De ce nu mai sunt targurile de joburi utile pentru employer branding

Citești in: 3 minute

Ieri am fost la o conferință faina organizata de  Great Hrs Community pe tema atragerii fortei de muncă în companie si regina balului dacă pot spune așa, a fost employer branding. Fie că vrei sa atragi tinere talente, fie că vrei sa pastrezi angajații, cel mai important e să faci employer branding. Sunt companii care utilizează marturii video ale tinerilor care au început acolo, (de exemplu Luxoft), alții diverse campanii, evenimente de tip open days si inca o mare parte dintre angajatori – participă la târguri de joburi. Nu au fost aduse in discutie la conferinta de ieri, dar din punctul meu de vedere targurile de joburi nu mai par o varianta viabilă pentru employer branding. Dintre motive as enumera câteva:

  • În primul rând costurile – de la închiriere spatiu, amenajarea acestuia, produse de protocol daca organizezi tu sau taxa de participare până la materialele promoționale tipărite (pixuri, carnetele), transportul personalului dedicat dacă participi. Dacă ești în aria fericita a multinaționalelor, vei spune că pentru câteva sute de euro, chiar merita „sa fii vizibil”. Dar uiți de ceva important- resursă umană alocată ar fi fost mult mai productiva decât să stea 8 ore în fața unui ” ghișeu” si sa zâmbească „forțat”. Si te asigur că nici cea mai frumoasa prezentare a companiei nu va ajuta căci publicul tău țintă nu a fost ” ‘atins’, dacă îl „pasiona” compania ta, îți trimitea un CV online. Pentru o companie de renume, târgul de joburi este ca si cum l-ai „închiria” o zi pe printul Harry și l-ai îmbraca apoi în cerșetor să vezi dacă îl recunoaște lumea și eventual contribuie cu ceva la bugetul tau, poți răscumpăra prețul plătit pentru el.
  • Dacă și competitorii tai direcți participă la același târg de joburi, ce vrei să măsori? Câti oameni au trecut pe la standul tau si l au ratat pe al lor? Pe bune cu ce te diferențiezi? Sa nu mi zici ca aduci ciocolata in loc de pixuri 🙂
  • Câți dintre cei care îți lasă CVul reprezinta un candidat pe care l ai angaja mâine? Pai…trebuie să bagi toate cvurile în baza de date si de mâine să faci filtre selecții etc.( Bine că s a renunțat la hârtie și se merge pe varianta electronica, ca înainte colectai gunoi la propriu, distrugeai indirect mediul si nici rezultate wow n aveai). Ideea e ca a-ti îmbogăți baza de date cu câteva sute de cvuri după un astfel de târg nu este de folos cât timp muncești de mai multe ori – să ștergi dublurile căci sigur au mai fost și în alți ani, să le vizualizezi pe toate astfel încât să alegi măcar câteva pentru pozițiile tale. Citeam o carte de HR, în care scria că pentru a obține 20 de cvuri bune, trebuie să ai cel puțin 150 de aplicanti (demonstrat cu studii, nu doar părerea personală a autorului). Deci dacă, după ce ai scanat cvul persoanei respective, nu ai un tool care să facă automat o triere, o alocare pe posturile disponibile sau măcar o repartizare la talent pool, dacă e cazul, no makes sense să bați drumul la târg.
  • Ce poziții ai si ce varsta targetezi care să merite târgul? Să zicem că ești o companie de IT si vrei sa aduci suflu nou la tine în companie. Stand in fata ghiseului, discutând puțin cu candidatul (dacă ai timp și  nu e coada), crezi ca ai dat lovitura? Oamenii ăștia sunt vânați online la fiecare 5 secunde, deci pana te uiți tu pe cvul lui și îl chemi la interviu, se angajează de sute de ori. Dacă nu ai nevoie de personal pentru care calculatorul nu este la ordinea zilei, nu îți pierde timpul.
  • Vânzarea cea mai buna este cea personalizata, dacă modul de a evidenția valorile companiei tale este mergând la un târg de joburi, atunci ori nu faci employer branding, ori oamenii tăi nu sunt creativi ori nu isi cunosc bine compania.

Construirea brandului de angajator se face în timp, cărămidă cu cărămidă, având un fundament solid – o cultura organizațională in care valorile se respectă și se aplică, iar cei mai buni ambasadori, cum se menționa si in conferinta celor de la Great Hrs Community, sunt propriii angajati.
Sa facem din creativitate o competenta obligatorie la angajare!
Dacă îți place articolul dă-l mai departe, să aibă și alții parte 🙂
*Respecta legea dreptului de autor în locul plagiatului

0 Comments

  1. thepowerparty2 octombrie 2018

    Oana, multumim pentru acest articol! Noi vom lansa in curand un blog al site-ului comunitatii. Poate putem lega ceva pe partea asta – sa share-uiesti acolo niste articole/postari de-ale tale sau alte resurse potrivite pt comunitate, actiuni care, bineinteles, imi doresc sa te ajute si pe tine cu promovarea acestui blog in comunitate. Daca iti place ideea sau ai altele, da-mi un semn 🙂 Mi-ar face placere sa ne auzim
    Alina Anghel – Co-Fondator Great HRs Community

    Răspunde
    1. hrpassion2 octombrie 2018

      Da Alina Ținem legătura

      Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!