Intre bani si timp liber

Citești in: 3 minute

Exista o serie de prevederi in Codul Muncii in privinta anumitor zile in care nu se lucreaza si orelor suplimentare:

Sărbătorile legale

Art. 139

(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt: – 1 şi 2 ianuarie; – prima şi a doua zi de Paşti; – 1 mai; – prima şi a doua zi de Rusalii; – Adormirea Maicii Domnului; – 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României; – 1 decembrie; – prima şi a doua zi de Crăciun; – două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator

Art. 140 Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

Art. 141  Prevederile art. 139 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Art. 142

(1) Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 140, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Orele suplimentare

Art. 114

(1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.

(2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.

(3) Pentru anumite activităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă respectiv, perioade de referinţă mai mari de 4 luni, dar care să nu depăşească 6 luni.

Art. 122

(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

(3) În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.”

Ca atare, prin Codul Muncii ni se spune ca orele libere sunt echivalente cu banii primiți.

Sa facem un mic exercițiu de introspectie:

  1. Cea mai draga persoana pentru tine afla ca mai are 6 luni de trăit
  2. Cel mai bun prieten îți cere 50 mii euro pentru o operație in strainatate care il poate salva
  3. Copilul tau are prima serbare si seful îți cere sa stai peste program sa finalizezi un raport
  4. Cel mai mare vis al tau este sa ajungi pe Everest

Lista poate continua, ti-ai dat seama de fapt care era ideea: ce contează cu adevărat pentru tine si daca intre bani si timp liber poți pune un semn de egalitate.
Dacă citim articolul celor de la  Business Insider  descoperim ca unii dintre cei mai bogati oameni din lume nu au „optat” pentru bani, dimpotrivă au avut o situație precara, dar au compensat prin asumarea riscurilor, munca si determinare. Prin urmare, Cel mai minunat job din lume nu a fost pentru ei un vis dinainte stabilit sau ales pe criteriu financiar.
Revenind la relatia timp si bani – timpul este singura resursa neregenerabila si cea pe care o aruncam cel mai repede in joc pentru bani. Banii ne aduc cu picioarele pe pământ, ne integrează intr-un scop primar, comun tuturor, al supravietuirii dar daca ai putea avea una dintre resurse in mod nelimitat, ce ai alege si de ce ?
time-is-money2
 
 
 

Lasă un răspuns

Scroll to top
%d blogeri au apreciat: