Dincolo de semnificatia religioasa, Craciunul este un moment de sarbatoare, in care iubirea, armonia si bunatatea sunt sentimentele / starile predominante. E ciudat daca stam si ne gandim ca astfel de sentimente ii cuprind pe unii doar in apropierea Craciunului, de parca ar exista un buton de play si stop in minte, ca si cum aceste simtaminte ar fi medicamente – „a nu se depasi doza zilnica recomandata” sau „consumul in exces poate dauna grav sanatatii”. „Excesul” tine de obicei cateva zile si „normalitatea” ii ia locul „magiei”.
In aceasta perioada de magie practicam „recunostinta”, daca nu stiti – ea este „prietena interesului interesat”, adica gasim loc de „multumesc” sau orice forma de apreciere pe care pana acum le-a tinut varul Alzheimer ascunse. In acest sablon se inscriu si cadourile, voucherele cadou si alte lucruri de genul. Iar companiile se inscriu si ele in acest sablon, consecinta este – furnizorii se aprovizioneaza cu cateva luni inainte, cei cunoscuti isi permit sa creasca semnificativ preturile, buyerul din firma ta „explodeaza” de la presiune- livrare la timp, incadrare in buget, produse de calitate etc. Dar in tot acest joc de negociere exista un singur sentiment pur – bucuria unui copil cand primeste un cadou, cand da mana cu Mosul.
De aici si reorientarea firmelor in ultimii ani de la cadouri identice pentru toti angajatii spre varianta personalizata si mai ales spre copii. Din ce am vazut, ce am auzit variantele de recompensare a angajatilor de-a lungul timpului au fost:
- Petrecere de Craciun achitata de companie in combinatie cu Secret Santa, pentru care angajatii sunt responsabili de cadouVouchere cadou – la spa de exemplu sau la diverse firme de imbracaminte, la Ikea etc
- Cosuri cu produse – de regula varianta traditionala cu vin, cozonac, decoratiune de Craciun etc
- Bilete la teatru, film, concert
- O carte standard sau daca este o companie mica in care managerul isi cunoaste toti angajatii, o varianta personalizata
- Diverse chestii haioase sau inedite de exemplu pe acest site nemtesc
- Petrecere pentru copii in combinatie cu un pachet cu dulciuri, jucarii
- Pachete pentru copiii angajatilor in functie de varsta, pana la un anumit nivel de varsta
- Diverse gadget-uri – puteti gasi cateva chestii faine pe Red5
- Bonusuri de Craciun
Conform Ziarului Financiar si analizei facute anul trecut, bonusul poate atinge valoarea unui salariu lunar. Intrebarea esentiala este de fapt: Ce dimensiune are compania ? Oricare dintre variantele de mai sus este potrivita intr-un anume context si in masura in care aveti o companie mica, pana in 50 de angajati, sunteti in acelasi sediu si va cunoasteti foarte bine, optati pentru variante personalizate. Spre exemplu unei proaspete mamici poate ii este mai util un cadou cu diverse obiecte destinate nou-nascutului decat un cos cu dulciuri sau colegului pasionat de tehnologie ii prinde mai bine un gadget decat un bilet la teatru etc.
Unul dintre cele mai bine primite cadouri de catre orice angajat sunt zilele libere. Indiferent de situatia materiala sau de cea personala – cateva zile libere acordate de firma, extra celor legale, inseamna de fapt o mai buna planificare a cumparaturilor, cadourilor, vizitelor si in final sa ne bucuram in mod real de Craciun, sa facem loc sentimentelor de bunatate, armonie si iubire in mod natural, nu doar pentru ca vine 25.12, vedem luminite si brazi impodobiti si colindele sunt la mare cautare.
Sa vina magia Craciunului peste voi, angajati sau angajatori si sa va tina cel putin pana la Craciunul urmator !
🙂