Dragii mei,
Asa cum am promis, am lansat rubrica „Interviuri de colectie”, in cadrul careia descoperim oameni obisnuiti care schimba lucrurile in bine, isi pun amprenta pe unde trec si rezultatele nu intarzie sa apara. Datorita lor mai exista speranta si bine si frumos intr-o Românie prea trista, prea dezbinata in anul centenarului ! Ei ne dau imboldul sa luptam si noi sa construim o societate mai buna.
Interviuri de colectie cu Andreia Petcu, Cofondator Asociatia Learning by Teaching
Prima invitata in spatiul nostru de dialog virtual este: Andreia Petcu, Cofondator al Asociatiei Learning by teaching, profesor asociat al Facultății de Horticultura, sotie si mama a 2 baieti de excepție.
Va voi spune un mic secret, mi-a fost si colega si nu orice fel de colega, ci genul acela de om care te inspiră să pui suflet în tot ce faci, sa faci lucrurile la cele mai inalte standarde de calitate si profesionalism, să crezi in misiunea ta si mai ales sa imparti bunătate. Are vorba blajina, dar ferma si povesteste cu atata har, incat intri imediat, asemenea unui musafir nepoftit, in poveste si trăiești fiecare emotie, pe care ti-o transmite, la intensitate maxima. Va invit sa pătrundeti in universul ei:
– Cine este Andreia si cum influențează ea comunitatea din care face parte? (Oana)
– Așa cum ai menționat si tu, sunt profesor asociat al Facultății de Horticultura si cofondator al Asociatiei Learning by teaching, născută din dorinta de avea o societate mai educata si responsabila.
Astfel, desfasuram activități de educație non-formală în rândul copiilor, tinerilor și adultilor, prin intermediul carora isi dezvolta competente, se descoperă si evoluează.
Culegem zambete si stârnim curiozitate in cadrul atelierelor pentru copii pe diferite teme, de exemplu marile descoperiri geografice, în cadrul carora imbinam latura informationala cu cea experimentală.
Crestem rețeaua profesorilor implicați, orientați spre metode de invatare noi – prin experimente, joaca si realizam acest obiectiv cu ajutorul conferințelor de educație si cursuri de formare.
Oferim părinților posibilitatea de a înțelege mai bine relatiile cu cei mici, cu cei mari si cu ei insisi prin intermediul workshopurilor de parenting si de autocunoaștere.
Sunt ecolog și profesor deopotrivă – îmi doresc să ajut și să aibă sens ceea ce fac.
Parcursul profesional
Parcursul meu profesional a fost lin până la mijlocul anului 2016 – am absolvit Facultatea de Ecologie, apoi masterul și doctoratul, am lucrat ca asistent universitar și profesor asociat. Concomitent am lucrat ca ecolog în cadrul Administrației Naționale Apele Române și, ulterior, într-o mare corporatie. În 2015, compania pentru care lucram a fost preluată de un nou proprietar, iar viziunile nu au mai coincis. In acest context, m-am reintors la prima si marea dragoste, meseria de profesor, de asta data intr-o organizatie informala .
Reinventarea si o inimă fericita
În 2015 am contribuit la înființarea a două ONG-uri dedicate educației și promovării științelor, însă a trebuit să aleg și am ales să lucrez preponderent cu profesorii.
În perioada 2016-2018 Asociația Learning by teaching a fost partener în organizarea cursurilor pentru promovarea științelor la care au participat profesori din 38 de județe. Am reușit să străbat țara în toate direcțiile, am interacționat cu elevi de la școli private, școli de elită, dar și cu elevi din cătune izolate și din comunități foarte sărace.
După acești doi ani și jumătate, de când am plecat din corporație, cea mai mare realizare este aceea de a aduce multe zâmbete și entuziasm atunci când abordăm interdisciplinar subiecte din domeniul științelor, ingineriei, tehnologiei și matematicii – indiferent de vârsta participanților.
– Care sunt provocările financiare si non-financiare cu care te confrunți după renunțarea la un job stabil?
În companiile mari cei care au funcții suport, precum cea pe care am avut-o eu, (Manager reabilitări cariere și balastiere) nu au grija finanțărilor, ci doar a încadrărilor bugetare.
Într-un ONG tânăr ca Learning by Teaching de multe ori ne transformăm în oameni orchestră – sunt manager, profesor, comunicator, facilitator, achizitor etc. Cea mai mare provocare este aceea de a păstra un echilibru între viața personală și cea profesională. Acum cele două se întrepătrund mult și în unele zile, când subiectul proiectelor este deosebit de interesant sau provocator, entuziasmul mă face sa acord proiectului nu doar toată ziua, ci și o parte din noapte. Mi-ar plăcea să găsim un finanțator constant și pentru salarii, căci pentru activitățile propriu zise am reușit să găsim finanțări mereu.
– Care este impactul activităților tale și cum îl măsori?
Eu sunt ecolog și inginer în același timp și de aceea mă uit și la cifre. Learning by Teaching are ca obiectiv, in aceasta etapa a existentei sale, sa ajungă la sufletele cat mai multor oameni si datele ne demonstreaza ca suntem pe drumul cel bun. Astfel, in 2016 am interacționat cu circa 120 de profesori și circa 700 de copii, în 2017 am ajuns aproape la 1000 de profesori și aproximativ 2000 de copii, iar în prezent la peste 2000 de profesori si aproape 3000 de copii. Mai important este ceea ce fac profesorii la clase ulterior – ei sunt cei care duc bucuria cunoașterii și o fac zi de zi, nu doar în activități punctuale, itinerante. Beneficiarii indirecți sunt cei mai numeroși, însă până acum nu i-am cuantificat.
Pentru mine este important să transmitem bucuria cunoașterii, a învățării și de aceea ne dorim să păstrăm legătura cu participanții la cursuri. Primim adesea fotografii de la activitățile derulate de către profesori în clase și, când îi vedem pe copii curioși și fericiți, înseamnă că ne-am atins scopul.
– Dacă ai avea ocazia să schimbi ceva la parcursul tău profesional, ce ai schimba?
Nu mi-aș dori să schimb parcursul, căci ceea ce am învățat în administrație și în corporație îmi este util. Mi-aș dori să-i pot atrage pe cei care lucrează în corporații să devina voluntari pentru câteva ore pe an. Cred în voluntariatul de dragul inimii. Noi credem cu tărie că oricine poate fi profesor. Sunt mulți oameni frumoși în corporații care ar putea fi profesori în școala propriilor copii, în școlile învecinate locului de muncă sau casei. Predarea prin experiment este dragă atât copiilor, cât și celor care sunt profesori.
Fericirea sta in lucruri simple
– Cum se vede fericirea în inima ta?
Fericirea se împărtășește și mă bucur căci am numeroase ocazii să fac asta. Mă entuziasmez când văd profesori care predau de zeci de ani și găsesc lucruri de învățat mereu și transmit fericire copiilor.
Sunt fericită când reușesc să fiu alături de copiii mei în momentele importante pentru ei (la o repetiție, la un concurs sau pur și simplu să alergăm printre frunze toamna în parc la prânz). Acum îmi fac timp pentru toate acestea și primesc zâmbete doar când apar în pragul sălii de curs, sălii de muzeu sau în pragul casei, iar asta mă face fericită.
***
Fericirea sta in lucruri simple, fără conotatie financiara, fara kitsch, fara cuvinte goale. Fericirea este despre a simti, despre a darui si despre a rasplati in bine, in fapte frumoase, in momente unice. Andreia navigheaza, alături de micii exploratori pe taramurile infinite ale cunoasterii, aduna de pe fundul mărilor perle de spontaneitate si bucurie autentică și le imparte cu bunatate, generand schimbari pozitive pe termen lung.
Daca vreti sa aflati mai multe detalii despre proiectele Asociației Learning by Teaching, puteti consulta pagina de Facebook sau le puteți gasi pe site.
[…] al lumii antice sublinia importanța educației si a profesorilor: „Cei care se ocupa de educația copiiilor sunt demni de mai multa onoare decat cei care le dau viata; de aceea, pe langa viata, daruiti […]