Recrutarea adevărată păstrează "human" din Human Resources

Citești in: 5 minute

Interviu de colectie cu Aura Ciochina, EPSN Workforce Group

aura ciochina

Aura Ciochina este o clujeanca get-beget, care face recrutare de 5 ani și mai nou, pe plan internațional la EPSN Workforce Group. Este o persoana deschisa, empatica și am descoperit ca avem multe in comun. Un nou interviu de colecție despre pasiunea de a face recrutare, dificultatile recrutarii in IT și piața internațională a muncii.

Ce te-a determinat sa alegi recrutarea dintre ariile domeniului HR?

Dintotdeauna am avut inclinatia de a ajuta oamenii din jurul meu, fie prieteni sau familie. Indiferent daca dadeam de greu, mereu reveneam si saream in ajutor oricand era nevoie.
De la nepoata care isi ajuta bunica sa ramana in contact cu scrisul si cititul, la colega care intampina si lua “sub aripa ei” noii veniti in clasa, intotdeauna m-am simtit in largul meu fiind acolo unde era nevoie.
Probabil acest spirit m-a indrumat in timp spre recrutare. Si tot el ma mentine inca aici de 5 ani.
Cea mai mare motivatie? Ajut oamenii sa isi atinga planul profesional, ii ajut!
Dupa acesti 5 ani, am ajuns in locul pe care poate il visam demult: in contextul profesional in care pot sa ofer tot – consultanta, suport, empatie, sansa viitorului dorit si, da, un loc de munca adaptat standardelor personale si profesionale ale oamenilor pe care ii intalnesc.

Cum este viata în recrutare?

Ca in orice alt domeniu, nici in recrutare nu e totul usor. Iar tehnologia si ritmul vietii si activitatii din zilele noastre uneori obliga recrutorul si activitatea sa sa se indeparteze de modelul initial. Da, este bine sa te adaptezi vremurilor. Chiar necesar. Insa asta nu trebuie sa implice omiterea aspectului “human” din “human resources”!
Cu o urma de nostalgie am constatat recent ca noi, cei din domeniu, ne indepartam tot mai mult de aspectul uman (din varii motive). Totul se misca atat de repede, noi trebuie sa ne facem meseria atata de repede, incat uneori nu mai gasim timp pentru a cunoaste omul cu care vorbim, pentru a ne asigura ca ceea ce ii oferim este potrivit pentru el si, de asemenea, el este potrivit pentru ceea ce putem noi (sau clientii nostri) oferi.
Aceasta cred ca este cea mai mare pierdere a recrutorilor din ziua de azi. Sa nu mai vorbim despre recrutarea efectuata prin intermediul robotilor…

Ce îmi poți spune despre recrutarea în IT?

Recrutarea in IT a devenit deja ceva….ce, dupa standardele mele, nu prea mai putem numi sincer recrutare. Cred ca acest domeniu este usor diferit fata de restul. Probabil si cel mai dificil pentru un recrutor. Dificultățile vin din faptul ca timpul e prea scurt, presiunea e prea mare, „audienta” prea satula, astfel candidatii devin un numar, un job description, o tehnologie, nu mai sunt nici tratati nici considerati…fiinte umane

Ce este diferit în modul de a face recrutare in plan internațional?

Pe parcursul carierei in recrutare am mai avut ocazia unei colaborari la nivel international. Cu o mare parere de rau spun asta, dar….e o mare diferenta. Nu sunt omul care sa vada doar partile negative din ceea ce ma inconjoara, nu ma intelege gresit. Dar cand practica demonstreaza, nu ai ce sa mai combati 😊
Ce este atat de diferit? In primul rand, oamenii sunt mult mai deschisi la schimbare, mai putin sceptici, vad dintr-o relocare mai mult decat “cati bani primesc?”. In al doilea rand, recrutorul nu este bau-bau. Trebuie sa recunoastem asta, recrutorii nu sunt cei mai iubiti oameni.
Bineinteles, totul este o generalizare. Nu zic ca in Romania nu exista oameni maleabili, dornici de experienta, nu neaparat doar de venit.
Inca o diferenta mare pe care am observat-o la nivel de “agentii de recrutare” – accentul pus pe baza de date. Companiile internationale pun un mare accent pe acestea. De ce? O baza de date inteligent aleasa/creata poate usura si fructifica munca celor care o folosesc. Aceste companii au inteles ca informatiile bine stocate si usor de accesat adauga un mare plus de valoare si incununeaza munca celor care le-au obtinut.
Site-urile internationale de specialitate sunt, de asemenea, foarte bine dezvoltate, gandite si promovate. Scumpe pentru cel ce doreste sa posteze un job, e adevarat, dar la un volum mare de pozitii isi justifica 100% banii investiti. De exemplu, am lucrat cu toplanguages.com si multilingualvacancies.com, am fost foarte multumita si de calitatea candidatilor, nu doar de numar.
In schimb, LinkedIn-ul este la fel de “sfant” peste tot 😊 Bineinteles, pentru pozitiile care se preteaza acestei platforme.
Lucrand din nou pe piata internationala, declar deschis si sustinut ca in Europa (si nu numai) exista deficit…..de TOT! De la IT-istii renumiti, la doctori si asistente, instalatori, agenti call cecenter, ingineri, forta de munca necalificata, soferi de tir sau autobuz, sudori, absolut orice. Industriile s-au dezvoltat atat de repede incat nu reusesc sa faca fata in a asigura forta de munca necesara. Asta, bineinteles, pana intra roboteii mai puternic pe piata. Atunci nu va mai fi deficit…

Ne inlocuiesc treptat robotii munca de recrutori?

