Berea cu aroma manageriala
Am baut doua beri cu vecinul meu Ion. Stie el o carciuma draguta la noi în cartier si a insistat să ma cinstească cu ocazia promovării in functia de „Manager”. Localul micut, cochet si cu multe sortimente de bere m-a atras ca un magnet, dar dialogul nostru m-a dat pe spate.
– Ma bucur mult ca ai acceptat sa ne vedem. Stiu ca tu ești pe resurse umane si am nevoie de cateva sfaturi. Acum sarbatorim, ridica el vocea cu emfaza, ca m-au facut manager acum 3 saptamani ! Si nu orice fel de manager, ci peste 20 de oameni! I se umfla pieptul de bucurie spunand asta.
– Oho! Felicitari! Intr-adevar merita sarbatorit! Cum te simți? Esti pregătit pentru o astfel de provocare?
– Mulțumesc din suflet! Da, mi se pare chiar ușor!
– Bun asa, esti printre puținii care sunt asa relaxati la o prima poziție de conducere ! E un lucru bun, vei avea nevoie de aceasta atitudine mai ales cand vei intampina dificultati!
– Ce poate sa fie asa dificil? Am mai fost eu sef in tinerete cand lucram ca „manager” la magazinul cu de toate. Câteva indicatii pe ici, pe colo, disciplina, munca multa, autoritate cand e nevoie si rezolvam !
– Cred ca de data asta nu va fi asa de simplu! Gândește-te ca sunt 20 de caractere diferite de gestionat, cu nevoi variate, responsabilitate nu gluma.
Ion se pregătește de cariera vietii sale!
– Da asta asa e, dar uite mi-am cumparat niste carti de „leadershop” si negociere. Uite 25 de cărți recomandate de o publicație străină: Business Insider
– Leadership cred ca ai vrut să zici ! Da sunt foarte bune ! „Getting to Yes” am citit-o si eu!
– Asa Da! Ledership da ! Am inceput acum un an cursurile de engleza dar mai am ceva până voi fi brici! În plus am cerut sa fiu trimis la un curs de public speaking, sa le vorbesc corespunzător angajatilor mei ! Oricum daca nu ma asculta, va fi vai si amar de ei, dar măcar să stiu cum pun problema!
– Nu e o idee rea un astfel de curs, mai ales dacă ai emoții cand vorbesti în fata unui public. Dar de ce zici ca va fi vai si amar, te-a suparat cineva cu ceva?
Ion cu gandul la primele decizii manageriale
– Nu, dar mie îmi place sa dețin controlul, sa se facă lucrurile cum vreau eu si nu tolerez obiectii. Se vede că am făcut armata! Îmi zice făcând cu ochiul si zambind cu subinteles. Scot si eu un zambet stângaci, de complezență. Voiam sa te intreb cum se procedeaza să dai afară un angajat? Sau mai bine zis, să-l fac sa plece?
– Esti chiar simpatic vecine Ion! Nici nu ai incalzit fotoliul de sef si vrei sa concediezi deja? Nu ti-a intrat in gratii domnul sau doamna pesemne!
– N am ce face, sunt nevoit. E un tip, care mi-a fost coleg când lucram ca inginer proiectant la fabrica de textile. Mereu era cu un pas inaintea mea si intr-un an am ratat si posibilitatea avansării sau mai bine zis mi-a furat-o el ! Tare mi-e ca si aici îmi va face vreo figura, ca le are pe astea cu cuvintele frumoase, diplomate si ma trezesc iar un „angajat prăpădit”!
– Vecine draga, zic sa nu te pripesti. Intai pune de o întâlnire cu toata echipa, vezi ce face fiecare angajat, apoi one to one. E nevoie si de o evaluare de performanta si apoi iei o decizie.
– Ce complicat si de durata este! Nu pot aștepta atat, i-am promis unei foste colege ca ii ofer postul si nu pot să aman. Plus ca are studiile necesare, e deșteaptă, experienta o capătă ea cu timpul ! Deci cum procedez?
– Nu ai variante ocolitoare, mai ales dacă baiatul asta si-a făcut treaba. In plus, nu ar fi etic !
