Cum se vinde fericirea ?

Admit ca este un articol mai puțin despre HR ca funcțiune a unei organizatii , dar este despre oameni si despre ce își doresc ei.

Deschizi televizorul si aproximativ 80% dintre reclame „vând fericire”, de fapt orice produs sau serviciu promovat este la pachet cu trezirea emoțiilor si focus pe anumite valori – familie, prietenie, încredere etc…Si la prima vedere ar reieși ca este simplu sa fii fericit, îți cumperi produsul X, apelezi la serviciul Z si daca ai norocul sa îți împărtășească cineva bucuria ești cel mai fericit.

Dar parca lipsește ceva din ecuație – timpul oare ? Orice reclama tine de la câteva secunde la câteva minute iar bucuria achizitionarii produsului sau serviciului este ediție limitata – nu la câteva minute dar cu siguranță la câteva ore, zile, hai sa exageram la 1 an chiar. Pe scurt orice sentiment pozitiv este limitat si atunci întrebarea este dacă fericirea se cumpăra la pachet cu resursele financiare, întreținând astfel bucuria de moment de care mentionam mai sus sau se vinde la colt de strada si prețul ei e atât de mic încât uneori ne e teama sa nu ne luam teapa.

Ia-ți o lupa si privește de aproape un sătuc uitat de lume, un taran cu mâinile bătătorite, cu o familie numeroasă si câteva animale in curte. Seara ii observi in jurul mesei pe toți facandu-si rugaciunea, mâncând dintr-o supa mai mult zeama chioara si la final câteva cuvinte din partea tatălui care stabilește rolul fiecăruia pentru activitățile din ziua următoare. Seamănă parca cu un roman din secolul 20, dar te asigur ca nu e si daca mai ai bunici la tara, s-ar putea sa o și vezi in realitate.

Acum ia-ți altă lupa si uite-te atent sa vezi un tânăr intr-un oraș mare, îmbrăcat la costum, cu o funcție importanta intr-o firma de renume, vorbind engleza uneori chiar mai bine decât limba maternă. El muncește pana târziu, uneori chiar si noaptea sa își achite creditul pe 20-30 ani si abia apuca seara sa își sune părinții, prietenii. Mănâncă ce apuca si se culca tot cu gândul la ziua de maine, la cum sa câștige mai bine, ce sa mai învețe sa își mulțumească seful.

Ia-ți timp si respira si gandeste-te la cei 2 si primește inca o lupa. Iată pe tânărul nostru ajuns la 40 si ceva de ani, cu familie, un copil maxim 2 ca mai are inca din credit de achitat. Gălăgie in casă, dar si griji ca are familie de întreținut si nu la orice standard ca doar trebuie sa ofere copiilor sai mai mult decât a primit de la ai lui. Si alte griji – profesionale – ca vin alții mai tineri din urma sau ca jobul lui nu o sa mai fie așa de căutat in viitor, ca are, pe lângă multitudinea de lecții cu copiii si un soft nou de învățat samd.

Si acum gandeste-te la ce ai văzut si scrie pe o bucata de hârtie definiția fericirii. Împăturește hârtia si păstreaz-o cel puțin pana anul următor sa vezi dacă mai crezi la fel. Cumpărători suntem toți dar nu vrem fericirea la minut, ci pentru toată viata si de multe ori ne luam teapa pentru ca plătim pentru ea un preț prea mare. 

Daca scopul tau este sa fii fericit, intreaba-te ce te-ar face astfel si care este costul de oportunitate, adică la ce renunți ca sa îți atingi obiectivul. Merita efortul pe termen lung ?

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s