O noua abordare – HR Revolutionar

Citești in: 3 minute

Pornind de la întrebarea „România ce vrei sa te faci când vei fi mare?” a lui Radu Burnete, care surprinde esența proiectului Va urma, acela de a transforma România in a 10 economie a Uniunii Europene până in 2036 si de o piață a muncii marcată de migrație, trend descendent al populației si neconcordanță in mai multe arii de business intre competențele cerute de angajatori si cele oferite de angajați se desfășoară „HR Innovation Conference”.
Organizată de HR Club, un pilon important in transformarea funcțiunii de Hr de mai bine de 19 ani, conferința lansează o idee îndrăzneață oamenilor de top din Hr-ul românesc: „De ce ați fi sau ar trebui să fiți revoluționari in Hr ?”
Pentru că oamenii deștepți au nevoie de argumente pentru a se lăsa convinși au fost invitați Charles Handy, unul dintre cei mai influenți gânditori ai lumii, recompensat de Thinkers 50 cu premiul Lifetime Achievement Award și Hal Gregersen, director executiv la MIT Leadership Center și lector senior in inovație și antreprenoriat la MIT Sloan School of Business.
Charles Handy este omul care trăiește prezentul dar privește constant spre viitor. El își dezvăluie și argumentează întreaga filozofie  de viață în cartea „Second Curve”, pornind de la 2 premise:

  1. Când te simți și ești pe culmile succesului te gândești la reinventarea propriei persoane sau te culci pe laurii gloriei până când contextul nefavorabil te forțează să (te) schimbi?
  2. Cum arată organizația fluturelui și cine sunt actorii principali?

Cele 2 ipoteze se completează reciproc – o persoană are nevoie să se reinventeze chiar și când este în top pentru că secolul vitezei, al schimbărilor, noua generație nu îi garantează succesul decât pentru foarte scurt timp și un mod de a face asta este intr-o organizație de tip fluture.
O astfel de organizație nu are neapărat un sediu fix și nu are drept obiectiv principal profitul, ci să ofere societății o viață mai bună prin ceea ce produce.
Într-o astfel de companie, oamenii sunt lăsați să își exprime creativitatea, să se implice dintr-un sentiment de devotament și nu din rațiuni pur financiare, să nu le fie teamă de nimic.
Hal Gregersen completează tabloul cu câteva instrumente simple prin care oamenii pot fi mai creativi, căci nu toți avem in genă creativitatea, dar o putem dezvolta astfel:

  • Exersează timp de 4 minute tehnica întrebărilor pe o anumită problemă fără să te gândești la răspunsuri in acest interval de timp. Just ask questions!
  • Găsește răspunsuri prin observație, networking și experimentare
  • Urmărește un proces de la cap la coadă
  • Pornește de la premisa: De ce nu? și vei vedea cât de ușor pot fi demontate mituri

Pentru ca oamenii să creadă, au nevoie să vadă că se poate și cel mai simplu mod de a dovedi este exemplul personal. 3 tipuri de idei originale, made in România și recunoscute internațional au fost aduse în fața publicului:

  • Un tânăr de 17 ani – Tudor Popa, care a inventat ochelarii Mitra, special pentru a oferi siguranță nevăzătorilor în timpul deplasării
  • Casa Efden, un proiect sustenabil de construcție a unei locuințe solare inteligente, eficientă energetic și prietenoasă cu mediul.
  • O tânără de 29 ani care a demonstrat că și arta se poate transforma într-un business de succes

Concluziile se deduc usor – HR are nevoie să revoluționeze modul in care sunt priviți angajații intr-o organizație, să încurajeze inițiativele acestora punându-le la dispoziție toate instrumentele de care dispun și mai ales să construiască puntea încrederii prin susținerea inițiativelor, a libertății de exprimare, de acțiune a fiecărui angajat.
Felicitări HR Club pentru organizare, tematică, invitați și amploarea evenimentului si Eucom pentru sprijin!  Avem nevoie să schimbăm mentalități și primul pas este conștientizarea nevoii!
Lets do it together !

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!