Recrutarea prin intermediul platformelor de socializare, rețelelor profesionale, recomandărilor câștigă teren in fata recrutării clasice, bazata pe anunțuri pe site-uri de joburi sau în ziar, ceea ce este firesc având în vedere „explozia” mediului online si a vitezei cu care se schimbă lucrurile. Avantajele mediului online sub aspectul costurilor, a accesibilitatii populației tinere vin la pachet cu puterea brandului. Cu cât este mai puternic si mai vizibil în piața, cu atât eforturile recrutorului de a atrage aplicanti este mai mic. Un text scurt cu numele poziției, cu descriere sumara sau uneori fără a poziției si o adresă de mail pentru transmiterea cv-ului sunt suficiente dacă te numești Coca Cola, Pepsi, Michelin, Continental (companiile sunt alese in mod aleatoriu) etc dar lumea nu este doar a giganților, ci își fac loc și start-upurile, firmele micuțe. Bugetul lor este mult mai limitat și singura lor resursă inepuizabilă este creativitatea, de la modul cum își construiesc un nume, cum găsesc soluții de marketing fără a afecta partea financiară prea mult până la cum postează anunțuri de recrutare. Si anunțul în sine este un element de marketing – transmite despre recrutor cât de structurat, cât de creativ este si mai ales cum lucrează cu echipa de la grafica astfel încât ideile să se transforme în realitate. Dintr-un astfel de anunț de recrutare NU trebuie sa lipsească:
- Numele poziției
- Identificarea companiei
- Locatia jobului
- Responsabililitatile cheie
- Câteva aspecte despre compensatii si beneficii
- Datele de contact și numele persoanei la care se transmite cvul
A nu se confunda anunțul online cu job description ca atare:
- Treceți în anunț doar sarcini cheie
- Responsabilitățile trebuie sa fie suficient de challenging încât să îi atragă pe cei mai buni
- Utilizați bullet points sau alte aspecte grafice pentru a parcurge ușor anunțul
- Formulati clar titlul jobului, relevant pentru rol, dar în același timp atractiv pentru a fi reținut
- Alegeti culorile de fundal care să întregească anunțul nu sa il obosească vizual pe aplicant sau să eclipseze conținutul
- Introduceți anumite filtre care să vă demonstreze atenția aplicantului si sa targeteze cât mai bine publicul tinta
- Fiți creativi și funny – sunt „armele” voastre în concurenta cu brandurile puternice
- Dacă îl considerați prea stufos, realizați un anunț simplu, targetat, „nebun” si introduceți o frază de genul: mai multe detalii la adresa, cu trimiteri spre site-ul companiei.
Nu uitați – anunțul vostru este asemenea unui trailer la un film, prezintă cele mai bune secvente, te face curios, îți captează atenția și te invită să îl vezi!
Câteva dintre anunțurile care mi-au plăcut deși unele nu au conținut toate detaliile menționate:
[…] despre recrutori profesioniști poți citi și in articolul: De ce iubim recrutorii sau Anunțul de recrutare online, bun sau nebun descoperi în interviuri de colecție oameni de HR profesioniști, care fac și […]