Manageri model – mit sau realitate ?

Citești in: 2 minute

Scriam intr-un articol despre motivele plecarii angajatilor dintr-o companie  – De ce pleaca angajatii ?  si am mentionat ca, desi managerul nu este mereu „capul rautatilor”, este unul dintre factorii care pot influenta plecarea. Motive pentru care pleaca angajatii din cauza managerului veti gasi din plin de la lipsa feedback-ului, promovarea pe alte criterii decât profesionalism, lipsa autonomiei in activitatea desfășurată sau din contra un control excesiv samd.
Dar daca m-ar întreba cineva, după schimbarea a mai mult de 10 manageri, v-aș raspunde simplu ca 3 aspecte esențiale influenteaza in final decizia de a pleca dintr-o firma din cauza lui: compatibilitatea, adaptabilitatea si perspectivele companiei.
Compatibilitatea = a fi pe aceeași lungime de unda, a rezona cu managerul respectiv. Asta s-ar traduce prin cat de simplu sau cat de greu relaționezi cu persoana respectiva, daca ii cunoști valorile, intelegi comportamentul si știi cand e momentul sa il abordezi fie ca e vorba de activitatile desfasurate, fie de aspecte mai personale.
Adaptabilitatea = cand compatibilitatea nu este evidenta sau uneori redusa, dar faci tot posibilul ca angajat sa te pliezi pe asteptarile lui, iti faci treaba bine si ajungeti la punctul in care el te apreciază profesional chiar daca nu ii esti cel mai „simpatic” angajat.
Cat privește perspectivele companiei, este situația in care ai o relație buna cu managerul, va apreciati reciproc dar cu toata sustinerea managerului, compania nu iti poate oferi nici alt job, nici un salariu mai mare, nu iti poate împlini anumite asteptari dintr-un anumit moment al carierei.
Ma numar printre cei norocosi care nu au parasit companiile din cauza managerilor, din contra am interactionat cu oameni faini, opened-minded de aceea articolul este despre ce ii diferentiaza pe ei sau despre ce am ales eu sa apreciez la ei:

  • Inteleg businessul foarte bine, au de regula expertiza in mai multe arii
  • Vad lucrurile „de sus” si esenta deci nu incerca sa le captezi atentia cu detalii ca nu merge
  • Motto-ul lor este verbul a acționa, iar exprimarea lui faptica este „a decide” ca atare daca iti place sa meditezi fara activitati concrete, sigur nu ești compatibil
  • Cunosc oamenii din echipa adica stiu punctele lor forte, slabe si mai ales cat duce fiecare atat intelectual cat si disponibilitatea la efort
  • Sunt asertivi si mai ales siguri pe ei ca atare le place sa aiba aproape oameni de acelasi calibru
  • Le place sa fie surprinsi ca atare initiativele cu solutii clare, argumentate la problemele sesizate vor avea de castigat
  • Sunt ordonati nu doar in gandire, ci si fizic
  • Te respecta ca om si este dispus sa te asculte chiar daca ai sau nu dreptate
  • Daca sunt solicitati, sunt deschisi la feedback in privinta activitatii desfasurate si te sprijina daca iti iei angajamentul sa imbunatatesti anumite aspecte

Sunt cateva dintre calitățile comune ale managerilor pe care i-am avut.
Cand accepti ca si ei sunt oameni, au dreptul sa greseasca, sa vina la birou uneori suparati sau prost dispusi si cand si ei vad cele mai bune lucruri la tine si te incurajeaza sa fii azi mai bun ca ieri, relatia este win-win si de durata.
Daca ai intalnit un manager cu care nu esti compatibil, la ale carui cerinte nu te poti adapta, fii curajos sa spui ce ai vrea sa se schimbe sau pleacă in loc sa te plangi!
Tu ce manager ai sau ce fel de manager esti ?
 
 
 
 

0 Comments

  1. […] Despre motivele pentru care angajatul părăsește managerul si nu compania,intr-un alt articol: https://oanahrp.wordpress.com/2016/09/06/manageri-model-mit-sau-realitate/ […]

    Răspunde
  2. […] privința „soft skills”, managerii buni le îndeplinesc intotdeauna pe […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!