Convingerile limitative se formează în timp, pe parcursul experientelor pe care le trăim și nu ni le alegem noi, asa cum am putea crede. Ele au și rolul sa ne protejeze, ganditi-va de exemplu dacă nu am considera ca animalele sălbatice ne pot face rău și când mergem în pădure nu ne-am echipa cu unelte corespunzătoare. Pe de alta parte, ele ne pot face și rău pentru ca ne țin blocați intr-o anumita situație. Convingerile limitative sunt foarte dăunătoare mai ales când vine vorba de asimilarea noilor tehnologii și în mediul de business pentru ca, asa cum ne arata și istoria, multe companii cu manageri puternic ancorați în propriile convingeri, au dat faliment. Iată câteva dintre companii care nu au rezistat testului timpului și au ieșit de pe piața.
Convingerile limitative în zona de business pot fi de exemplu refuzul adoptării unor noi tehnologii, refuzul de a crea o alta strategie de marketing, în online când cea offline nu mai are succes, refuzul de a încerca un nou sortiment al unui produs cunoscut deja pentru ca oricum se vinde bine cel existent.
In acest context, cea mai importantă competenta va deveni flexibilitatea mentala și aceasta o putem atinge adoptând noi convingeri. Este un proces pe care îl parcurgem fără sa atacam convingerile limitative vechi, ci adoptând noi perspective.
Mai multe despre convingeri și flexibilitate în videoul de mai jos: