Experimentul
Dragii mei,
Astăzi imi doresc sa va introduc in universul psihologiei, stiinta care studiază mintea și comportamentul uman. Avem două grupuri de subiecti, iubitori de muzica, in mod unanim fani ai lui Andre Rieu, cu media de vârstă de 33 ani si fara probleme de auz (au fost testati înainte). Ei vor fi distribuiti în mod egal in doua sali de concert, identice ca aspect si se vor bucura timp de o ora si jumatate de concert. Diferenta între cele 2 grupuri va fi data de sonorizare si video: intr-una din sali se vor folosi boxe Davis Acoustics, boxe de perete Indiana Line, ecran de proiectie cu videoproiector Optoma, amplificator de putere Electrocompaniet. Excelenta sunetului este dată si de faptul ca videoproiectoarele Optoma includ sisteme multicanal Indiana Line și Davis Acoustics.
Toate echipamentele provin de la AV Sound Company, care distribuie pe platforma online AVmall peste 30 de branduri de top din lume Hi-Fi și High-End. O parte din echipamente vor fi disponibile si in noul showroom audio-video AVmall.
In cea de-a doua sala se vor folosi echipamente audio si video de la un furnizor normal, fără un renume în piata de profil. Subiectii se vor reuni dupa o oră și jumatate sa discute despre cel mai nou concert al lui Andre Rieu si despre cum s-au simtit în timpul acestuia. Scopul experimentului este sa verifice daca exista o corelatie intre nivelul de stres si sistemele de sonorizare si video, cand sunt sub nivelul asteptarilor, avand drept numitor comun solistul preferat. Tuturor celor care ies la sfarsitul concertului cu zambetul pe buze li s-a promis un abonament pe 1 an la toate concertele lui.
In timpul spectacolului
Ne aflam in sala 1, cu echipamentele AVmall. Pe chipurile oamenilor se citesc extaz, incantare, fericire, inspirație.
E normal, spectacolul vizual dar mai ales cel auditiv sunt sublime. Sunt oameni care au inchis ochii de placere si traiesc momentul. Până si eu, cea care am organizat experimentul, am senzația ca intreaga orchestra este langa mine, sunetele sunt redate cu o claritate incredibilă si îmi mangaie urechea, basul este clar, puternic, controlat si bine temporizat iar reverberatiile salii ma fac sa tremur ușor de emoție.
Imi iau o pauză de 30 minute, pentru a iesi din starea de emoție și pentru a intra in sala 2. Intru cu acelasi tonus pozitiv, dar nu sunt la fel primita.
Remarc deja că 10 oameni s-au ridicat si au plecat deja dupa 30 minute, sunt mai mulți care stau cu mainile la urechi, cativa butoneaza pe telefon si multi au priviri incruntate desi rulează fix acelasi concert. Ii inteleg, imaginea este usor tremurata iar sunetul nu este la nivelul asteptarilor. Sistemul de sonorizare accentuează frecventele inalte creând un sunet subtire, strident, care imi zgarie timpanul si imi e clar ca vine din boxe, unele total neprofesioniste. Dinamica înregistrării nu capteaza detaliile, nuantele sau schimbările de ritm si singura emotie pe care mi-o trezesc este să fug si eu cu celelalte 10 persoane din public. Rezist totusi pana la final si pregatesc terenul pentru discuții si instrumentele de testare.
Un concert bipolar
Cele 2 grupuri s-au reunit si pe baza intrebarilor mele încep sa discute. Oricine i-ar asculta ar avea senzația ca au fost la 2 concerte diferite, „bipolare”, daca e sa ma exprim in limbaj psihologic. Deja cei mai aprigi dintre ei l-au catalogat „ca are halucinatii” pe un domn la 40 si ceva de ani, care descrie plin de pasiune si inflacarare „concertul vietii, o simfonie de sunete perfecte”.
Folosesc si bateria de teste si constat, așa cum ma si așteptam, ca expunerea la același stimul, in cazul nostru concertul lui Andre Rieu are efecte diferite in functie de calitatea imaginii, dar mai ales sistemul de sonorizare. Nivelul de stres a crescut direct proporțional cu creșterea intensitatii sunetului, distonat fata de cel real si cu nivelul asteptarilor de la concertul preferat.
Deci, cine spune ca muzica relaxează mereu? Secretul relaxarii sta de fapt in sistemul de sonorizare!
*Superblog 2018
- Youtube, poze Pixabay si poze sponsor inclusiv de pe Facebook
[…] Superblog, am scris un articol fain despre importanta unui sistem de sonorizare profesionist (Cine spune ca muzica relaxează mereu?) în relație cu nivelul de relaxare oferit de concertul preferat. Dacă veți citi articolul, […]