ChatGPT și cum ne afectează inteligența artificială munca

Citești in: 2 minute

ChatGPT este tool-ul open source de inteligență artificială care îți deschide o nouă era a învățării. Pot părea vorbe mari dafr, pentru un om care a avut telefon la 14 ani, care a jucat jocuri pe discheta și a avut primul calculator la 17 ani, este ceva wow. Curiozitatea mea este din ce în ce mai mare pe acest subiect, de aici și câteva dintre întrebările adresate lui Sorin în interviul de colecție anterior.

Nu credeam ca o sa ajungem în era în care tastam „explica-mi noțiunea de liber arbitru” sau construiește un text pornind de la o anumita idee și totul sa se întâmple în câteva secunde. Totul la un click distanță!

Mergând mai departe pe firul apei, ChatGPT face accesibila învățarea dacă știi sa formulezi întrebările și ma gândeam câte joburi se pot automatiza datorita acestui lucru. Ei bine, unul dintre rolurile impactate va fi și cel de People Analytics, mai ales dacă asociem și zona de Machine learning, adică atunci când „robotul invata din datele deja introduse” și devine din ce în ce mai performant în răspunsurile oferite.

Un articol foarte interesant pe acest subiect îi aparține lui Max Blumberg, AI & People Analytics Advisor foarte cunoscut în domeniu, care considera ca șansa unui analist de date de a rămâne „valabil” în piață este doar dacă dobândește un rol strategic,  un rol de înțelegere a businessului, a contextului, dacă construiește relații cu stakeholderii importanți din organizație.

Tind sa ii dau dreptate partial in sensul ca ajuta foarte mult in procesul de invatare, daca pui bine intrebarile. Am testat azi crearea unei formule în Power BI pe care o știam și am fost uimita sa primesc și răspunsul legat de logica formulei respective, din ce se compune și ce rol are fiecare componenta.

Zic parțial pentru ca ChatGPT nu poate înlocui un dashboard, adică o foaie cu indicatori dintr-un anumit domeniu doar dând câteva instrucțiuni. Este posibil ca totuși sa facă asta treptat Microsoft Copilot, mai ales ca are integrata și partea de Power BI și am văzut în cadrul unei discuții la conferința Smart HR, cum Microsoft Copilot extragea în câteva secunde din sute de mailuri esența sarcinilor și le prioritiza pentru un director de HR.

Ne așteaptă vremuri foarte interesante, în care tehnologia poate înlocui ceea ce facem, cel puțin parțial, generând pe de o parte timp liber pentru a rezolva aspecte mai strategice, pe alocuri accentuând competiția și mai puțin colaborarea mai ales în mediul corporatist și pe de alta parte, fortandu-ne sa apreciem la adevărată valoare meserii pe care mulți dintre noi le-au trecut cu vederea, mai ales cele pe cele din școlile profesionale. Dacă acum un an m-a costat schimbarea unei yale simple în 8 minute pe ceas aproximativ 7 milioane, este pentru ca robotii nu au ajuns încă „sa repare lucruri stricate”.

Așteptarea mea este ca intr- o lume virtuala sa crească rolul psihoterapeuților pentru a rămâne conectați și la latura emoțională, la ceea ce ne definește ca oameni.

Cum va arata viitorul în 2030? Aici sunt câteva aspecte, par din Teoria conspirației, dar ideea în sine ca ne punem astfel de probleme, demonstrează impactul inteligentei artificiale asupra vieților noastre. Întâi emotional și va urma și concret, fizic:

2 Comments

  1. […] tool-uri din zona de date se găsește și în revista Forbes. Sa nu uitam bineînțeles și de influenta inteligentei artificiale cu ajutorul căreia putem obține inshigturi din ðate, putem să înțelegem mai bine anumite […]

    Răspunde
  2. […] globală pentru coboții mobili va crește anual cu 46% până în 2030, impulsionată de nevoia de soluții de automatizare mai eficiente și flexibile. Potrivit lui Jean-Pierre Hathout, președintele MiR, MC600 este bine […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!