Apropo de robotei, o poveste adevarata (inca in Romania poate parea undeva in viitor) si trista, daca ma intrebi pe mine. Povestea unui coleg de-al meu care se gandea demult sa incerce sa faca ceva pentru el, sa inceapa sa lucreze pe cont propriu. Inca nu gasise poate motivatia suprema. Pana in ziua in care a fost intervievat de catre un robot. Acel moment a fost “cireasa de pe tort” care l-a impulsionat sa deschida propria agentie de recrutare, pentru a putea ajuta la salvarea recrutarii. Recrutare asa cum ar trebui ea sa fie facuta. Recrutare care pastreaza “human”-ul din “human resources”, cu legatura personala, cu empatie si intelegere pentru candidat. Aspect pe care robotii (cel putin cei ajunsi pana in ziua de azi pe piata) nu vor putea niciodata sa il acopere!
Speram demult in asta si recent mi s-a confirmat: abordarea personala, deschisa, umana, relaxata, deloc grabita este inca preferata si de catre candidati! Nu pot decat sa ma bucur.

Povestește-ne puțin despre actualul job la EPSN Workforce Group

Recent am facut un mare pas in viata mea profesionala (consider ca este, de asemenea, un mare “bonus” si pentru cea personala). M-am alaturat unui grup de oameni minunati – EPSN Workforce Group.
Asa cum au aparut majoritatea aspectelor deosebite in viata mea, oportunitatea aceasta a aparut…din senin. Si ce ma bucur ca a aparut!
Ce inseamna mai exact colaborarea mea cu EPSN? Pot sa readuc recrutarea la valorile ei initiale, la valorile care m-au motivat pe mine personal. Pot sa fiu eu și sa recrutez in acelasi timp! Pot sa fac totul in ritmul meu si sa imi traiesc fericita si linistita si viata personala. Mare realizare, daca ma intrebi pe mine 😊

Cand spun “We provide growth”, oamenii astia chiar cred si lucreaza pentru asta! Am intalnit atatia buni profesionisti, OAMENI, caractere puternice si mentalitati deschise spre latura umana, pe “metru patrat” de cand am intrat in colaborarea aceasta, incat uneori parca nu imi vine sa cred.
Un aspect mi-a placut in mod deosebit si nu tin minte sa fi intalnit in alta parte: abordarea oarecum inversa a procesului de recrutare. Avand colegi in 19 tari si fiind unii specializati pe recrutare, ceilalti pe Business Development, avem posibilitatea de a “recruta” compania potrivita pentru candidatul nostru.
Ce inseamna asta mai exact? Chiar daca nu exista deja o pozitie promovata potrivita pentru pregatirea, preferintele si dorintele persoanei cu care discut, pot sa ii garantez ca oameni din 19 tari (sau din tarile preferate) vor lucra pentru a o ajuta. Nu e absolut minunat sa poti face asta?

Cred in kharma. Cred ca toate vin cu un scop si vin cand trebuie sa vina. Si ca noi putem influenta cumva asta (inca nu ma declar stapana pe proces, dar lucrez la asta 😀 ).
Pot sa zic ca,  dupa 5 ani de experienta in domeniu, simt ca am ajuns unde trebuie. Unde imi e locul. Si cat de frumos e sa poti spune asta! Aici nu ma refer doar la partea profesionala.
Ma declar o sotie implinita, o mama foarte fericita si, mai nou, o femeie de afaceri foarte multumita!

Concluzionând ce a menționat Aura, recrutarea adevărată păstrează „human” din Human Resources și depinde doar de noi, cei care lucram în domeniu, sa menținem acest trend!

3 Comments

  1. […] Recrutarea adevărată este empatica, […]

    Răspunde
  2. […] Soseam eu, „pakistanezul” de azi despre care mulți cred că nu este o soluție bună pentru România. Veneam să ocup un loc de muncă vacant pentru care nu existau suficienți candidați locali. […]

    Răspunde
  3. […] Îți ești tu dator ție, ca într-o lume a roboților care ne înlocuiesc treptat, care ne mai taie din lista de posibilități profesionale, care ne modifica relațiile cu cei dragi, sa ramai OM! […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Scroll to top
%d blogeri au apreciat: