Schimbarea ca alegere

Citești in: 3 minute

Deschizi un album cu fotografii si fără sa vrei constați – „Ce mult m-am schimbat”! Nu e doar in sensul fizic, chiar daca impactul vizual te duce cu gândul in primul rand la acest aspect, iei in calcul si schimbarea de mentalitate. Peste fiecare dintre noi se suprapun diverse experiențe si influențe – de la educația părinților, bunicilor, a profesorilor pana la prieteni, colegi si mediul de lucru. Chiar daca nu conștientizam, suntem intr-o permanenta dinamica, un schimb de energie, idei, prejudecăți despre bine si rău, despre ce e acceptabil si ce nu este în societatea in care trăim. Si daca am vrea, nu am putea sa ne opunem schimbarii pentru ca influența colectivă ne formează si tot ea ne oferă atâtea variante de a fi, de a gândi, de a face încât tot ajungem sa schimbam si sa ne schimbam. La fel se întâmpla lucrurile si in organizatii – orice persoana care le trece pragul influenteaza cumva mersul acestora doar ca, in funcție de post, de complexitatea poziției, schimbarea produsă se resimte mai puternic sau mai slab. De altfel si competitorii, prin lansarea unor produse sau servicii mai bune, evoluția la nivel mondial a industriei respective, politica unui un stat in privința bunurilor si serviciilor locale, a preturilor etc sunt tot agenți ai schimbarii. Ganditi-va de exemplu la distanta si schimbarile prin care a trecut Ford, de la Modelul T lansat in 1908 la varietatea de modele si tehnologii folosite in prezent (un articol interesant despre istoria Ford puteti citi aici )

Cum ne raportam la schimbare ? Fie ca vorbim de organizatii, fie ca ne gandim la noi insine, avem strategii diferite de a reactiona – unii imbratiseaza schimbarea ca pe ceva natural, chiar se simt confortabil sa vina cu idei noi, sa sprijine procesul; altii prefera sa ramana observatori, sa se alinieze doar cu anumite aspecte ale schimbarii in timp ce alte persoane se opun in totalitate. Fara indoiala motivatii avem fiecare pentru alegerea facuta, important este sa constientizam efectele pe termen lung ale deciziei. Imaginati-va ca ati avea un copil care ar refuza sa invete sa citeasca si oricate eforturi, promisiuni i-ati face, schimbarea nu se produce, nu vrea pur si simplu. Sunteti intr-o situatie dificila – o reactie de tipul rezistentei in cazul copilului genereaza la voi o schimbare de comportament de la parintele bland, iubitor, care ii face poftele la o stare de agitatie dublata de efortul de a gasi o solutie. Alta situatie – aveti un coleg cu care va intelegeti excelent si la un moment dat este desemnat sa controleze activitatea pe care o desfasurati si brusc il resimtiti drept o persoana insistenta, bagacioasa si nu intelegeti cum s-a ajuns la situatia respectiva. De fapt o schimbare de roluri din exterior a declansat alte schimbari, pe care nu le-ati anticipat, atat la voi cat si la coleg.

Ca atare, cand vorbim de schimbare avem in vedere:

  • Temerile cele mai mari in privinta schimbarilor pe care ni le-am dori
  • Efectul asupra propriei persoane pe termen lung
  • Motivatorii schimbarii – argumentele care combat temerile

Schimbarea, mai ales cea constienta, voluntara este asemenea unui traseu montan – vor fi portiuni pe care vei simti ca urci, vor fi altele in care te vei simti pe marginea prapastiei si singura certitudine este asteptarea pe care ti-ai creat-o in privinta rezultatului. Temerile vor fi mereu acolo sub diferite forme – de la autosabotare la descurajarile din partea celorlalti, de la diverse lipsuri cum sunt cele financiare la cele de energie, senzatia aceea de epuizare cand vii acasa si tot ce vrei este sa te intinzi comod in fata televizorului sau sa dormi. De cealalta parte a baricadei, motivatorii sunt mai putini sau poate 1 singur dar foarte important: increderea in propria persoana. Ganditi-va la colegi, prieteni care nu invatau pentru un examen sau poate nu au facut sarcinile de birou perfect dar increderea pe care o emana din momentul in care patrund in incapere pana in clipa in care s-a terminat examenul sau sedinta este atat de puternica incat nu lasa loc indoielilor, incertitudinilor sau interpretarilor. Evident ca si ei au facut niste schimbari in timp care le permite azi sa fie cine sunt dar asta pentru ca motivatorul lor a actionat mai puternic decat teama.  Depinde de tine daca vezi in schimbare o oportunitate sau dimpotriva un dusman !


 
 

0 Comments

  1. pana lucian28 octombrie 2016

    interesanta si argumentata viziune

    Răspunde
  2. […] Dar nu uita, schimbarea este o alegere ! […]

    Răspunde
  3. […] Dar nu uita, schimbarea este o alegere ! […]

    Răspunde
  4. […] Schimbarea ca alegere […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!