De ce iubim Recrutorii (2)

Citești in: 3 minute

Intr-o înlănțuire de procese, recrutarea este etapa care urmează planificării de personal, cea destinată sa aducă un suflu proaspăt organizației, sa completeze cu cei mai buni oameni anumite poziții care sunt fie esențiale, fie de suport pentru companie.
Oricâte reproșuri i-am aduce unui recrutor pentru anumite întrebări neinspirate din timpului interviului, nu putem sa contestam calitățile acestuia:

  • Rabdarea si perseverenta – merg in tandem si sunt extrem de importante mai ales in faza de research a candidaților. Ganditi-va cum este sa vi se ceară sa recrutați in 2 săptămâni 10 vorbitori de germana pentru un job tehnic. De la multitudinea de canale de recrutare prin care se promovează jobul, se cauta candidații ideali pana la zecile de telefoane, refuzuri ale anumitor candidati si alte zeci de interviuri pentru a susține performanta, pentru a lua din piață ce e mai bun.
  • Întelegerea rolului, a culturii si a omului din fata lor. Cu alte cuvinte, recrutorul trebuie sa facă diferența intre ce are nevoie compania, ce poate sa ofere persoana respectivă si cum s-ar sincroniza cele 2 nevoi, ale firmei si ale candidatului. Nu este deloc ușor cu atât mai mult cu cat paleta de joburi este diversificata, fiecare industrie are particularitatile ei si totul este extrem de dinamic.
  • Adaptabilitatea – pe de o parte la cerințele clientului si pe de alta parte la candidat. Recrutorul nu se rezuma la a înțelege profilul pe care il căuta, ci si nevoile clientului, se ‘pune in pielea lui’. In plus in relația cu candidatul, își ajustează pe parcurs intrebarile, reacțiile in funcție de cel cu care discuta. Spre exemplu, pentru recrutarea unui ofițer de raportare, chiar daca planul inițial a fost sa verifice cu ce tool-uri, indicatori a lucrat anterior; este foarte probabil sa își ajusteze strategia daca candidatul da de înțeles ca nu a predat la timp rapoartele sau se dovedește ușor ironic in raspunsuri.
  • Atenția la detalii – pentru a selecta dintre sutele de cvuri sau pentru a verifica ca tool-ul face alegerea celor mai bune dintre ele, precum si pe parcursul interviului; recrutorul va fi asemenea unui detectiv. Surprinde esențialul fara a omite detaliile care diferențiază un CV bun, un candidat bun din mulțime.
  • Alegerea celor mai bune intrebari – recrutorul își pregătește lecția inca din etapa de triere a cv-urilor, dar in timpului interviului el alege întrebările cele mai potrivite pentru situația curentă. Daca un candidat spune la interviu spre exemplu ca visul sau este sa ajungă manager de HR, recrutorul va solicita argumente, va testa perceptia candidatului si cu o întrebare de verificare: „Ce roluri ar avea un bun manager de HR intr-o companie cum este cea la care ai aplicat? „
  • Ascultarea activă – poate cea mai importanta calitate a recrutorului in etapa de interviu. El ii oferă candidatului spatiu pentru a se desfășura, pentru a fi cat mai natural, lansând întrebări deschise si lasandu-l sa explice, sa se justifice, construindu-si in acelasi timp, pe baza relatării, întrebările urmatoare.
  • Diplomația -mai ales când transmite un feedback personalizat candidatului, lucru care se intampla rar in piață muncii din Romania dar care ar fi de mare ajutor pentru candidați. Scopul nu este sa înveți candidatul ‘cum sa răspundă data viitoare’, impresie pe care o au multi recrutori, ci sa ii explici omului din fata ta ce sa facă pentru a se îmbunătăți, pentru a vedea distanța intre ce aspira si nivelul lui actual.
  • Placerea de a construi relații pe termen lung – recrutorul este conștient ca un proces de selecție nu se termina cu un feedback negativ, dimpotrivă peste 1 an, 2, 10 samd s-ar putea sa aibă nevoie de omul din fața lui si atunci se comporta ca intr-o relație de durată – transmite incredere in potentialul candidatului, explica cat mai onest dar fără a-l descuraja pe candidat ce poate face acesta pentru a se perfecționa, respecta si lasa „o ușă deschisă”.

Cele mai frumoase experiențe de recrutare si selecție sunt când tu CANDIDAT pleci cu ceva de învățat sau măcar un zâmbet ca nu a fost o zi pierduta, chit ca poate nu te vor angaja si tu, RECRUTOR zâmbești ca ai mai descoperit calitățile unui candidat, ca ai petrecut un timp de calitate si ai mai învățat ceva despre cat de bine îți faci meseria.
 
 

1 Comment

  1. […] despre recrutori profesioniști poți citi și in articolul: De ce iubim recrutorii sau descoperi în interviuri de colecție oameni de HR profesioniști, care fac și […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!