– Eu sunt corect de fel, dar acum nu isi are loc etica in discuție! Trebuie sa o rezolv urgent ! Atunci sa fac o evaluare a posturilor si sa cer crearea unui post suplimentar, pe care sa o aduc pe ea. Ce zici, merge?
– Este de discutat cu managerul tau si cu colegii de la HR, mai ales daca nu s-a marit volumul de activitate. Asta deoarece fiecare rol a fost gandit din mai multe puncte de vedere – suma de sarcini de un anumit nivel, incadrarea intr-o grila salariala, intr-un timp de lucru samd.
– Chiar, aveti program standard de lucru? zic eu cu gandul de a schimba firul discutiei.
– Da, de la 9 la 18. Dar eu trebuie sa-mi duc fata la scoala, sa merg la masaj inainte, ca sa vin relaxat, deci voi ajunge pe la 10.30. Dar sunt manager, se subînțelege ca mai comit cate o „aroganta doua”!
Sper sa se dea pe brazda Ana, secretara. I-am explicat de vreo 2 ori sa-mi puna întâlniri doar dupa 11!
– Cum i-ai explicat mai exact ?
– Pai am sunat-o si i-am zis: „Ana, fa pe proasta cand te intreaba altii unde sunt până în 11 si muta orice întâlnire dupa 11.30”. Se pare ca nu a inteles, ca ma suna mereu sa ma intrebe, cica pentru siguranța mea. Auzi si tu motiv, sa zica merci ca nu am făcut-o „tuta” de fata cu toti. Ma scoate din sărite cu glasul ei blajin, dar ferm !
Deci zici ca problema mea cu concedierea nu se rezolva prea usor? In fine vad eu ce soluții gasesc. Sa bem zic! Noroc!
– Noroc ! Sa iei decizii intelepte ! raspund si eu cu subinteles, gandindu-ma cu mila la cei 20 de angajati.
Vrei sa fii manager? Nu fi ca Ion !
Cum sa nu iti fie milă cand ai un manager ca Ion ? Cei din firma la care lucrează l-au avansat pentru expertiza tehnica excelenta. Datorita acestui fapt, a avut performante foarte bune dupa doar 2 ani si jumătate de activitate în firma, dar nimeni nu si-a pus întrebarea, daca intruneste si calitatile morale pentru o astfel de pozitie. Se practică des asta în multe companii, mergand pe premisa: „daca isi cunoaște domeniul, restul, inclusiv conducerea oamenilor, vine de la sine!”
Ei bine, de la câteva astfel de erori de evaluare, se poate da peste cap o cultura organizaționala si ajungem la o fluctuație ridicata de personal.
Noroc ca exista soluții: feedback 360 de grade, metoda observatiei directe, evaluarea pe baza unei grile de soft skills obligatorii pentru post, interviul cu persoana respectivă.
In privința „soft skills”, managerii buni le îndeplinesc intotdeauna pe următoarele:
- Conduc prin exemplul personal, de la orarul de lucru până la valori, etica si responsabilitate
- Iau decizii rational, nu pe baza emotionala si au încredere in propria persoana si in oamenii din echipa lor
- Sunt asertivi si nu se feresc sa contrazica proprii manageri, cu argumente si mai ales politicos
- Ofera egalitate de sanse tuturor angajaților, fiind împotriva favoritismelor, nepotismelor sau promovărilor neargumentate de rezultate
- Respectul, diplomatia si feedback-ul constructiv sunt asii din maneca in situațiile dificile. Aceasta inseamna ca le vorbesc frumos tuturor angajaților, de la portar pana la cel mai valoros om din echipa si ofera sprijin pentru îmbunătatirea performantelor
- Nu se tem să angajeze oameni mai deștepți ca ei. Avea o vorba tare faina Steve Jobs:
Deci, mai vrei sa fii manager?
NU FI CA ION !
„people don’t leave bad jobs, they leave bad bosses”-nu stiu cine a zis-o, dar adevarata e!
[…] dacă tu ești șeful, cel puțin în organigramă, nu lăsa să se vadă asta decât atunci când e nevoie de o decizie. […]
[…] mereu ca HR-ul sa ia initiativa, sau managerul celuilalt departament sau poate chiar cineva din echipa noastra. Ne plangem de medii toxice, dar nu […]
[…] este mult mai mult despre inteligenta emotionala și mult mai puțin despre leadership și […]