Platforma de joburi versus agentia de recrutare versus Linkedin

Citești in: 4 minute

Câți dintre voi au auzit de Coca Cola ? Dar de Volkswagen ? Dar de Manier ? Dar de „Macaraua.r” SRL? De primele 2 sigur, de a treia putini (dar fac genti super si habar nu au ca le fac reclamă) si de a patra nimeni (numele este fictiv tocmai pentru a nu se simți nimeni lezat dar ideea ați prins-o)  😉

Dincolo de activitatea prestată, care aduce cu sine și un grup țintă mai mare sau mai mic, este de fapt puterea brandului. O putere care se construiește in ani si se menține destul de ușor dacă nu comiți niste erori grave sau nu au loc incidente teribile, de exemplu in industria aeriană unde orice pilot își pune amprenta asupra imaginii unei companii.

Brandul puternic atrage câteva facilitați- atât in partea de negociere cât și în zona de resurse umane, spre exemplu în recrutare. Șansele sunt mult mai mari să îți mărești baza de date cu candidați intr-o lună cât alții intr-un an, să iei pe cel mai bun om de la o companie mai micuță daca ai un nume pe piață.

Pe de altă parte, din perspectiva recrutării ai mai multe alternative mai mult sau mai puțin clasice:

Platforma de joburi
Agenția de recrutare
Linkedin

Sunt și mai multe dar în acest articol vom discuta strict despre cele trei.

1. Platforma de joburi

Că se cheamă Hipo, Ejobs, Bestjobs, Indeed, Myjob (le-am enumerat pentru că sunt cele mai cunoscute, a nu se înțelege că nu apreciez și calitatea serviciilor altor platforme) etc, platforma de joburi este instrumentul cel mai ușor de folosit. Efortul este semnificativ în etapa de formulare a anunțului, după aceea lucrurile se simplifică, curg aplicațiile și grație îmbunătățirilor aduse de fiecare platformă, poți face diverse filtre în privința candidaților, poți exporta baza cu cei mai buni, clasifica cvurile acestora și transmite diverse mesaje candidaților samd. Utilitatea unei platforme se observă atât pentru clienții premium cât și pentru cei mici, care nu au o bază de candidați numeroasă, care nu au credibilitatea sau puterea brandului pe care o au acești intermediari. Dezavantajul provine din aplicațiile unor oameni care nu se potrivesc deloc sau chiar au alt domeniu de activitate decât poziția pentru care aplică. Viceversa, așa cum și candidații aplică în mod uzual pentru joburi în Cluj să zicem și primesc în mod repetat vreo 4-5 anunțuri și din București. Asta înseamnă muncă suplimentară pentru care poți fi sau nu plătit – dacă ești plătit la om angajat ghinionul tău.

2. Agenția de recrutare

Dacă ești o firmă care produci și ai nevoie și de alt personal decât varianta cu facultate și certificate sau ești în call center și ai fluctuație mare de personal sau așa crezi tu că rezolvi mai rapid, apelezi la agenția de recrutare. Da, ai nevoie să știi să faci un contract sau să ceri suportul colegilor de la juridic pentru asta. Ai bătut palma, ai dat indicațiile firmei de recrutare și aștepți lista scurtă. Partea plăcută este timpul economisit prin faptul că îi vezi pe cei mai buni, că va dura mai puțin pentru că ai stabilit în contract un termen limită de primire a profilelor, că agenția dispune de expertiza necesară, poate mai bine decât tine la capitolul de testare a candidaților. Dar partea mai puțin plăcută este când dai peste un reprezentant al agenției care este incapabil să aibă o viziune de ansamblu asupra proceselor din firma ta și aplică un proces identic de recrutare, inclusiv la întrebări sau când tu nu știi cum să îi explici sau uiți să îi zici că vrei un om dinamic, perseverent, nu doar cu 5 ani de experiență. Așa te trezești cu câțiva indivizi care nu au înțeles despre ce e postul, se presupunea că sunt dinamici, întreprinzători și de fapt sunt liniștiți, exagerat de supuși, te informează și de ascuțitoarea lipsă samd.

3. Linkedin

Cea  mai des utilizată în special in zona de IT, platforma este o mină de aur în privința networkingului. Cum socializarea este la mare modă, Linkedin tinde să devină un Facebook puțin mai elevat, în sensul în care se împărtășesc păreri, articole faine și ai acces la o analiză de competențe pe gratis, doar să vrei să o faci. Avantajul este că poți compara din start competențele  dar mai ales potențialul pentru postul tău cu istoricul profesional al persoanei, că ai acces si la top management pe care nu îl găsești prea des pe platformele de joburi, că ai referințe gratuit prin intermediul „endorsement-urilor” sau recomandărilor. Dezavantajul este costul – nu poți accesa profilul sau transmite mailuri fără a fi un anumit tip de client, neîncrederea pe termen lung pe care riști să o ai dacă oferta ta nu îl prinde pe candidat. De exemplu dacă vrei să ofertezi un manager de la concurență și ți-ai ales Linkedin ca metodă de headhunting, ar fi bine să știi clar înainte cât câștigă persoana respectivă, cam ce apreciază la un loc de muncă și ce beneficii are, altfel la o doua încercare de acest gen, s-ar putea să fii considerat neserios și de ce nu, angajatul chiar să transmită mai departe contraoferta cu care l-ai „ademenit”.

Cazul cel mai fericit ar fi să le folosești pe toate, dar cu moderație și în funcție de tipul de profil căutat și de buget. Iar dacă angajatorul îți răspunde că nu are bani, demonstrează-i cu cifre cât te costă să angajezi doar pentru headcount și cât te costă plecarea noului angajat după 3 luni in cel mai bun caz.

 
 
 
 
 
 
 

Lasă un răspuns

Scroll to top
%d blogeri au apreciat: