Dorințele simple ale unui angajat cu ocazia Crăciunului

Citești in: 4 minute

Statistica beneficiilor de Crăciun

Prima dată am aflat de pe site-ul Startup Cafe ca BestJobs a realizat un sondaj de opinie pe 366 de companii si prima concluzie este ca doar 3 din 10 angajatori vor acorda prime în bani angajatilor în acest an, în timp ce 20% vor acorda tichete cadou si alti 15.5% produse specifice de sărbători. De asemenea am aflat ca 3 din 5 angajatori organizează petrecere de Craciun anul acesta. Sondajul a fost expus și pe site-ul Ziarul Financiar si cam pe toate publicațiile interesate de soarta angajatilor.

L-a întrebat cineva pe angajat ce vrea?

 

Lăsând la o parte faptul că numărul de companii participante la sondaj nu este atât de mare încât să pot spune cu mâna pe inimă că aceasta este situația la nivelul întregii țări (pentru cei carcotasi – asta nu înseamnă ca nu recunosc meritele celor de la Bestjobs, dimpotriva chiar ii felicit pentru proiect) mă întreb și eu când vom scapa de „meteahna” de a oferi angajatilor chestii standard, despre care nu stim daca si le doresc sau cat le sunt de utile. Astfel, pachetul uzual de actiuni si beneficii in corporații cu ocazia Craciunului consta in: petrecere tematica de Crăciun pentru adulți si la unele companii si pentru copii, un cos cu produse sau tichete cadou si / sau chiar prime in bani, impodobirea bradului, donatii în văzul lumii sau discret si destul de rar zile libere platite intre Craciun si Revelion.

PhotoEditor-20181211235234

Dupa cum vedeti am menționat sintagma pachet uzual, asta pentru ca majoritatea companiilor, indeosebi cele mari au același standard si personal sunt dezamăgită. Cu alte cuvinte toti oamenii de HR gandesc la fel si vine întrebarea mea: toti angajatii sunt la fel? Daca punem pe cei dintr-o companie de productie si una de outsourcing sau una de IT si una de publicitate, avem aceeasi tipologie de angajați? Eu personal zic ca nu si nu prea inteleg de ce se fac sute de sondaje anual pe tema satisfactiei la locul de munca si nici macar unul despre ce vor angajații sa primeasca de Craciun.

IMG_20181212_000134.png

I-ați intrebat dragii mei colegi daca vor sa primeasca acelasi cozonac, acelasi vin, aceleași rulade samd în fiecare an? Sau daca au chef, disponibilitate sa participe la vesnica petrecere de Craciun, la care, in unele companii se ajunge să se plateasca consumatia din buzunarul propriu? Sau daca nu cumva s-au săturat să primeasca agende, calendare, pixuri pentru anul următor?

Pledoarie pentru originalitate

Nu, nu va cert dragii mei HR-isti, pentru ca stiu cat de greu este sa fim la mijloc, sa vrem sa împacam pe toată lumea si cand iese, să nu ne laude nimeni, iar cand nu iese, să ni se sparga toate in cap.

IMG_20181212_000930.png

Ceea ce vreau sa spun este ca avem nevoie sa facem altfel HR-ul – cu sufletul, cu deschidere spre comunicare, spre originalitate. De ce sa dam mii de euro pe o petrecere de o seara, de cateva ore in care vin 60 % din angajati, daca nu suntem convinsi ca asta isi doresc? De ce sa le dam același pachet standard cu cozonac, vin, rulade, portocale, Mos Craciun de ciocolata etc fara sa ne raportam la situatia persoanei in cauza? Pentru angajatul cu 2000 euro salariu, cosul poate fi o chestie de care uita imediat ce a primit-o, pentru cel din fabrica poate fi „mana cereasca”, mai ales dacă mai are 4 copii acasa. Haideti sa fim creativi, sa imprumutam din spiritul Crăciunului bucuria, aplecarea spre nevoile celuilalt si deschiderea spre comunicare si sa vedem: cati angajati isi doresc cu adevarat petrecerea de Crăciun si cati ar renunța la ea pentru un banut in plus, adaugat la prima sau cati ar da agendele si alte produse stas pentru unul personalizat?

photo-1482874478989-aaf30c03fe37

Stiu ca sunt aspecte legislative, deduceri de taxe si alte chestii de genul care ajuta compania si ne împiedică sa avem prime in bani semnificative pentru angajati, dar mai stiu ca unii dintre noi avem poziții de manageri de HR, HR Business Partneri si vreau sa cred ca putem influența mersul companiei si soarta angajatilor nostri. Cu capacitatea noastră de influencer, cu argumente raționale si mai ales cu o atentie sporită la nevoile angajatilor nostri, putem schimba organizatia si satisface dorintele lor simple.

Dorințele simple ale unui angajat cu ocazia Crăciunului

Daca va întrebați care sunt dorintele simple ale unui angajat cu ocazia Craciunului, va ofer lista de mai jos in care veti observa că prima de Crăciun este doar steluța din varful bradutului:

IMG_20181212_003529

  • O prima de Craciun pentru a-si cumpara lui si celor dragi ce ii place
  • Dorinta de a simți cu adevarat sărbătoarea Crăciunului si la birou, nu sa fie „agasat” din toate partile de rapoarte, inchidere de an, proiecte cu termen de predare „ieri”
  • Dorinta de a ajunge mai devreme acasă, in loc sa stea peste program sa termine zecile de rapoarte, situatii, să devina un pachet de nervi din cauza traficului si un soi de Scrooge pentru cei dragi
  • Dorinta de a avea un program diferit de lucru de sărbători pentru a evita sa se ia la intrecere in cărucioare cu cumpărături seara tarziu
  • Dorinta de a fi bun, glumeț, cu inima deschisa cu colegii, în loc să ii invidieze si chiar să ii vorbeasca de rău pe la spate pe cei care au facut cererea de concediu anuală mai devreme decat el
  • Dorinta de a fi cu cei dragi acasa intr-o atmosfera relaxata si nu tensionat din cauza telefoanelor de la serviciu sau dorinta de a fi primit cu bratele deschise, pentru ca, si cei mai workhaholici dintre noi au nevoie de iubire si nici cel mai răsunător succes profesional nu poate compensa lipsa acesteia
  • Dorinta de a primi cadou personalizat pentru ca si contribuția este unica in companie
  • Dorinta de a fi felicitat sincer, calduros de manager pentru activitatea din cursul anului in locul unei simple felicitări cu „Sărbători fericite”

Toate aceste dorințe conduc spre o concluzie simpla: colaborarea stransa intre manageri si angajati, concentrata pe găsirea unor soluții de planificare a sarcinilor absolut necesare, de eliminare a rapoartelor inutile, de organizare a echipei astfel incat perioada sărbătorilor de iarna să nu devină un factor de stres, griji pentru angajați, dar și pentru manageri. Si toate acestea cu mediere din partea noastră, oamenii de HR care transformăm organizații si suntem pionierii schimbarii. Voi ce dorințe simple aveti ?

 *Poze Pixabay si Pinterest* Spune NU plagiatului si respecta Legea Drepturilor de autor

0 Comments

  1. Pauna Oana15 decembrie 2018

    Cu siguranta cel mai bun articol pe care l-am citit in ultima vreme cu si despre angajati! Felicitari! Asta ne dorim, exact ceea ce zici.

    Răspunde
    1. hrpassion15 decembrie 2018

      Mulțumesc mult pentru aprecieri!

      Răspunde
    2. Lars17 decembrie 2018

      Ce facem cand compania ofera : prima de Craciun, tichete cadou, cadou, zile libere intre Crsciun si Revelion si petrecere de Craciun??? Poate sunt prea multe? Ce parete ai cand iti vine un angajat si-ti zice cs el nu vine la petrecere, dar de ce sa nu-i dai contravaloarea meniului?
      E deja lipsa de respect fata de angajator si imi da senzatie de greata.

      Răspunde
      1. hrpassion17 decembrie 2018

        Lars clarifica întâi ce îți dă senzația de greață – faptul că angajatul a cerut contravaloarea meniului? Scuza-ma, dar eu personal nu am înțeles. Dacă compania le oferă pe toate, cinste ei ! Nu un comportament singular dictează modul de raportare la aceste beneficii, ci dacă mai mult de jumătate din angajati ar avea acest comportament. Atunci compania ar fi îndreptățită să facă un sondaj de opinie să vadă unde este problema- este valoarea primei prea mică, are de-a face cu angajati care preferă să ‘socializeze strict” la job si atat, sunt anumite beneficii în plus, este o nemulțumire generala sau doar la nivelul unui singur departament etc ? În plus trebuie făcută comparația cu competitorul – dacă reduc numărul de beneficii sau nu mai fac petrecere dar măresc prima de Crăciun, cum imi influențează fluctuația personalului sau gradul de satisfsctie al angajatului fata de compania la care lucrează? Este pe termen lung o mișcare buna sau imi grabesc angajații să fugă la competiție? Rezumând, contează nr, pozițiile, contextul celor nulemultumiti.

        Răspunde
  2. poana15 decembrie 2018

    Cu siguranta cel mai bun articol pe care l-am citit in ultima vreme cu si despre angajati! Felicitari! Asta ne dorim, exact ceea ce zici.

    Răspunde
  3. Larisa17 decembrie 2018

    Daca ar citi un angajator acest articol….

    Răspunde
    1. hrpassion17 decembrie 2018

      N are de ce sa o ia cineva personal, e importanta creativitatea in HR pentru a-ti tine angajații aproape.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
error: Content is protected !!