Exista o serie de prevederi in Codul Muncii in privinta anumitor zile in care nu se lucreaza si orelor suplimentare:
„Sărbătorile legale
Art. 139
(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt: – 1 şi 2 ianuarie; – prima şi a doua zi de Paşti; – 1 mai; – prima şi a doua zi de Rusalii; – Adormirea Maicii Domnului; – 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României; – 1 decembrie; – prima şi a doua zi de Crăciun; – două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator
Art. 140 Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
Art. 141 Prevederile art. 139 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
Art. 142
(1) Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 140, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Orele suplimentare
Art. 114
(1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
(3) Pentru anumite activităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă respectiv, perioade de referinţă mai mari de 4 luni, dar care să nu depăşească 6 luni.
Art. 122
(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.”
Ca atare, prin Codul Muncii ni se spune ca orele libere sunt echivalente cu banii primiți.
Sa facem un mic exercițiu de introspectie:
- Cea mai draga persoana pentru tine afla ca mai are 6 luni de trăit
- Cel mai bun prieten îți cere 50 mii euro pentru o operație in strainatate care il poate salva
- Copilul tau are prima serbare si seful îți cere sa stai peste program sa finalizezi un raport
- Cel mai mare vis al tau este sa ajungi pe Everest
Lista poate continua, ti-ai dat seama de fapt care era ideea: ce contează cu adevărat pentru tine si daca intre bani si timp liber poți pune un semn de egalitate.
Dacă citim articolul celor de la Business Insider descoperim ca unii dintre cei mai bogati oameni din lume nu au „optat” pentru bani, dimpotrivă au avut o situație precara, dar au compensat prin asumarea riscurilor, munca si determinare. Prin urmare, Cel mai minunat job din lume nu a fost pentru ei un vis dinainte stabilit sau ales pe criteriu financiar.
Revenind la relatia timp si bani – timpul este singura resursa neregenerabila si cea pe care o aruncam cel mai repede in joc pentru bani. Banii ne aduc cu picioarele pe pământ, ne integrează intr-un scop primar, comun tuturor, al supravietuirii dar daca ai putea avea una dintre resurse in mod nelimitat, ce ai alege si de ce ?
Categoric, timp liber. Problema este că atunci când tu te afli în „recuperare” ceilalți trebuie să preia atribuțiile tale. Și oricum dau pe afară cu ce au ei de făcut.
Cel puțin în sectorul bugetar, resursele umane și materiale sunt atât de prost gestionate, că este imposibil să nu lucrezi peste program.
Orele suplimentare nu se mai plătesc, iar compensarea cu timp liber e o glumă proastă.
🙁 Din pacate și in privat e la fel, chit că se fac planuri de eficienta. Dar aici miza e sa faci cât mai mult cu oamenii pe care ii ai, de aceea se ajunge la munca suplimentara
Same here. Eu mă uit la mine, că în ograda altora n-am de ce. Avem tehnică să ne punem și-n cap, dar nu suntem lăsați să o folosim la capacitate maximă.
Rezultă oameni obosiți, scârbiți, demotivați. Vin la serviciu că trebuie.
🙁
Personal, prețuiesc mult mai mult timpul petrecut cu cei dragi sau timpul petrecut lenevind, la naiba prefer să smotruiesc prin casă decât să fiu în fața laptopului. Știi cum se spune, banii nu aduc fericirea… și totuși ai nevoie de ei pentru a te întreține…
Exact!
De timp aș alege să beneficiez. Pentru că timpul te ajută să te și odihnești, relaxezi ,dar să îți și fructifici pasiunile. Care, la randul lor, pot aduce bani, daca imbini utilul cu plăcutul.
E ideal sa găsim variantele care le imbina pe amândouă 🙂
Timpul, cred, pentru că avem nevoie și de momente de relaxare, în care să îți încarci bateriile pentru a putea munci mai departe. Timp pe care să îl petreci alături de cei dragi. Am spus cred, pentru că uneori sunt sigură că în viața de zi cu zi, alegem banii. Cred că uneori mai facem și compromisuri.
Cam da, sunt legate una se cealaltă
Intre bani si timp liber nu poti pune un semn de egalitate…..decat daca castigi la Loto sau daca primesti o mostenire, ceva….sau daca iti asumi un stil de viata nonconformist.
Timpul liber ti-l faci intotdeauna dupa ce ai terminat de rezolvat toate responsabilitatile de zi cu zi sau impuse de sistem.Mai furi din dreapta, din stanga….(vorbesc de timp)
Cam asa….
Sigur, poti opta pentru o viata de om liber…cum sunt baietii aia care s-au mutat cu familie cu tot in varf de munte, sau care merg prin lume cu rulotele….Oameni care au iesit din sistem. Ei n-au nevoie de nimic. Au si timp si bani cat le trebuie….
Nu știu daca bani au, dar timp cu siguranță și mai ales amintiri frumoase
As alege timp. pentru mine și pentru familia mea. Banii nu pot cumpăra timpul, dar timpul poate fi folosit pentru a face bani.
Si pe mine ma framanta dilema asta, ani de zile am pus munca inainte, acum pretuiesc mult mai mult timpul liber. Dar nu stiu cum se face ca tot am foarte putin…Mai trebuie sa „muncesc” la asta!
Cu siguranță timpul are cea mai mare valoare. Problema este că îl putem cumpăra cu bani. De aceea ideea mea este în felul următor : muncește acum mai mult ca să fii mai liber peste 10 ani și implicit trebuie găsită o sursă de venit care să se multiplice o dată cu trecerea timpului.
Foarte buna ideea!
Timp as alege si eu. Insa, fara bani nu prea te poti bucura nici de timpul liber. Trebuie cumva sa invatam sa le imbinam.
Banii nu aduc fericirea, dar o întrețin. Ideal aș alege timpul, clar! Dar mai este și vorba aceea: alege să faci ce iubești și nu vei munci o oră în viața ta. Așadar cred că aleg amândouă 😊
🙂 e cel mai bine când reușim asta
[…] – angajata, mama, sotie si fiica si mai ai si diverse probleme pe fiecare dintre paliere, iti doresti sa optimizezi timpul disponibil. Asa ca uitandu-ma pentru mine, m-am gandit ca ar fi util si pentru voi, cei care ma cititi, sa […]