Diferenta intre cele mai cautate abilitati si cele mai apreciate comportamente

Citești in: 3 minute

Ne mirăm destul de des de ce aplică o persoană la mai multe joburi, cu atât mai mult dacă are cât de cât experiență pe oricare dintre ariile pe care aplică. Explicații privind motivația putem găsi de la necesitatea de a-si plăti facturile până la părăsirea locului actual de muncă, din diferite motive precum cele enumerate în articolul De ce pleaca angajatii ?

Dar privind dintr-o perspectivă diferită întreaga situație, ne putem întreba dacă și noi ca angajatori, recrutori nu contribuim la situația menționată. Cum am putea face asta? De exemplu prin abilitățile menționate într-un anunț.

  • Excelente abilități de comunicare
  • Atitudine proactivă
  • Flexibilitate, dinamism

Dacă vă uitați pe orice site de joburi, 80% dintre anunțuri conțin aceste „avertismente” – și țigările au același mesaj – „fumatul ucide” pe oricare pachet, chit că e Marlboro, Dunhill samd.  Diferența este că efectul unui pachet de țigări asupra sănătății este același, indiferent de marcă în timp ce anunțurile cu abilitățile generale, de tipul celor de mai sus, sunt interpretabile. Candidații au aplicat „logica” țigărilor, de ce ne mai mirăm că aplică simultan la mai multe joburi din aceeași companie?

Să detaliem puțin:

Abilitățile de comunicare – în afară de situația în care persoana se naște cu un handicap, (ceea ce e grav și constituie un subiect sensibil pentru viitorul adolescent) toți învățăm cuvinte, semne și vorbim. Între comunicare și vorbire este o mare diferență, prima implică și un interlocutor, ceea ce duce la o altă calitate: capacitatea de a lucra în echipă pe care recrutorii o preferă destul de mult, de regulă pentru posturile de același tip pe care sunt mai multe persoane angajate.

Revenind la comunicare, cum se traduce din punct de vedere comportamental: persoana comunicativă împărtășește cu ceilalți informații despre activitatea lui/ei. Reformulează angajatorul – la mine în companie, abilitatea de comunicare este să stai permanent în fața calculatorului, să stai conectat tot timpul și să răspunzi rapid solicitărilor clientului oricât de dificile, aberante, oricum ar fi ele și completează alt angajator: la mine comunicarea înseamnă să îmi spună tot ce mișcă, tot ce face el, tot ce fac ceilalți subalterni în timp ce un al 3 lea se referă la comunicare ca o metodă de a câștiga încrederea clientului și de a-i vinde produse, adică comunicare= persuasiune. Deducem că această noțiune de comunicare este atât de vastă încât oricine este un bun comunicator dacă nu și-a greșit compania.

Atitudine proactivă – este cea mai căutată pe Internet după flexibilitate. Proactiv este să preîntâmpini niște situații gândindu-te că ar putea să se întâmple deși nu există semne clare. Să vedem și diferențele de comportament – angajatul X vine la birou cu 1 oră înaintea șefului, îi aranjează în pagină, format prezentarea pentru întâlnirea de la 10 cu clienții, îi face ordine și pe birou. Angajatul Y prinde un pont că un client vrea să cumpere o cantitate considerabilă dintr-un produs pe care îl comercializează și firma sa și își programează o întâlnire să dea lovitura. Angajatul numărul 3 își ia de lucru de sărbători pentru ca să dea bine la evaluarea anuală care se apropie. Toți sunt proactivi – în felul lor.

Flexibilitate, dinamism – este cea mai dorită abilitate, mai greu cu traducerea ei. Angajatorii se așteaptă să faci genuflexiuni, flotări cât cuprinde și șpagatul așa de perfect încât să îi iei locul lui Simone Biles din lotul american de gimnastică.

images-5

Just a joke – sunt angajatori care înțeleg prin flexibilitate și dinamism – găsirea de soluții în situații mai dificile de exemplu găsirea unui furnizor nou când cel care livra pentru firma respectivă a oprit producția pentru o anumită perioadă de timp. Pentru un alt angajator cele 2 calități se pot referi la a fi pe placul lor ca personalitate – un manager rigid care va cere persoanei de la HR să publice un astfel de anunț vă așteptați să primească cu brațele deschise un nou angajat care vine cu idei inovatoare, cu o viziune total diferită? In cel mai bun caz dinamismul este cât de repede îți miști silueta la vocea care tună și fulgeră a șefului.

Ce vreau să spun este că pentru fiecare abilitate există o definiție personalizată a comportamentului și cel care scrie anunțul de recrutare trebuie să aleagă – fie oferă mai multe detalii despre comportamentul așteptat, fie își asumă riscul unui CV trimis și la el și la colegul său și „comunică” cu colegul său despre ce job i se potrivește mai bine candidatului. În plus orice candidat poate fi excelent comunicator, flexibil, dinamic și cu atitudine proactivă – depinde de standard și context.

🙂

* Legea drepturilor de autor in locul plagiatului !

* Brandurile de țigări enumerate sunt strict orientativ și rolul menționării lor nu este  nici de publicitate nici ca exemplu negativ

* Simone Biles este cea mai bună gimnastă din lume în 2016, multiplă medaliată olimpică

* Pozele sunt de Aici si Pinterest

 

Lasă un răspuns

Scroll to top
%d blogeri au apreciat: