Personal Development

Cum schimbam obiceiuri negative

In fiecare dimineața ai un anumit ritual al tau care poate consta in 15 minute de exerciții, duș, cafea, mic dejun si plecat la birou. Ajungi la serviciu – deschizi agenda pentru a vedea prioritățile aferente zilei respective. Seara îți împărți timpul intre activități casnice, familie/prieteni si înainte de culcare 20 de minute de citit. Toate activitățile conțin “deprinderi” – adică anumite aspecte pe care le faci in mod automat sau care nu sunt neapărat rezultatul unui proces decizional. Spre exemplu, când deschizi o carte sa citești nu te gândești neapărat la fiecare etapă (iei cartea de pe noptiera, o deschizi in dreptul semnului de carte, iti aprinzi lumina daca e nevoie si începi sa parcurgi textul), ci faci in mod automat pasii. După cum nici faptul ca alegi sa citești înainte de culcare in loc sa te uiți la televizor sau să faci sport nu mai este rezultatul unui proces de reflecție, de gândire după o anumită perioadă. Este doar un “obicei pe care ti l-ai format seara înainte de culcare”. 

Despre ” bucla habitudinala”  scrie Charles Duhigg in cartea sa Puterea obișnuinței adică despre “ingredientele” unei deprinderi, modul cum se formeaza din punct de vedere neurologic – influenta ganglionilor bazali; modul in care schimbam deprinderile si despre deprinderi fundamentale, adică cele care pot declanșa schimbări in lant atât la nivel individual cat si la nivelul companiilor. Cartea este presărată cu multe exemple, explicând de pilda de ce strategia de marketing la pasta de dinți produsă de Procter & Gamble a influențat peste 65% dintre americani sa se spele pe dinți cu pasta respectiva, desi nu facea nimic special fata de alte produse de acelasi tip sau de ce Febreze, tot marca P&G a devenit unul dintre cele mai puternice branduri destinate eliminarii mirosurilor neplăcute.

Mecanismul deprinderii pare sa fie același indiferent de produs – adică un semnal declanșator, o pofta înțeleasă ca anticiparea stării de bine resimțite in urma recompensei, înainte de a fi primit-o; o anumită rutina si in final recompensa.

the-habit-loop

Partea interesanta este la modificarea deprinderilor pentru ca aici intervine zona de gandire, voința sau cum scrie in carte “credința in ceva”, adica ne putem modifica obiceiurile doar schimbând rutina, inlocuind-o cu noi actiuni benefice dar durabilitatea acesteia in timp depinde de credinta, inteleasa nu neparat in sensul religios. Fara argumente clare se pare ca un eveniment șocant de tipul pierderii cuiva drag, influențează semnificativ revenirea la vechile obiceiuri.

Per ansamblu o carte ce ofera optimism celor care doresc sa schimbe obiceiuri nesanatoase si care invita la auto reflecție, fara insa a patrunde in profunzimea procesului si cu anumite exemple mai puțin relevante.

Pentru a completa informatiile din carte, iata cateva metode simple prin care poti schimba o rutina distructiva cu una constructiva:

  1. Este nevoie sa practici schimbarea dorita timp de cel puțin 21 zile, termen dovedit științific. Dă-ți timp si mai ales răbdare
  2. Notează obiceiul care te deranjează, posibilele cauze si ‘beneficiile’ rutinei actuale. Rescrie totul schimbând activitatea desfășurată cu cea pe care o consideri ca ți-ar aduce aceleași beneficii
  3. Folosește reprezentarea si imaginația ca instrumente de motivare – cum va arăta viata ta după ce te lași de acel obicei? Ce beneficii extra îți va aduce ? Poate mai puțini bani cheltuiți daca e vorba de fumat, mai puține probleme de sănătate etc
  4. Acționează asupra cauzelor care generează obiceiul negativ. De cele mai multe ori rutina nesănătoasa este un efect, partea vizibila a unui iceberg, de aceea fa-ti timp sa cercetezi cauzele psihologice pentru care alegi sa ai un obicei distructiv
  5. Folosește mediul in favoarea ta si nu invers. Daca știi, de exemplu, ca odată ajuns acasă, te vei instala in fata televizorului si vei ciuguli diverse snacksuri, cel mai bine ar fi sa nu le cumperi, ca sa nu le ai la indemana si eventual sa faci 15 minute mișcare. Treptat se va instala acest nou obicei
  6. Un sfat mai puțin obișnuit dar eficient mai ales dacă nu găsești motivatori intrinseci suficient de puternici ar fi sa plătești un prieten de fiecare data cand te prinde revenind la obiceiul nesănătos. Mai multe detalii aici.

Obișnuința este asociata zonei de confort, de aici si dificultatea de a schimba chiar si ceea ce ne face rău sau ne aduce prea puține beneficii pe termen lung.

Dar nu uita, schimbarea este o alegere !

maxresdefault

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s