Draga candidat nu te vinde ieftin!

Este posibil să nu fiu imparțială in acest articol pentru că mai și recrutez în timpul liber si înțeleg cât e de greu să cauți, să găsești oameni, să nu îți vină la interviu sau să vină și să îți dai seama că ei de fapt nu își doresc acel post dar și cum e să te cheme la interviu un recrutor care nu știe de ce i s-a părut cvul tău bun pentru postul respectiv, pune întrebări stereotip și este deranjat vizibil sau în dificultate când îi pui întrebări despre post. Greșeala de a te vinde ieftin nu este legată de bani, deși știu că pentru același tip de post într-o multinaționala poți primi cu câteva milioane mai puțin decât colegul sau colega dacă nu știi să negociezi la momentul oportun. Greșeala de a te vinde ieftin este de fapt de atitudine pentru că de multe ori jocul de rol între candidat și recrutor de desfășoară pe regula dominator- dominat, adică recrutorul impune ritmul și direcția discuției iar candidatul se mulțumește să se adapteze mai mult sau mai puțin acesteia. Când de fapt, dacă timpul și volumul mare de proiecte de recrutare nu ne-ar presa, situația ar trebui să fie un dialog win-win.

Ieftin în recrutare

Asta înseamnă că eu recrutor nu mă uit la ceas gandindu-ma că mai am încă 10 la ușă, ci îți aloc timp suficient să fii tu însuți, să fim ca la debutul unei relații în care tatonam terenul si ne descoperim unul pe celălalt iar tu candidat vii deschis, spui exact ce calități, abilități ai care se potrivesc cu jobul, fără să aștepți întrebările clișeu – „de ce ați plecat de la locul de muncă X și de ce doriți să lucrați pentru noi?”

E un joc cu cărțile pe față și transparenta totală nu este un obicei prea des întâlnit în piața muncii din România. Dacă e normal sau nu, nu pot să compar pentru că nu am recrutat pentru alte țări.

Ieftin la candidați

Revenind, ieftin este când îi dai impresia recrutorului că fără jobul acela vei fi muritor de foame, că este jobul cel mai minunat de pe planetă deși ai un feeling că nu va fi așa și pe deasupra vezi în biroul alăturat fețe triste, morocănoase, eventual care se și ceartă.

Ieftin este când renunți la a fi tu pentru a impresiona recrutorul cu câteva abilități extra CV pe care nu le ai.

Ieftin este să îți fie teamă să întrebi dacă se lucrează peste program, dacă se plătesc orele suplimentare sau nu mai ales dacă ești genul care preferă să se ducă la bere cu prietenii decât să „ducă” firma în spate.

Ca atare, dragă candidat, dacă vrei jobul acela cu adevărat:

  • Lasă teama la o parte
  • Intreabă despre post, program, salariu, colectiv sau măcar exprima-ti așteptările
  • Prezintă obiectiv, real ce știi să faci din lista aceea de responsabilități, dacă este o companie care crește și dezvoltă oameni, va investi în tine să ajungi cât mai repede la nivelul de care aveau nevoie chiar la momentul interviului

Iar pentru tine dragă recrutor:

  • Fii pregătit să cunoști oameni, nu doar să selectezi candidați
  • Fii sincer cu tine – omul are nevoie de bani și de dezvoltare profesionala pe cât ai și tu, deci lasă întrebările așa numite „profi” sau standard de pe internet
  • Fii pregătit să îi dai toate detaliile omului din fața ta, el știe în ce se bagă și te scutești și tu de un nou proces de recrutare

Deci mai cumpărăm / vindem sau nu ieftin?

 

 

 

4 gânduri despre „Draga candidat nu te vinde ieftin!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s