Ce iti trebuie sa fii un analist de date bun?

Citești in: 3 minute

Ce iti trebuie sa fii un Analist de date bun sau de succes? Am primit întrebarea pe adresa de mail și m-am gândit ca pot ajuta mai mulți oameni datorita blogului, nu doar pe cel care m-a întrebat.

Din perspectiva unei persoane care lucrează cu date de mai bine de patru ani as zice ca sunt cateva aspecte esențiale pentru a fi un Analist de date bun:

1. Statistica

2. Atenția la detalii

3. Înțelegerea business-ului

4. Power Bi sau Tableau

5. Un HRBP cu excelente capacități de influențare

Ce iti trebuie sa fii un Analist de date bun? Statistica – este stiinta care, pe scurt, măsoară și verifica ce măsoară. Vrei sa afli câți oameni ai în companie și câți ai promovat? Ei bine cu ajutorul statisticii descriptive și ceva abilitati de Excel poți scoate dintr-o baza de date numărul de angajați și numărul celor care au promovat.

Dar poate vrei sa vezi dacă exista o relație între nivelul salarial din companie și persoanele care pleacă. Cu ajutorul statisticii inferentiale poți afla dacă există o corelație între cele doua tipuri de date și prin aplicarea regresiei sa vezi ce impact are modificarea variabilei salariu asupra variabilei de plecare.

Sau poate vrei sa prezici câți oameni vor pleca din companie anul următor și poți face asta tot cu ajutorul statisticii.

2. Atenția la detalii

Oamenii care lucrează cu cifre au atenția la detalii sporita pentru ca știu cat contează un zero pus în plus acolo unde nu trebuie. Atenția la detalii este necesara și pentru a depista erori în date pentru ca poți fi cel mai bun statistician din lume, dacă ai datele greșite rezultatul nu va fi unul valid.

3. Înțelegerea business-ului

Sunt putini oamenii care, dintr-o poziție de Analist,se pot lauda cu accesul la business, la înțelegerea acestuia mai mult decât de suprafață. Dacă înțelegi dinamica activității înțelegi ce fel de forță de muncă ai nevoie, dacă știi ce sa atragi in companie, știi ce sa recompensezi și sa consideri performanta. De cele mai multe ori persoana care ocupa acest rol are fie o vizibilitate redusa la date de HR, fie contact aproape zero cu managerii, fie nu are habar de procese. Oricare dintre aceste aspecte afectează și modelele statistice și mai ales concluziile prezentării.

4. Ce iti trebuie sa fii un Analist de date bun? Power BI sau Tableau sunt tool-uri de vizualizare, care ajuta sa spui povestea. Statistica este benzina cu care alimentezi, businessul este masina și Power BI/Tableau este drumul pe care mergi. Power BI cel puțin este ușor de învățat dacă înțelegi câteva noțiuni simple precum cheie primara, cheie străină, legături între tabele și ce grafice se potrivesc în ce context.

5. Un HRBP cu reale puteri de influențare este mina de aur în companiile care au separate cele 2 roluri – HRBP respectiv Analist de date. Rolul HRBP-ului este sa articuleze povestea cifrelor din Power BI și sa creioneze decizii de business pe baza acestora. În absenta lui datele vor rămâne la nivel de rapoarte și atat.

Un top al celor mai importante tool-uri din zona de date se găsește și în revista Forbes. Sa nu uitam bineînțeles și de influenta inteligentei artificiale cu ajutorul căreia putem obține inshigturi din ðate, putem să înțelegem mai bine anumite concepte sau analiza engagement survey-urile în privința comentariilor lăsate de angajati.

Dintr-o perspectiva de soft skills as spune ca analistul de date trebuie sa comunice foarte bine pentru ca are nevoie sa se alinieze cu cei care introduc datele, cu businessul pentru cerințe, cu multipli stakeholderi. De asemenea sa fie perseverenți pentru ca prelucrarea datelor durează de multe ori mai mult decât rezultatul acestora și dornici să învețe continuu pentru ca tehnologia este intr-o dinamica foarte mare.

Sper ca am clarificat ce iti trebuie sa fii un Analist de date bun și pentru alte întrebări, cvuri samd, nu ezita sa mi lași un mesaj  la acest articol sau pe mail oanahrp@gmail.com.

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!