, cu atât mai increzator te vei simti.
Exercitii pentru imbunatatirea nivelului de rezilienta: gaseste un sens in ceea ce faci
Din proprie experienta va pot spune ca este foarte usor sa cadem in capcana pilotului automat, cu atât mai mult cand e la mijloc si un copil. Ajungi la final de luna si te intrebi ce ai facut in afara de munca, de copil si cateva alte activitati domestice, te intrebi daca asta este esenta vietii. Ei bine esenta este data de sensul pe care il atribui tu, de ceea ce faci tu pentru sufletul tau si pentru ceilalti.
Lista lui Mark Manson iti poate oferi idei despre cum sa iti gasesti sensul vietii. Mai era o intrebare simpatica intr-o carte Reinvent yourself – Care este acel lucru pe care il faci cu atâta drag ca si la inchisoare daca ai fi tot nu ti ar pasa?
Adopta un mindset flexibil!
Cred ca cea mai usoara cale este cea a observatiei – gandurilor de exemplu. Vrei sa faci ceva si iti aduci aminte ca ai mai incercat dar n-ai reusit pentru ca X, Y, Z. Ei bine observi fluxul gandurilor care blameaza. Ce schimbi? Ce este in controlul tau. Mindset flexibil nu este despre ce fac altii, ci despre ce poti face tu cu resursele de care dispui la momentul X.
Sa iti dau un exemplu concret – am inceput un curs de SQL acum vreo doua saptamani, dupa care m-a lovit gripa A de am stat prin spital 6 zile. Primul imbold a fost cel de frustrare – de ce mi se intampla mie, de ce tocmai mie, uite ca trebuie sa aman cursul si obiectivul era sa imi iau diploma pana la final de ianuarie samd.
Am tinut-o vreo 4 zile in lamentari de genul si apoi am adoptat un mindset flexibil – nu involuntar, ci ca un act de vointa, constient sub forma – „Sa luam treptat lucrurile, in controlul meu este recuperarea dupa boala. Dupa asta reiau cursul. Nu il inchei cand mi-am propus, dar fac ce pot mai bine cu resursele psihice pe care le am.” Ei bine sentimentul de impacare sufleteasca este nepretuit.
Fii in mod constant activ din punct de vedere social
Pandemia ne-a instrainat mult unii de altii si abia acum mi se pare ca incepem sa recuperam. Rezilienta creste cand stii ca ai o retea de oameni care te sustin sau macar au trecut prin ceea ce treci si tu. Nu intamplator puterea grupurilor este atat de mare, asa ca fa tot posibilul sa fii activ social. Poate nu esti extrovert si poate ca te obosesc grupurile mari de oameni, dar un cerc restrans de oameni carora le place poezia sau pictura sau care impartasesc o pasiune comuna poate fi un adevarat pansament pentru suflet.
Exercitii pentru imbunatatirea nivelului de rezilienta: Asculta-ti corpul
Daca ii citesti cartile lui Gabor Mate, vei descoperi ca somatizam ceea ce sufletul nu mai poate duce. De aceea sa iti asculti corpul este una dintre cele mai eficiente cai de a-ti creste nivelul de rezilienta.
Aceasta ascultare nu e deloc simpla, mai ales daca suntem invatati ani buni cu anumite obiceiuri. Sa va dau un exemplu – eu am crezut dintotdeauna despre mine ca nu ma pot trezi fara cafea. Ei bine am descoperit, facand lucrurile diferit, ca de fapt corpul imi spunea constant ca nu s-a odihnit suficient. Am incetat sa beau cafea 3 zile la rand si m-am culcat la cel tarziu 23. Efectul a fost uimitor – nu am simtit nevoia de cafea absolut deloc pe parcursul zilei, nu am mai avut insomnie asa cum ma catalogasem dupa ani buni de 4-5 ore de somn pe noapte. Deci fiti atenti la semnalele corpului pentru ca de multe ori ceea ce credem cu tarie este fix cel mai putin adevarat.
Nu am revenit cu articol din zona de HR pentru ca trendurile le intuiti si voi, cel putin pe cel al automatizarii si uneori avem nevoie sa invatam sa ne protejam mai mult decat sa fim constant aliniati la rapidititatea schimbarilor. Acestea se intampla cu sau fara voia noastra in ritmul lor nebunesc, de aceea sa ne luam un moment de respiro, in care sa ne ascultam in toata plenitudinea trup-suflet-fiinta unica a Universului este mult mai important.
In final va las cu un test de rezilienta – una dintre variante este gratuita si va indemn sa cititi, sa recititi si sa va ganditi la voi cu sinceritate deplina: